International Wineries for Climate Action (IWCA) va presentar el seu primer informe anual en una trobada amb mitjans de comunicació, que va tenir lloc a Londres la setmana passada, amb Miguel A. Torres, president de Família Torres, Rob Symington, director de Symington Family Estates i la moderadora convidada Fiona Macklin, de la campanya Race To Zero de les Nacions Unides.
Roy Symington, membre de la junta d’IWCA, va destacar que IWCA ha crescut per convertir-se en un col·lectiu amb 10 cellers membre i 12 membres candidats, que s'han unit a l'organització des que la van fundar els cellerers amb visió de futur Miguel A. Torres de Família Torres i Katie Jackson de Jackson Family Wines a Barcelona el febrer de 2019.
L’informe anual 2021 assenyala que els cellers d’IWCA han invertit considerablement en el càlcul i reducció de les seves emissions, i han compartit el seu coneixement i les seves millors pràctiques amb altres membres d’IWCA i amb la comunitat vitivinícola més àmplia per ajudar a constituir un moviment mundial. IWCA també ha crescut amb força com a organització i ja està registrada com una associació sense ànim de lucre de la classe 501(c)6. S'ha designat a Meridian Institute com la seva nova secretaria.
L'informe anual no és només un reflex de l'enfocament científic rigorós d’IWCA, sinó també un document que garanteix que els candidats i els membres són responsables dels seus compromisos i demostren un progrés tangible cap a la neutralitat climàtica per a l'any 2050. I això no només és un requisit per als membres d’ IWCA, sinó també per seguir formant part de la campanya Race To Zero.
Rob Symington també va destacar que la nova estructura de nivells per als membres (Applicant Members, Gold Members i Silver Members) té com a objectiu aconseguir nous membres i permetre als cellers unir-se fàcilment perquè puguin beneficiar-se dels consells d'altres membres sobre com realitzar el càlcul de GEH (gasos d'efecte hivernacle) i adoptar estratègies de reducció d'emissions.
Un dels objectius fundacionals d’IWCA és desenvolupar una metodologia estandarditzada perquè els cellers puguin calcular les emissions anuals dels GEH. A més, IWCA també va reconèixer la complexitat i el cost de calcular i auditar les emissions dels GEH, especialment per als petits cellers i per a aquells que comencen a mesurar les emissions dels GEH. Per superar aquest obstacle i facilitar la incorporació de nous membres, IWCA ha desenvolupat una calculadora de GEH i ja disposa d'una versió pilot per als cellers dels Estats Units que utilitzen factors d’emissions amb base als EEUU. Aquesta calculadora ha estat desenvolupada amb l'experiència tècnica de Sustridge Sustainability Consulting, i compleix amb els requisits de World Resources Institute (WRI), els protocols GHG i la norma ISO-14064. Està previst implementar actualitzacions regionals a la calculadora per ampliar la seva accessibilitat.
Fiona Macklin, de Race to Zero, va felicitar IWCA per la publicació del primer informe anual i va afirmar: “És meravellós veure cellers d’arreu del món unir-se a IWCA i, a través d’IWCA, unir-se a Race to Zero. Com la primera iniciativa col·laborativa del sector de l'alimentació i l'agricultura en Race to Zero, IWCA està demostrant lideratge i rigor en la gestió dels seus membres per complir amb els criteris sòlids i amb base científica necessaris per crear un món millor, més saludable i sense emissions de carboni. Aquesta onada de compromisos ambiciosos i accions dels membres d’IWCA mostrarà als governs nacionals que actors no governamentals de tota l'economia real estan immersos en la cursa cap a la descarbonització: no hi ha temps a perdre.”
Miguel A. Torres va afegir: “És clar que ja ningú es pot permetre una actitud d' “esperar i observar” davant del canvi climàtic; el que tenim és una crisi climàtica. És fonamental que es prenguin mesures a tots els nivells, en tots els sectors, en totes les parts de món perquè junts puguem posar fi a aquesta bogeria que farà que la nostra terra sigui gairebé inhabitable a finals d'aquest segle.”