Pirene 2020. El nou vi ancestral de Familia Torres

Pirene és el quart exponent del projecte de recuperació de varietats prefil·loxèriques, enfocat avui a adaptar-se al canvi climàtic.
Familia Torres presenta Pirene 2020, el nou exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals, que va iniciar el celler familiar fa gairebé quaranta anys per tal de preservar el patrimoni vitícola de Catalunya i amb el qual avui es pot adaptar al canvi climàtic. És un vi experimental de producció molt limitada, elaborat íntegrament amb la varietat negra del mateix nom i destinat a l'alta restauració.
Vídeo explicatiu del projecte de recuperació de varietats ancestrals, protagonitzat per Mireia i Miguel Torres Maczassek (membres de la cinquena generació de Familia Torres)
Pirene. Una llar a les altures
Pirene, es conrea a la finca que Familia Torres té a Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, al prepirineu català, a 950 metres d'altitud:
- Parlem d'una terra que admet des de les varietats mediterrànies i catalanes més reconegudes (macabeu, parellada, garnatxes, monestrell, trepat); les internacionals més universals (cabernet i chardonnay), com també varietats exigents i delicades (pinot noir, syrah, etc.. ); fins i tot rareses pròpies d'altres latituds, com poden ser les blanques incrosio manzoni o la müller-thurgau.
- Les condicions climàtiques s'adapten a les mateixes dels climes continentals, i sumen la influència de la proximitat dels Pirineus. Parlem d'un clima sec, amb presència de llocs sota condicions extremes, amb mínimes sota zero a l'hivern i màximes que s'apropen als 40 graus centígrads a l'estiu.

Finca Sant Miquel de Tremp, propietat de Familia Torres.
Pirene és una de les moltes varietats de raïm desconegudes que existien a Catalunya abans de l'arribada de la fil·loxera, la plaga que va causar estralls a les vinyes europees i va provocar la desaparició de moltes d'aquestes vinyes, tot i que algunes van aconseguir sobreviure.
Familia Torres ha localitzat, des dels anys vuitanta, més de 50 varietats perdudes, i ha centrat la seva atenció en aquelles que mostren un major potencial enològic i capacitat per adaptar-se a les altes temperatures i la sequera com a conseqüència de l'escalfament global.
Ha calgut anys d'investigació, assaigs de camp i microvinificacions per determinar que el lloc on s'expressa més bé la pirene és a les vinyes de muntanya. Familia Torres la va plantar a la seva finca més alta, la que està situada a Tremp, a la comarca del Pallars Jussà (Lleida), a una altitud mitjana de 950 metres sobre el nivell del mar. La pirene aquí madura lentament, sense presses, fins arribar al seu punt òptim de maduració a mitjans d'octubre, i es converteix en la varietat que acostuma a tancar la campanya de la verema de les finques de Familia Torres a Catalunya.
Pirene, el vi:
Pirene 2020 es vinifica al seu celler Purgatori, a Costers del Segre, gestionada per l'enòleg David Barriche, en un procés delicat per preservar l'essència de la varietat i enaltir la seva elegància i intensitat aromàtica. El 2020 va ser un any plujós durant el primer semestre però amb temperatures caloroses a finals d'estiu que van permetre assolir una maduració excel·lent.
- La varietat es caracteritza per tenir un color intens i uns tanins suaus i elegants.
- En nas exhibeix àmpliament la seva quantitat de fruita vermella, seductora i viva, amb un toc mineral i especiat que genera una mena d'organicitat estructural molt expressiva.
- El pas per boca és summament elegant i sorprèn per la seva textura i finor, de fruita carnal, saborosa però d'una frescor que acompanya fins al final.
- Criat en bota de roure francès de segon any durant quatre mesos i en dipòsits d'acer inoxidable.
Pirene 2020, vi negre elaborat amb la varietat pirene, propietat de Familia Torres.
Aquesta és la primera anyada comercial d'aquest vi a Espanya, del qual se n'han elaborat únicament 1.241 ampolles. Es comercialitzarà per quotes i es destinarà principalment a quatre països -Espanya, Bèlgica, els Estats Units i Canadà-, amb l'aval de la crítica internacional.
Eric Asimov, crític de vins del New York Times, el va considerar un dels dotze millors vins que havia tastat l'any 2019, i va lloar el potencial enològic de la varietat.
Per a Miguel Torres Maczassek, cinquena generació de Familia Torres, aquest és un vi que sorprèn per la seva elegància, intensitat aromàtica i frescor. "La pirene és una varietat resistent i adaptada al canvi climàtic i a més a més reuneix tots els aspectes per convertir-se en un gran vi a nivell organolèptic. Serà, sens dubte, una de les varietats que potenciarem a partir d'ara".
Pirene és el quart vi de Familia Torres fet amb varietats ancestrals recuperades i el segon monovarietal. Els seus predecessors són Grans Muralles (DO Conca de Barberà), que integra en el cupatge varietats autòctones com la garró i la querol, les dues primeres varietats recuperades pel celler; Clos Ancestral (DO Penedès), fet amb l'ancestral moneu procedent del Castell de la Bleda i Forcada (DO Penedès), elaborat al 100% amb la varietat blanca ancestral que dona nom al vi.
Avui, la cinquena generació, amb Miguel Torres, director general, i Mireia Torres, directora d'R+D+i, al front, segueix impulsant amb il·lusió aquest projecte, a mig camí entre l'arqueologia i la viticultura, i que contribueix a recuperar el patrimoni vinícola català, com també reforçar les mesures d'adaptació davant dels efectes del canvi climàtic a la vinya.