VITICULTURA REGENERATIVA

08 març 2022

Família Torres no renuncia en el seu afany de trobar nous models sostenibles en la gestió de les vinyes enfront de l'amenaça del canvi climàtic. Però necessita companys de viatge, convençuts i disposats. Així, amb aquest objectiu compartit, l'any 2021 va néixer l'Associació de Viticultura Regenerativa, en què elaboradors uneixen esforços per donar impuls a un canvi de paradigma envers la vinya, necessari i urgent.

Imatge
Finca Els Cargols a la DOQ Priorat, propietat de Família Torres.

"L'associació ha nascut per impulsar un canvi de paradigma a les vinyes,sumar esforços i compartir principis i coneixements d'una nova manera d'entendre la viticultura, que ajudarà a mitigar els efectes del canvi climàtic i altres grans desafiaments com són la sequera i l'erosió, a més de fomentar la biodiversitat". Miguel Torres Maczassek (Cinquena generació de Família Torres)


Però què és la viticultura regenerativa?

A mode de síntesi: Un model nou en la gestió de les vinyes basat en el cicle del carboni per regenerar els sòls, frenar l'erosió, fomentar la biodiversitat, la producció d'aliments saludables i frenar els efectes del canvi climàtic.


De manera més detallada, la viticultura regenerativa es centra a recuperar la fertilitat natural dels sòls, alimentar la xarxa tròfica, augmentar la matèria orgànica, millorar el cicle de l'aigua i fixar el carboni. Tot i això buscant l'equilibri entre la matèria orgànica, els minerals i els microorganismes.


Perquè la presència de la fauna i la flora és sinònim de salut per a la vinya, la viticultura regenerativa tracta de millorar la biodiversitat, i per això substitueix l'ús de productes de síntesi per altres d'origen natural i alhora propicia i respecta l'espai vital per als "hostes" de l'entorn.

Imatge
Ovelles pasturant a la finca Mas La Plana, propietat de Família Torres.

Un altre dels seus objectius fonamentals és reduir la desertització, mitjançant l'aplicació de pràctiques que eliminin el risc d'erosió del sòl. Per això és recomanable implantar cobertes vegetals i l'aplicació de la metodologia Keyline (La metodologia Keyline o Línia Clau, desenvolupada per P.A. Yeomans a Austràlia als anys 50, és una combinació única de conservació d'aigua i regeneració de prades i sòls, per blindar-los davant els efectes adversos de la sequera i les pluges intenses.)


"Al planeta li queden 60 collites si no reactiva les"tres M", els grans oblidats: minerals, microbiologia i matèria orgànica. Hem d'enfortir el sistema activant la natura i el primer pas per regenerar la terra són les cobertes vegetals. L'agricultura regenerativaés com una caixa d'eines que serveixen per millorar el sòl i millorar l'entorn, tot capturant el carboni, frenant l'erosió i produint aliments saludables sense tòxics." Francesc Font (Soci fundador d'AgroAssessor Farm Managers).


En definitiva, la viticultura regenerativa és una eina essencial per mitigar la crisi climàtica, mitjançant l'activació i aplicació de pràctiques que contribueixen a la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i al segrest del carboni al sòl, i a eliminar l'ús de productes de síntesi química, minimitzar les tasques del sòl, aplicar fertilitzants orgànics i donar lloc a una cobertura vegetal permanent.

Imatge
Coberta vegetal a la finca Mas La Plana, propietat de Família Torres.


Però, abans de tot, el canvi de paradigma en la gestió de les vinyes requereix d'una nova mirada més humana i conscient, perquè tal i com cita Miguel Torres:"la regeneració va més enllà d'un canvi en els sòls, és un canvi en la mentalitat de les persones".