El Segon Simposi de Viticultura Regenerativa reunirà experts en sòls vius, maneig holístic i disseny keyline

29 abril 2022

El Segon Simposi de Viticultura Regenerativa reunirà el dilluns, 9 de maig, en el Vinseum de Vilafranca del Penedès, experts i cellerers de tres continents per abordar els pilars de l'agricultura regenerativa, aplicada a la viticultura, i demostrar els beneficis d'aquest model per a la vinya i el planeta. L'objectiu del certamen, que té per títol ‘La viticultura del canvi climàtic’ i està organitzat per l’Associació de Viticultura Regenerativa, és conscienciar a viticultors i cellerers de la necessitat de canviar el paradigma en la gestió de les vinyes i adoptar la viticultura regenerativa per frenar l'escalfament global.

El granger americà Joel Salatin, propietari, juntament amb la seva família, de Polyface Farm a Virgínia (Estats Units), serà el responsable d'obrir el simposi amb una ponència que analitzarà els problemes actuals del sector i possibles solucions a partir de la seva experiència, que li ha permès convertir un terreny devastat en la granja més productiva de la seva regió en sis dècades, gràcies a la creació d'un ecosistema natural basat en la simbiosi entre plantes i animals.

A continuació, quatre experts explicaran els pilars de l'agricultura regenerativa, sent els sòls –i la vida que alberguen– l'eix vertebrador. Per aquest motiu, Josep Ramon Sainz de la Maza, soci fundador de GeaOrgánica i expert en agricultura regenerativa, tractarà sobre com es comporta el sòl durant tot el procés de canvi mentre que la Dra. Dania García Sánchez, professora en micologia i microbiologia ambiental de la Universitat Rovira i Virgili, parlarà de la microbiologia del sòl, és a dir com impacten positivament els microorganismes en el desenvolupament i nutrició de les plantes.

Els altres dos experts són Pablo Borrelli, cofundador d’OVIS 21 a l'Argentina i formador del Savory Institute, que parlarà sobre maneig holístic, un concepte que ja va introduir l’ecòleg americà Allan Savory en la primera edició del simposi, i Manel Badia, fundador de la consultora agrícola Manel Badia i expert en agricultura regenerativa, que abordarà un aspecte primordial en la viticultura del canvi climàtic: l'optimització de l'aigua i el disseny keyline.

Els casos pràctics arribaran de la mà de Johan Reyneke, enòleg propietari de Reyneke Wines a Sudàfrica, l'única vinya certificada com a biodinàmica del país, i Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres i president de l'Associació de Viticultura Regenerativa, que compartirà experiències i bones pràctiques d'alguns dels socis de l'organització, creada el 2021 i integrada actualment per uns 40 cellerers i viticultors.

Presentat per la periodista i cap de redacció de la revista Arrels, Margarita Ripoll, el simposi comptarà amb la participació institucional de l'alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, i de la directora general d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Elisenda Guillaumes.

Està prevista l'assistència d'unes 150 persones, entre viticultors, agricultors, cellerers, enòlegs i sommeliers, tots ells compromesos en la lluita contra el canvi climàtic. Perquè la viticultura regenerativa podria convertir-se en una solució per frenar l'escalfament global ja que és l'únic model vitícola que es basa en el cicle del carboni i maximitza la capacitat de les vinyes d'absorbir el CO₂ atmosfèric, transformant-les en grans embornals de carboni. Aquest CO₂ que es fixa a la terra fa que els sòls recuperin la fertilitat natural i l'equilibri, els fa més resilients a les sequeres, n’evita l’erosió i fomenta la biodiversitat.