Els cellers espanyols d’IWCA destaquen la importància de la descarbonització global a la Barcelona Wine Week

06 abril 2022

Els cellers espanyols que formen part d’International Wineries for Climate Action (IWCA) han presentat l'associació a cellerers i professionals del sector en una taula rodona que ha tingut lloc dimarts, 5 d'abril, en el marc de la Barcelona Wine Week. Han participat al debat Miguel A. Torres, president de Família Torres i cofundador d’IWCA; Pedro Ruiz, CEO d’Alma Carraovejas; Carlos Moro, president de Bodegas Familiares Matarromera, de la qual forma part Bodega Emina, i Rafael De Haan, copropietari d’Herència Altés. Els participants han posat de manifest la importància de descarbonitzar el sector a una escala global tenint en compte tota la cadena de valor, tant del sector vitivinícola com de l'alimentació. També han donat a conèixer la seva experiència com a membres d’IWCA, que ja compta amb 30 cellers afiliats a tot el món, i les accions que estan realitzant per reduir les seves emissions de CO2.

Ha obert el debat Miguel A. Torres, que ha explicat com va sorgir la idea de fundar IWCA juntament amb la californiana Jackson Family Wines. “El nostre somni era que el sector del vi servís com a exemple de descarbonització a altres sectors”, i ha afegit que “els esforços privats en aquest món globalitzat no tenen sentit a escala nacional”. El president de Família Torres ha parlat del compromís del celler envers el canvi climàtic, que va començar el 2008 amb el programa Torres & Earth. El celler ha reduït des d’aleshores la seva petjada de carboni en més d'un 30%. En aquest sentit, Miguel A. Torres ha destacat la importància de dirigir els esforços a l'abast 3, corresponent a la compra de matèries primeres a proveïdors externs i a la logística i transport, que representen el 80% de la petjada de carboni del celler. També ha compartit el projecte innovador ideat pel celler per capturar i reutilitzar el CO₂ alliberat durant la fermentació del vi, com a exemple de projecte d'economia circular.

Per a Pedro Ruiz, CEO d’Alma Carraovejas, el primer celler espanyol a unir-se a l'associació després de Família Torres, la fortalesa d’IWCA és que és una organització internacional i “ha de servir per millorar els vins que s'estan fent”, ha assegurat. “Hem d'aterrar el concepte de la sostenibilitat i ser capaços de mesurar les emissions, d'autoproveir-nos amb energies renovables i descarbonitzar el sector”, ha afirmat el cellerer. També ha destacat el compromís del seu celler en la reducció d'emissions de gasos d’efecte hivernacle mitjançant la reducció de la petjada de carboni i de la petjada de l'aigua, de treballar els sòls i evitar-ne l’erosió i de fomentar la biodiversitat a la vinya, entre altres pràctiques. “Els membres d’IWCA hem de ser capaços d'integrar el concepte de sostenibilitat i d'animar a altres cellers a adoptar aquest compromís”, ha assegurat.

Com a fundador de Bodega Emina, construida el 2004 i primer projecte integrat de desenvolupament sostenible d’un celler al món, Carlos Moro ha explicat que “el celler va ser pioner en calcular la petjada de carboni a l’Estat espanyol”, pràctica que ha destacat com a essencial per descarbonizar el sector globalment. El celler també redueix el pes de les seves ampolles per baixar les seves emissions: “encara que en alguns mercats ens hagi perjudicat que el pes de les ampolles s'hagi reduït, perquè s'associa amb la reducció de la qualitat, no l'hem canviat, esperem que els consumidors ho comencin a valorar”, ha assegurat. Ha conclòs que necessitem més cellers compromesos amb l'associació i que la col·laboració és necessària: “hem de col·laborar, cada celler té el seu projecte, però compartim una mateixa emoció”.

En referència a la petjada de carboni, Rafael de Haan, copropietari d’Herència Altés, celler fundat el 2010, ha destacat que “el càlcul de les emissions de CO2 no deixa espai per a males praxis, és una informació fidedigna, que és el que necessitem en aquest moment”. Va decidir unir-se a IWCA el 2021 per la seva seriositat i compromís, pel seu caràcter internacional, per donar un valor afegit als seus vins i per aprendre i compartir amb altres cellers. De fet, ha assegurat que, com a celler petit, compten amb menys recursos, però gràcies a la col·laboració amb altres cellers de l'associació estan implementant més pràctiques sostenibles. També ha citat l'exemple d'Anglaterra, país en el qual, segons el cellerer, “els consumidors descarten els vins d'aquells cellers que no estiguin compromesos amb la neutralitat d'emissions”.

El debat ha conclòs amb un missatge de reivindicació cap a una major digitalització del medi rural que afavoreixi la implementació de pràctiques sostenibles, i amb la necessitat d'aconseguir la neutralitat d'emissions del sector, i així intentar deixar un planeta habitable a les generacions futures.

Actualment, integren l’associació 30 cellers de 8 països i 5 continents, dels quals 13 són membres de ple dret i 17 estan en procés d'adhesió (‘Applicant Members’), amb el compromís vinculant de convertir-se en membres en un termini de 12 mesos. Tots ells són cellers decidits a actuar immediatament per frenar la crisi climàtica mitjançant l'adopció d'accions directes i solucions innovadores, compartint les millors pràctiques sostenibles i treballant de manera conjunta cap a la descarbonització per tenir un impacte global.

IWCA implementa un protocol molt exigent, els requisits del qual inclouen aconseguir la neutralitat de carboni el 2050 com a data límit, completar un inventari anual d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle per als abastos 1, 2 i 3 auditat per tercers, utilitzar energies renovables en els processos de producció, cobrint en un 20% com a mínim la demanda energètica del celler amb energies renovables autogenerades, i demostrar una reducció contínua de les emissions de CO2 respecte a l'any base en línia amb l'objectiu general de zero emissions netes.