El 17 de juny és el Dia mundial de la lluita contra la desertificació i la sequera, que aquest any se centra en la transformació dels sòls degradats en sòls sans. Aquesta és, precisament, la data escollida per celebrar el Primer Simposi de Viticultura Regenerativa, que organitza Família Torres a Vilafranca del Penedès i per streaming i que explicarà el model regeneratiu de gestió de la vinya, com recuperar la vida en els sòls i com això pot contribuir a frenar el canvi climàtic.
Segons l’ONU, la restauració dels sòls degradats ajuda, entre altres molts aspectes, a recuperar la biodiversitat i permet capturar el carboni atmosfèric que escalfa la Terra, disminuint així l’efecte del canvi climàtic. L’organització defineix la desertificació com la degradació de la terra en zones àrides, semiàrides i subhumides seques, causada fonamentalment per l’activitat humana i les variacions climàtiques. Aquest procés no es refereix a com avancen els deserts existents, sinó que es deu a la vulnerabilitat dels ecosistemes de zones seques, que cobreixen un terç de la superfície del planeta, a la sobreexplotació i l’ús inadequat de la terra.
La viticultura regenerativa es planteja com una solució per neutralitzar la degradació dels sòls, en línia amb l’Objectiu 15 ‘Vida dels Ecosistemes Terrestres’ dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Segons Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, “és evident que la degradació dels sòls de les vinyes en tot el món durant dècades d’ús intensiu ha fet que disminueixi la seva capacitat de albergar-hi vida, sobretot vida microbiana, i per tant ja no contribueixen gaire a segrestar carboni”.
“Es necessiten solucions, no només per revertir l’estat dels sòls, sinó també per endarrerir la maduració dels raïms, afrontar les sequeres i evitar l’erosió”, assenyala Miquel Torres, que està impulsant la transformació de 500 hectàrees de vinya ecològica a Catalunya cap a un model regeneratiu que permeti crear novament vida en els sòls i regenerar-los, imitant la natura, des d’una concepció holística de la terra.
El certamen abordarà aspectes teòrics i pràctics i donarà veu a reputats experts internacionals en agricultura regenerativa com Allan Savory, impulsor del maneig holístic, i Darren Doherty, defensor del disseny agrícola denominat Línia Clau (Keyline) per conservar l’aigua i regenerar els sòls. També hi participarà la investigadora del CREAF Pilar Andrés, experta en biodiversitat del sòl, i agricultors i viticultors que compartiran les seves experiències en aquest camp com James Sweetapple, Francesc Font, Miquel Torres, Josep Ramon Sainz de la Maza o Manel Badia.
Moderat per la periodista Cori Calero, aquest Primer Simposi de Viticultura Regenerativa comptarà amb la participació institucional de l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, i de la directora general d’Agricultura i ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Elisenda Guillaumes. Se celebrarà el dia 17 de juny, de 10 a 13 hores, al Vinseum de Vilafranca del Penedès, amb aforament limitat sota invitació, i serà retransmès en obert per streaming a través del web www.viticulturaregenerativa.cat. No cal inscripció prèvia.
Podeu veure el tràiler del simposi aquí