Victoria Febrer: L'art de la vinografia

Nascuda a Nova York l’any 1985, Victoria Febrer és reconeguda internacionalment per les seves pintures i vinografies, imatges úniques creades amb vi negre aplicat amb una tècnica pròpia de l'artista.

Xerrem amb la Victoria perquè ens expliqui aquesta sorprenent tècnica.

1. Què és la vinografia?

La vinografia és el nom que dono als diversos mètodes que he desenvolupat per crear obres amb vi negre. És una combinació de moltes tècniques artístiques que he adaptat per funcionar amb el vi, un material molt difícil de controlar.

2. Hi ha precedents?

Que jo sàpiga, sóc la única artista que ha desenvolupat tècniques per treballar amb el vi negre, diferents de l'aplicació amb pinzell, és clar. Amb la vinografia, puc controlar el vi i aconseguir una gamma més àmplia d'efectes, des de línies fines i precises fins a zones àmplies de color sòlid i una gran varietat de textures.

D’altra banda, Luis Casanova Sorolla (http://www.casanovasorolla.net/96211/bio ) crea obres precioses utilitzant tècniques d'aquarel·la amb vins negres i blancs.

3. Explica'ns, com va sorgir el teu interès en aquesta tècnica?

Fa vuit anys, quan estudiava a la facultat Cooper Union, vaig començar a experimentar amb l'ús del vi negre per crear imatges. Estava explorant representacions icòniques de la dona al llarg de la història humana i buscava un material que afegís una altra dimensió a les imatges que estava creant.

El vi, sent un material ubic que alhora és conceptualment ric amb associacions a la divinitat, la fertilitat, l'abundància, el renaixement, i la vida, era el material perfecte, allò que estava buscant.

4. Quin vi utilitzes i quin criteri segueixes per escollir un o altre?

Estic constantment provant nous vins i explorant la gamma de colors que puc aconseguir amb la vinografia. Hi ha tons vermells, marrons, violetes i roses i tots varien molt en intensitat. Això depèn de les varietats, el clima, i el procés de l'elaboració, per tant he de seguir provant vins diferents constantment per afegir a la meva paleta de colors.

5. Algun de Torres? Res ens agradaria més que un dels nostres vins hagi donat vida a algunes de les teves obres...

És clar que sí! M'encanta crear una connexió amb la terra dels meus avantpassats encara que estigui treballant al meu estudi a Nova York. Tinc la sort de poder trobar molts vins diferents a les botigues locals.

6. Breument Victoria, explica'ns el procés.

En aquest enllaç es pot veure un mini documental sobre la meva tècnica: https://vimeo.com/66233986 .

M'agrada considerar la relació entre les tècniques de la vinografia que he desenvolupat i el desenvolupament de les tècniques artístiques a la prehistòria. L'obra d'art més antiga feta per un ésser humà que resisteix fins al dia d'avui ha estat creada posant la mà sobre la paret d’una cova i polvoritzant pigment al voltant... Quan la mà es va aixecar, va quedar una empremta permanent de l'artista. Amb freqüència, aplico el vi negre a les meves obres esquitxant o polvoritzant-lo sobre la mà o altres plantilles. Una altra manera basada en l'ús de plantilles per fer imatges és la serigrafia.

Els artistes prehistòrics també aplicaven el pigment directament a la mà o en altres objectes i estampant-los sobre diferents superfícies. A vegades, també feien incisions en pedra o fusta. Jo utilitzo diversos mètodes d'estampació incloent l'ús de les mans, plantes, i també creo blocs tallats a mà o planxes de coure gravat. M'interessa la manera en què les imatges canvien en ser impreses en repetició i col·locades en diferents contextos.

Encara utilitzo molts mètodes derivats de tècniques del gravat per crear les meves imatges, cada obra és única, i no es replicar.

7. Utilitzes alguna varietat en particular a causa del seu alt contingut en matèria colorant?

Per fer les meves obres requereixo una gamma àmplia d'intensitats de color, així que mantinc una paleta variada al meu estudi mitjançant l’experimentació amb diferents varietats i vins.

8. Quines peculiaritats ofereix el vi que no trobis a la pintura?

Em fascina la manera en què les imatges creades amb vi negre “existeixen” dins del paper, per dir-ho d’alguna manera, i no només a la superfície. Això aporta un efecte misteriós a les moltes capes que es combinen per crear cada imatge.

No és fàcil treballar amb el vi negre, i gaudeixo molt del repte que suposa intentar controlar-ho, mentre que al mateix temps permet que les coses inesperades que ocorren amb el material també incideixin en l'obra que estic creant.

9. Sorprèn que el pigment obtingut de la pell del raïm asseguri una llarga longevitat a l'obra, a què és degut?

El color del vi és extremadament durador. El científic Dr Patrick E. McGovern, de la Universitat de Pennsylvania, es dedica a l'estudi de la història del vi i en la seva pàgina web hi ha informació molt interessant sobre això. El seu laboratori ha descobert els residus de vi negre més antics del món, del període neolític primerenc, fa 7.000 anys! http://www.penn.museum/sites/biomoleculararchaeology/

10. Quan hom es perd entre les teves vinografies, té la sensació d'estar contemplant quelcom ancestral, atàvic, hi trobem alguna cosa que ens torna al nostre passat més remot i ens uneix amb la terra, una sensació de calidesa, organicitat ... És intencionat o és una característica inherent al material utilitzat?

La meva obra sempre s'ha centrat conceptualment en una investigació de la memòria i de la relació entre allò que és personal i el que és universal. El vi negre és el reflex material d'aquests conceptes.

11. S'ha demostrat que l'home del neolític ja sabia com elaborar "vi" .... En la teva opinió, quin és el secret del vi per transcendir al llarg de la història de la humanitat?

A l'especial habilitat del vi de connectar-nos a les nostres memòries personals i també a la història de tota la humanitat, que és el que la meva obra també intenta aconseguir. El vi aconsegueix això a través del paper que ha jugat en la història, en la religió i els ritus, i també en les nostres històries personals juntament amb les seves característiques materials que inclouen el color, la textura, l'olor, l'aroma, el sabor, i les sensacions que produeix. Les qualitats materials i culturals del vi provoquen una forta connexió amb la nostra història personal i universal.

12. Amant del vi Victòria?

Espero que això ja quedi molt clar en les meves obres!!

13. i ... de Torres?

I tant! A l'estiu del 2010, vaig tenir el plaer de conèixer a Miguel i Waltraud Torres en un concert al Castell de Milmanda. Aprecio moltíssim la gran tasca de la Fundació Torres en suport de la cultura.

14. Per acabar, t'atreveixes a proposar als membres de la nostra comunitat un vi de Bodegas Torres per maridar amb la teva obra?

Igual que les obres d'art, els diferents vins recorden diferents sensacions i memòries en cada persona, jo recomanaria que cadascú experimenti amb diferents combinacions de vins i vinografies.

També els convido a gaudir un bon vi mentre veuen el primer vídeo vinogràfic, "Untitled Promise" que he creat en col·laboració amb el director de cinema Pedro J. Padilla. https://vimeo.com/63131392

Les nits del 7 i 8 de Juny, el vídeo serà projectat sobre els murs dels carrers d’ Alys Beach, Florida com a part del festival internacional de videoart Digital Graffiti http://www.digitalgraffiti.com/sb1/ .

Moltes gràcies pel teu temps Victoria, et seguirem la pista!

Si voleu veure Victòria en acció no us perdeu aquest interessant documental: https://vimeo.com/66233986

Més informació sobre Victoria Febrer i la seva obra en: http://www.victoriafebrer.com