La X Jornada Ambiental abordarà els reptes de la transició energètica per frenar l’emergència climàtica

20 maig 2022

La Ministra Teresa Ribera i 12 ponents participaran el 30 de maig en el certamen anual organitzat per Família Torres, la Universitat de Barcelona i Tomàs Molina a Barcelona. Per assistir a l’acte, cal inscriure’s a www.jornadesambientals.com.

 

Vilafranca del Penedès, 20 de maig 2022. La Universitat de Barcelona acollirà el proper dilluns, 30 de maig, de 10 a 13:30, a l’Aula Magna, la X Jornada Ambiental organitzada conjuntament amb Família Torres i el meteoròleg i professor de Física de la UB Tomàs Molina. El certamen anual, que aquest any porta per títol ‘Parc eòlics, centrals nuclears, tecnologia blockchain... L’energia i el medi ambient a debat’, reunirà una dotzena d’experts amb l’objectiu d’analitzar el model energètic més adient per assegurar una transició energètica que doni resposta a l’emergència climàtica, posant el focus en els reptes d’aquesta transició tant en l’àmbit estatal com de Catalunya, on les renovables avui encara representen una part molt petita del mix elèctric.

La Ministra de Transició Ecològica del Govern Espanyol, Teresa Ribera, participarà en aquesta nova edició de la jornada amb una ponència inaugural on explicarà l’estratègia energètica de l’estat. La seva intervenció tindrà lloc després de la inauguració per part del rector de la UB Joan Guàrdia, el president de Família Torres Miguel A. Torres i Tomàs Molina.

Tot seguit, Antonio Turiel, investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), parlarà dels reptes de la transició energètica. El debat sobre les energies verdes transitòries a Catalunya anirà a càrrec de Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya; José María Baldasano, catedràtic emèrit d’Enginyeria Ambiental de la UPC i doctor en Ciències Químiques de la UB; Alfredo García, enginyer en telecomunicacions i divulgador científic, i Carles Riba, president del Col·lectiu per a un nou model econòmic i social (CMES).

En la segona part de la jornada, Sergi Cuadrat, Group Managing Director d’ALLCOT Group, abordarà el paper del blockchain en la descarbonització del sector energètic. A la taula rodona posterior sobre els reptes econòmics i socials del nou model energètic intervindran Eduard de Ribot, representat SOS Costa brava; Tatiana Sibilia, del col·lectiu Extinction Rebellion; Jordi Martín, portaveu de la Comunitat Energètica Local (CEL) de Caldes de Montbui, i Adrián Fernández, de Greenpeace Espanya.

La directora general d’Energia de la Secretaria d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Assumpta Farran, tancarà el bloc de ponències parlant de l’estratègia energètica a Catalunya. Les conclusions de la X Jornada Ambiental les presentarà la cap de premsa de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Carlota Martí, just abans de la cloenda de l’acte a càrrec del vicerector adjunt al rector Ernest Abadal, Miguel A. Torres i Tomàs Molina.

El certamen finalitzarà amb el lliurament del VIII Premi Torres & Earth a la innovació ambiental, que té com a objectiu donar a conèixer i premiar els estudis, projectes, experiències i iniciatives que ajuden a preservar el medi ambient. L’acte es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube de la UB. Per assistir presencialment, cal inscriure’s a www.jornadesambientals.com.

La X Jornada Ambiental se celebra en el marc de la Setmana de la Natura (del 22 de maig al 5 de juny), una iniciativa que impulsa la Xarxa per a la Conservació de la Natura per conscienciar sobre la importància de cuidar i protegir l’entorn natural.