International Wineries for Climate Action (IWCA) ha acceptat com a membres candidats (‘Applicant Members’) 12 nous cellers de tot el món, que s’han compromès a abordar la gravetat de la crisis climàtica actuant immediatament per reduir les seves emissions de carboni. Amb aquests nous candidats, els membres d’IWCA sumen un total de 22 cellers, procedents de 7 països repartits en 5 continents.
Des de la seva fundació el 2019, IWCA s’ha centrat en consolidar-se com a associació per servir de la millor manera possible els seus membres i ampliar el seu impacte. L’entitat es va registrar com a organització sense ànim de lucre tipus 501(c)6, supervisada per un consell d’administració format per 7 consellers. El juliol d’aquest any, va integrar com a secretaria el Meridian Institute, una consultoria sense ànim de lucre, experta en processos col·laboratius amb múltiples actors i en la creació d’institucions, en àmbits relacionats amb la sostenibilitat del clima, de l’agricultura i de la cadena de subministrament. Aquesta consultoria proporciona suport a les operacions diàries en matèria d’assessorament, comunicació i coordinació, i ajuda a executar els objectius estratègics de l’organització.
“Quan Katie Jackson de Jackson Family Wines i jo vam co-fundar IWCA com un grup de treball el febrer del 2019, volíem actuar i anar més enllà de les paraules pel que fa a la urgència del canvi climàtic”, comenta Miguel A. Torres, president de Família Torres. “El nostre objectiu és agrupar els cellers més compromesos amb el medi ambient, i desitgem que la nostra iniciativa serveixi d’estímul perquè altres cellers accelerin o comencin els seus programes de reducció d’emissions de carboni. Per això ens complau veure que ara, amb aquestes 12 noves incorporacions, ja som més de 20 cellers de tot el món. Estem convençuts que això tindrà un efecte multiplicador, especialment en combinació amb el nomenament del reconegut Meridian Institute com a secretaria.”
Els nous membres candidats són:
- A to Z Wineworks (Oregón, EEUU): propietat familiar des de la seva fundació el 2002, A to Z Wineworks ofereix vins d’altíssima qualitat amb un gran valor sostenible, entre els que destaquen els seus Pinot Noir, Pinot Gris i Chardonnay. Els raïm provenen de vinyes associades repartides per tot l’estat, que el celler vinifica per crear vins que ofereixin l’essència d’Oregón. Com a societat certificada de tipus B, A to Z combina el comerç amb la conscienciació social i mediambiental. El 2020, va reduir l’ús d’energia en la seva sala de tast, de 38 anys d’antiguitat, reconstruïda i amb nou aïllament, substituint tots els seus sistemes CVAA per aconseguir una eficiència més gran.
- Cakebread Cellars (Califòrnia, EEUU): La història de Cakebread comença amb un tros de terra, una família apassionada pel vi i una comunitat d’amics que van ajudar a crear Cakebread Cellars el 1973. El seu compromís amb la sostenibilitat impregna totes les àrees de l’organització, des de les vinyes fins al celler. L’agricultura i les tècniques vitivinícoles sostenibles prolonguen la salut de les vinyes i la interacció equilibrada amb la natura circumdant, promovent d’aquesta manera ecosistemes diversos i equilibrats. El celler utilitza paquets d’electricitat procedents d’energia renovable, captura la calor excedent generada en les microturbines, i ha instal·lat estacions de càrrega per a vehicles elèctric. No són només les grans iniciatives o inversions les que defineixen Cakebread Cellars, sinó els detalls del dia a dia que han creat una cultura de la conservació.
- Château Troplong Mondot (Bordeus, França): assentada al cim d’un turó, envoltada per 43 hectàrees de vinyes, es troba la finca més acollidora de Saint-Emilion. Premier Grand Cru Classé de Saint-Emilion, Château Troplong Mondot ofereix una invitació a una vida plàcida i sostenible, complementada pel bon gust dels seus distingits vins i el seu reconegut xef. Troplong Mondot és una granja dinàmica, una finca vinícola, un terroir divers que s’ha convertit en un ecosistema natural i un retir rural amb experiències personalitzades. Viure en harmonia amb la terra i reduir el seu impacte en el medi ambient configuren l’ànima d’aquesta finca.
