VITICULTURA REGENERATIVA
Coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera, que se celebra cada 17 de juny, Família Torres va organitzar el I Simposi de Viticultura Regenerativa. El certamen va comptar amb la presència de prestigiosos experts nacionals i internacionals que han instat a accelerar la transició cap a aquest model, que ha demostrat ser molt beneficiós des del punt de vista ambiental en l’actual context climàtic. A continuació, totes les claus.
Ponents que van participar en el I Simposi de Viticultura Regenerativa, celebrat el passat 17 de juny de 2021 a Vilafranca del Penedès.
L’agricultura regenerativa contribueix a la fixació del carboni, retorna la vida al sòl i frena l’erosió.
Què és i en què consisteix la viticultura regenerativa i com pot mitigar els efectes del canvi climàtic?
- Els principis de la viticultura regenerativa tenen l’objectiu de recuperar la vida en els sòls tot imitant la naturalesa. Perquè com més vius estiguin els sòls, més capacitat tenen de capturar el CO2 atmosfèric, i, d’aquesta manera, frenar l’augment progressiu de les temperatures.
- Alhora, l’acumulació de carboni orgànic en el sòl de les vinyes ajudarà a millorar-ne la salut, i incrementarà la seva resiliència a l’erosió i la seva capacitat per fer front a la sequera, atès que retindran més bé l’aigua.
- De la mateixa manera, afavorirà la biodiversitat, i crearà un ecosistema equilibrat i beneficiós per a la vinya i el planeta.
“L’agricultura convencional destrueix en 5 anys el sòl que la naturalesa triga 40 anys a crear”
Francesc Font, enginyers tècnic agrícola especialitzat en agricultura regenerativa i soci d’Agroassessor Consultors Tècnics.
Ponència de Francesc Font, durant el I Simposi de Viticultura Regenerativa, celebrat el passat 17 de juny de 2021 a Vilafranca del Penedèss.
I és que, com va assenyalar Pilar Andrés, investigadora del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), els sòls estan, literalment, vius: “Són un ecosistema complex de microorganismes que juguen un paper crucial en el cicle del carboni i la fertilitat de la terra”.
“En un metre quadrat de sòl, a tres metres de profunditat, hi ha més carboni (de mitjana mundial) que en tota la columna de vegetació de tota l'atmosfera superior”.
Pilar Andrés, Doctora en Ciències per la Universitat Autònoma de Barcelona i Investigadora del CREAF (Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals).
Ponència de Pilar Andrés, durant el I Simposi de Viticultura Regenerativa, celebrat el passat 17 de juny de 2021 a Vilafranca del Penedès.
Casos d’èxit
Durant la jornada, es van detallar diversos casos pràctics i els seus resultats excel·lents. Darren Doherty -fundador de Regrarians i consultor i formador internacional en agricultura regenerativa- ha demostrat que aquest tipus de conreus no és incompatible amb la qualitat. “Estem treballant en una vinya a Austràlia occidental el cabernet de la qual està entre els cent millors vins del món”.
També a Austràlia, James Sweetapple, viticultor, enòleg i propietari de Cargo Road Wines, ha destacat que l’agricultura regenerativa, que va adoptar fa 10 anys, li ha permès “augmentar la producció en un 11,24% tot i que el país estava patint la pitjor sequera en 100 anys”.
De la mateixa manera, Allan Savory, ecòleg, impulsor de la gestió holística i president i fundador del Savory Institute, va detallar els resultats d’un estudi de la Universitat Estatal d’Ohio sobre els primers grangers als quals en Savory va formar quan va arribar al país: “En aquell moment, als Estats Units, hi va haver més de 600.000 famílies grangeres que van fer fallida, mentre que els que van adoptar aquest tipus de gestió havien aconseguit augmentar els seus beneficis en un 300% de mitjana”.
Una transició urgent
Miquel Torres Maczassek, director general i cinquena generació de la Família Torres, va anunciar durant l’esdeveniment que “estem impulsant la transformació de 500 hectàrees de vinya ecològica a Catalunya cap a un model regeneratiu que permeti crear de bell nou vida als sòls i regenerar-los, tot imitant la naturalesa, des d’una concepció holística de la terra”.
“La resiliència de la viticultura regenerativa transfereix al vi més consistència. El vi reflecteix millor la fertilitat del sòl i en anys de sequera podem obtenir vins més elegants”.
Miquel Torres Maczassek, director general i 5a generació de Família Torres, celler familiar fundat fa 150 anys al Penedès.
Ponència de Miquel Torres Maczassek, durant el I Simposi de Viticultura Regenerativa, celebrat el passat 17 de juny de 2021 a Vilafranca del Penedès.
El compromís amb la viticultura regenerativa permetrà a Família Torres continuar reduint les seves emissions i poder assolir la neutralitat de carboni abans del 2050.
Així, Família Torres està treballant en la creació d’una associació de viticultura regenerativa, juntament amb AgroAssessor i altres cellers, per tal de compartir informació i experiències, i que serveixi de punt de trobada per a viticultors i agricultors que estiguin treballant amb un model de gestió regenerativa o que estiguin disposats a emprendre aquest camí.
James Sweetapple va apressar els presents en una intervenció carregada d’una emotivitat urgent: “Comenceu-ho ara, si us plau. No dubteu, comenceu-ho ara. Us estalviareu diners, estalviareu en despeses de producció, ajudareu en la conservació del vostre entorn natural, que alhora ajudarà en la conservació de l’entorn natural dels vostres fills. Si ho comenceu ara i ho penseu amb cura, podreu canviar la vostra terra bastant ràpidament i sereu més feliços, i el vostre futur serà més feliç. Per tant, comenceu-ho ara”.
També des de les entitats públiques es va destacar la importància de la viticultura regenerativa. Així, durant la cloenda de la sessió, la directora general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Elisenda Guillaumes, va afirmar que “el futur serà regeneratiu o no serà” i va anunciar que el departament “acompanyarà ramaders i agricultors en aquesta transformació”.