Pazo Torre Penelas: el nou projecte vitivinícola de Família Torres a Rias Baixas

13 juny 2019

Família Torres ha presentat als mitjans de comunicació gallecs l’històric Pazo Torre Penelas, el nou projecte vitivinícola a Rias Baixas que ha impulsat la cinquena generació d’aquesta família centenària, amb vista a elaborar un vi singular de llarga criança. Adquirit a principis de 2017, la casa pairal compta amb una vinya emmurallada de sis hectàrees d’albariño d’entre 12 i 35 anys i un celler de petites dimensions amb innovadors dipòsits ovoides de granit gallec per a la vinificació i criança dels vins.

Família Torres ha elaborat aquí el primer vi totalment en granit, un vi experimental de l’anyada 2018 que ha realitzat tot el procés en aquests dipòsits de pedra, des de la fermentació a la criança posterior. Aquest vi respon al seu afany d’innovar i experimentar per realçar la singularitat de la vinya, plantada en sols granítics. Els dipòsits de granit, desenvolupats per Anforum, potencien les aromes i mineralitat del vi, gràcies a la porositat de la pedra que permet una microoxigenació constant, i doten al vi de major untuositat i volum en boca per la forma ovoide del dipòsit, que afavoreix el moviment del vi al seu interior i manté les lies en suspensió.

Al capdavant d’aquest projecte que combina tradició i innovació, hi ha l’enòleg gallec Víctor Cortizo, natural de Xeve (Pontevedra) i vinculat al vi des de la seva infantesa, qui, juntament amb Xavier Rubires, cap d’enòlegs dels cellers propietat de Família Torres fora de Catalunya, treballa convençut del gran potencial d’aquesta finca per produir vins de guarda i es prepara per a la seva tercera verema al Pazo Torre Penelas.

Mentre que la primera collita va servir per conèixer el potencial de la vinya i parcel·lar-la en quatre zones segons l’equilibri en la maduració i el perfil aromàtic de cada zona, amb la segona es va estrenar el celler i es va començar a experimentar amb dipòsits de granit. “Aquest any volem continuar experimentant amb la confiança que ens dona l’aprenentatge adquirit durant l’any anterior per poder elaborar vins molt expressius i amb un gran potencial d’envelliment”, comenta Victor Cortizo.

En referència a la verema 2019, l’enòleg del Pazo Torre Penelas apunta que “el cicle vegetatiu està molt avançat, entorn a uns 25 dies, respecte a un any normal, per la qual cosa preveiem una verema primerenca i lleugerament més escassa que la del 2018”. Aquest avançament del cicle vegetatiu s’atribueix als efectes del canvi climàtic, que està afectant de manera directa i significativa a la viticultura gallega. “No fa ni deu anys, era impensable que un albariño a Galícia superés els 12,5 graus d’alcohol; avui dia, durant la verema, es reben als cellers partides de raïm de més de 14 graus. A més, durant els últims cinc anys, la pluviometria ha baixat un 30%”, senyala Cortizo.

Varietats ancestrals per afrontar el canvi climàtic

A més d’adaptar les tècniques de viticultura, Familia Torres està impulsant a Galícia la recuperació de varietats de raïm ancestrals que siguin resistents a les altes temperatures i a la sequera, a més de tenir interès enològic. Aquest és un projecte que va iniciar a Catalunya fa més de 30 anys i que avui, gràcies a l’impuls de la cinquena generació, ja està donant els seus fruits: s’han identificat sis varietats que reuneixen aquests requisits, de les més de 50 recuperades.

“Hem iniciat a Galícia la cerca de ceps perduts, amb la publicació d’anuncis a la premsa local per fer una crida als viticultors. Tenim interès a recuperar aquelles varietats que han sigut pràcticament oblidades per contribuir a potenciar el patrimoni vitícola gallec, revaloritzant les que tenen, no només un gran potencial enològic, sinó també la capacitat de convertir-se en una solució per afrontar el canvi climàtic”, comenta Víctor Cortizo.

Pazo Torre Penelas, una vinya amb història

Amb el projecte Pazo Torre Penelas, Família Torres reafirma la seva aposta per aquesta regió on està present des del 2012, quan va llançar el vi Pazo das Bruxas. La casa pairal, situada al municipi de Portas, a Pontevedra, està catalogada com a patrimoni històric del s. XIV o XV i compta amb elements típics d’aquest tipus d’edificacions com l’hórreo, el colomar i la capella.

Entre els seus propietaris, segons l’Inventario de pazos y torres de la provincia de Pontevedra editat per la Diputació provincial el 1997, figuren personatges il·lustres com el conquistador Ponce de León. Família Torres ha preservat l’aspecte original de la casa, en bon estat de conservació, però ha redecorat l’interior amb l’assessorament de la decoradora gallega Belén Sueiro.