- Constellation Brands (Fine Wine Portfolio, Califòrnia, EEUU): Constellation Brands Fine Wine (EEUU) està integrant per quatre cellers clau que produeixen diferents marques icòniques i conegudes, com Robert Mondavi, The Prisoner, To Kalon Wine Company i Schrader, per anomenar-ne algunes. Cadascuna de les seves marques i entitats operatives assumeixen la responsabilitat total en quatre àrees principals, que inclouen 1) protegir el medi ambient local i la comunitat mitjançant la promoció de la prevenció de la contaminació, la minimització de residus i l’ús eficient d’aigua i energia; 2) actuar com un administrador responsable de l’aigua al promoure els esforços de conservació en associació amb la industria i els socis comunitaris; 3) disminuir la seva dependència de fonts d’energia no renovables per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, i 4) prevenir i reduir els impactes ambientals de la generació, transport i gestió de residus.
- Crimson Wine Group (Califòrnia, EEUU): des de la seva fundació el 1991, Crimson Wine Group presenta un portafoli de vins de referència elaborats a partir de vinyes excepcionals de diferents localitzacions de Califòrnia (Pine Ridge Vineyards, Seghesio Family Vineyards, Chamisal Vineyards, Malene), Oregon (Archery Summit) i Washington ( Seven Hills Winery i Double Canyon). CWG ha fet de la sostenibilitat un dels seus valors principals des del convenciment que és el què cal fer i que aquests esforços proporcionaran vins de més qualitat i la conservació de les vinyes de la finca per a les futures generacions. El seu Green Team (Equip Verd) multidisciplinari es reuneix sovint per monitoritzar i millorar les activitats i implementar els últims avenços en pràctiques sostenibles. Sabent que el pes del vidre és el primer contribuent de gasos d'efecte hivernacle a la indústria del vi, CWG va reduir el pes de més del 90% del vidre en els últims dos anys, evitant l’emissió de 300 tones de carboni l'any. A més, és membre del Protocol de Porto, que està compromès en treballar per minimitzar els impactes del canvi climàtic.
- Gloria Ferrer (Califòrnia, EEUU): Gloria Ferrer ha produït vins escumosos de classe mundial a Sonoma des del 1986. Arrelada profundament en la història i l'herència de Carneros, el portafoli icònic de Gloria Ferrer mostra vins dominants de Pinot Noir que s’han convertit en sinònim del celler. Actualment, Gloria Ferrer continua el seu compromís amb la comunitat i el medi ambient a través d'un model regeneratiu i les seves pràctiques sostenibles.
- Herència Altés (Catalunya): aquest celler familiar de la Terra Alta es dedica a la viticultura orgànica i a l'elaboració de vins frescos i elegants. El celler treballa amb varietats autòctones, on la garnatxa, en totes les seves formes, ocupa un lloc preferent. Elaboren vins de la forma més natural i respectuosa possible, procurant sempre mantenir l'honestedat i l'elegància varietal. Els esforços per descarbonitzar inclouen generar un 80% de la seva energia a través de plaques solars i plantar milers d'arbres dins i al voltant de les vinyes. Un gran projecte per recuperar la vida silvestre els ha ajudat a promoure la biodiversitat i la salut del sòl a la finca.
- Hunt Country Vineyards (New York, EEUU): viticultors durant set generacions i elaboradors de vins artesanals des del 1981, els Hunts són una de les famílies fundadores de la regió vitivinícola de Finger Lakes a l'estat de Nova York. Continua sent un celler familiar centrat en la gestió de les seves vinyes i del seu negoci com a part d'un sistema complet i pròsper. Produeixen la major part de l'electricitat amb 384 plaques solars, escalfen i refreden amb un sistema geotèrmic mereixedor d'un premi, proporcionen estacions de càrrega VE als seus clients, i se centren en el segrest de carboni del sòl i en les pràctiques sostenibles a la vinya. A més, han certificat com a orgànic part de la finca i de les vinyes. Hunt Country Vineyards va obtenir el Premi a la Sostenibilitat 2020 de la NY Wine & Grape Foundation.
- Medlock Ames (Califòrnia, EEUU): Medlock Ames és una finca vitivinícola amb vinyes orgàniques que s'estén entre Alexander Valley i Russian River Valley, tots dos del comtat de Sonoma, i que es compromet a conrear en harmonia amb la natura per produir vins que representen el terroir diferenciat de Bell Mountain Vineyard. Manté la immensa part del seu territori en el seu estat original per protegir els deu ecosistemes definits que allà es desenvolupen perfectament. També se centra en utilitzar tècniques agrícoles regeneratives per extreure el carboni de l'atmosfera i introduir-lo al sòl on proporciona innombrables beneficis.
