RÍAS BAIXAS La Galícia del vi

Al nord-oest de la península, al sud de Fisterra, mar i terra es troben i es fonen en una abraçada, salina i nebulosa, filla de les ones que arremeten contra la retallada costa atlàntica. Un petit racó del món que amaga, entre mites i llegendes, el secret dels grans vins blancs del país, elaborats principalment amb la varietat albariño.

Paisatge de la DO Rías Baixas.
La DO Rías Baixas està situada entre els valls i les ries que conformen els rius Ulla, Miño, i la ria de Vigo.
Pel que fa al clima, la humitat, les boires i les gelades, formades principalment a les fondalades, són factors decisius que els viticultors han de tenir molt en compte. Treballar el sòl és fonamental per evitar que la humitat afecti el cep, que pot emmalaltir per infeccions fúngiques. D'aquí la presència de parres i ceps alts subjectes a aquesta necessitat que, tanmateix, conformen una estampa a mode de jardí modernista de naturalesa exuberant, que paga la pena retenir a la retina i a la memòria.

Parres d'albariño de la DO Rías Baixas.
Las vides de albariño, loureira, treixadura y caíño blanco son las reinas del panorama varietal local.
Com a curiositat històrica, es diu que les vinyes d'albariño van arribar a Galícia al s. XII des del Rin, de la mà dels monjos del Cister... si bé no està demostrat. El que sí que és una evidència és que els millors exponents de les Rías Baixas són tan elegants i de la mateixa qualitat que els nobles vins germànics.
Pazo das Bruxas, primera incursió vinícola de Familia Torres a la regió. Pazo das Bruxas evoca la seva terra des del seu groc brillant i els rivets daurats. I des del seu nas intens, ens condueix a un món de flor blanca, cítrics i fruita d'os fresca, per culminar en una boca amable i gormanda, però d'acidesa ferma que perdura en un final llarg i saborós. Tot en un record de boira marina i sal. El pes i el pas de l'aigua i la terra.

Pazo das Bruxas de Pazo Torre Penelas, propietat de Familia Torres.
Pazo Torre Penelas, ubicat al municipi de Potas (Pontevedra), a la vall de Salnés, és el nou projecte vitivinícola de Familia Torres a Rías Baixas, present a la regió des del 2012. Liderat per l'enòleg Víctor Cortizo, està focalitzat en l'elaboració de vins singulars en innovadors dipòsits ovoides de granit, que mostren l'expressió més honesta de la vinya emmurallada de sis hectàrees que forma part de la propietat. La casa pairal, pazo, del segle XIV o XV està catalogada com a patrimoni històric i disposa d’elements típics dels pazos com ara la sitja, el colomar i la capella. L'any 2018 es va habilitar un petit celler a la base de la torre del pazo per experimentar amb a vinificació en granit.
Blanco Granito, paradigma dels blancs de qualitat excelsa. Marcat per la influència del mar i del riu Umia, que vertebra la vall de Salnés i que passa a pocs metres del pazo, Blanco Granito és un vi singular i el primer que fa la fermentació i la criança en granit. Es vinifica als dipòsits ovoides de granit durant 15 dies a un temperatura de 14 ºC i roman en aquests mateixos dipòsits durant un període de vuit mesos, en un moviment sempitern que manté els pòsits en suspensió. Posteriorment, el vi descansa vuit mesos en dipòsits d'acer inoxidable abans de ser embotellat.

Blanco Granito de Pazo Torre Penelas, propietat de Familia Torres.
Els dipòsits de granit potencien les aromes i la mineralitat del vi, i el doten d'una major untuositat, volum i recorregut en boca.
El resultat és un albariño d'un bell color verd amb reflexos daurats, que es mostra net i brillant. Pel que fa a l'aroma Blanco Granito conserva una càrrega varietal intensa, amb notes de cítrics i fruita d'os. En boca mostra una acidesa marcada, ben integrada al vi, com també un perfil atlàntic de caràcter salí, embolcallat per un gran volum. Equilibrat, llarg i expressiu.
Rías Baixas ha deixat de ser un alternatiu per guanyar-se, amb dret propi, un lloc a l'Olimp dels grans vins blancs del món.