International Wineries for Climate Action (IWCA) ha anunciat que els cellers Silver Oak (EUA) i Alma Carraovejas (Espanya) s’han unit a l’associació en la missió de descarbonitzar el sector vitivinícola mundial. Com a membres candidats (‘Applicant Members’), ambdós cellers s’han compromès a implementar mesures de formar immediata per reduir les seves emissions de carboni en un esforç per pal·liar la greu crisi climàtica.
Fundat el febrer de 2019 per Família Torres i la californiana Jackson Family Wines, IWCA és un grup de treball col·laboratiu que aborda el canvi climàtic mitjançant estratègies innovadores de reducció de les emissions de carboni. L’objectiu d’IWCA és que tots els membres tinguin una estratègia a llarg termini per reduir el 80% les seves emissions de carboni el 2045, amb un objectiu de reducció a curt termini del 50 % el 2030.
Per ser membre, IWCA demana als candidats que generin almenys un 20% d’energia renovable consumida al celler, que hagin reduït un 25% les emissions de CO2 per ampolla de vi produït i que hagin completat una auditoria anual de gasos d’efecte hivernacle (en els abastos 1, 2 i 3) utilitzant la metodologia del Protocol de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEI) de l’Institut de Recursos Mundials (seguint la norma ISO 14064) i que sigui verificada per un auditor extern acreditat internacionalment.
Liderat pel CEO Pedro Ruiz Aragoneses, Alma Carraovejas reuneix diferents projectes vitivinícoles i gastronòmics sota una mateixa cultura empresarial basada en la sostenibilitat. Situats en algunes de les regions vitivinícoles més importants d’Espanya, com Ribera del Duero, Rioja, Rueda i Ribeiro, aquests projectes són Pago de Carraovejas, Ossian Vides y Vinos, Milsetentayseis, Viña Meín-Emilio Rojo i Restaurante Ambivium.
Silver Oak s’ha centrat exclusivament en l’elaboració Cabernet Sauvignon envellit en botes de roure americà des del 1972. El celler, propietat de la família Duncan, també és conegut per practicar una agricultura sostenible i per la innovació enològica, ja que comptar amb els dos primers cellers del món amb certificació LEED Platino que atorga el U.S. Green Building Council, construïts a la vall de Napa i al comptat de Sonoma. Més recentment, el seu celler situat a Healdsburg (Califòrnia) ha esdevingut l’edifici més gran del món certificat per l’International Living Future Institute, una certificació que s’atorga en base al rendiment real.
El passat mes de juny, Silver Oak i Alma Carraovejas van participar a la reunió inaugural (virtual) d’IWCA per debatre el pla d’acció que ha d’impulsar la missió d’aquest grup, a través de la incorporació de nous membres i l’intercanvi d’experiències en la reducció d’emissions. Entre els assistents, també figuraven la resta dels integrants d’IWCA: els cofundadors Família Torres i Jackson Family Wines (EUA), així com els cellers candidats Spottswoode Estate (EUA), Symington Family Estates (Portugal), VSPT Wine Group (Xile) i Yealands Wine Group (Nova Zelanda).
Una de les prioritats de la reunio va ser identificar els “punts calents” d’emissió en les àrees de més interès i promoure el desenvolupament d’accions innovadores que mitiguin els impactes del canvi climàtic. Els membres van analitzar les millors pràctiques per a la reducció de les emissions, com el segrest de carboni, ja sigui a través de l’agricultura de carboni o de la reforestació, com és el cas del projecte a llarg termini de Família Torres a la Patagònia xilena.
A més, els membres d’IWCA van analitzar diferents enfocaments per als inventaris de GEI i van estudiar fórmules per tal que els cellers més petits puguin unir-se al grup, incloent el desenvolupament d’una calculadora d’emissions de carboni simplificada perquè aquests cellers obtinguin fàcilment les dades sense dependre d’una consultoria externa.
Altres aspectes tractats en aquesta primera reunió virtual van ser el desenvolupament d’un panell científic per proporcionar informació sobre les últimes investigacions i el foment de les col·laboracions en matèria de sostenibilitat dins el sector. Al final de la reunió, es van establir diferents grups de treball per abordar el desenvolupament de la calculadora GEI, tècniques per al segrest de carboni i la captació de cellers a nivell mundial.