- Ridge Vineyards (Califòrnia, EEUU): Fa gairebé 60 anys, el 1962, Ridge va elaborar el seu primer Monte Bella, i dos anys més tard el seu primer Zinfandel. Des d’aleshores, Ridge ha defensat l'elaboració de vins d'una mateixa finca, buscant per tota Califòrnia aquells vinyes úniques on el clima, el sòl i la varietat combinen perfectament. Ridge Vineyards és el principal productor de raïm orgànic amb certificació al comtat de Sonoma i en la denominació d'origen de Santa Cruz Mountains amb 379 acres en total de raïm orgànic amb certificació. Totes les vinyes de Ridge al comtat de Sonoma i de Santa Creu Mountains tenen el segell sostenible de Fish Friendly Farming. Les seves plaques fotovoltaiques proporcionen el 75% de les necessitats elèctriques anuals del celler de Lytton Springs.
- Sula Vineyards (Nashik, Índia): Fundada el 1999, en els últims 20 anys, Sula ha crescut i s'ha consolidat com a pionera, innovadora i líder en el sector vitivinícola hindú. Per Sula, la sostenibilitat és el principi rector vital i comercial de l'empresa. S'esforcen en ser responsables de la seva terra, no només perquè és el que cal fer sinó també perquè és la millor manera de fer vins autèntics i distintius. Sula genera gairebé un 70% de l'energia que necessita des d'una planta solar in-situ i ha impulsat la sostenibilitat en l'envàs mitjançant el canvi a ampolles de vidre més lleugeres i en la localització de les cadenes de subministrament.
- Yalumba Family Winemakers (Austràlia meridional): Yalumba Family Winemakers és un celler pioner en el sector vitivinícola que ja està encapçalat per la sisena generació. Fundat el 1849 per Samuel Smith, de la primera generació, l'empresa s'ha convertit en un productor i distribuïdor de vi a nivell mundial, amb una rica i diversa cartera de marques líders, entre les que destaquen Yalumba, Jansz Tasmània, Oxford Landing, Pewsey Val Vineyards i Dalrymple Vineyards. La família Hill-Smith ha fundat 5 cellers a Austràlia meridional, Tasmània i Nova Zelanda, amb viver de vinyes i boteria propis, i vinyes a Barossa Valley, Eden Valley, Coonawarra, Riverland, Limestone Coast, Tasmània i Nova Zelanda. Yalumba Family Winemakers ha apostat per la sostenibilitat des dels seus inicis, i generació rere generació s'ha esforçat per enriquir el seu entorn, els seus treballadors i la seva comunitat.
Fundat per Família Torres i Jackson Family Wines, IWCA és un grup de treball col·laboratiu que tracta el canvi climàtic mitjançant estratègies innovadores de reducció de carboni. L'objectiu d'IWCA és que tots els seus membres es comprometin a assolir el Net Zero (zero emissions de carboni) l'any 2050 en els abasts 1-3, garantint al mateix temps la reducció constant per aconseguir els objectius intermedis el 2030. En unir-se a la campanya Race to Zero de les Nacions Unides, IWCA s'ha convertit en una organització facilitadora i paladina dins del sector vitivinícola i agrícola que impulsa i dona suport a les solucions immediates que ajudin els cellerers i viticultors a tenir un impacte positiu en el clima. IWCA publicarà un informe anual l'octubre de 2021, on mostrarà el progrés de l'estat de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i els objectius dels seus cellers membres, tal com exigeix Race to Zero.
IWCA acull qualsevol empresa vitivinícola que consideri el canvi climàtic com una greu amenaça. L'organització té dues categories de socis (Or i Argent) amb requisits com convertir-se en Net Zero el 2050 com a tard, realitzar una auditoria anual de gasos d'efecte hivernacle en els abasts 1- 3, utilitzar energia renovable per a l'elaboració del vi, i demostrar que realitzin una reducció constant de les emissions de CO2 a partir de l'any de referència, seguint les directrius per aconseguir l'objectiu de Net Zero.
Per saber com sol·licitar l’admissió a IWCA, entreu a https://www.iwcawine.org/