ESPECIAL ULL DE LLEBRE
Malpastor com a paradigma
Poques varietats ens representen a l'escenari vinícola internacional com la ull de llebre i volem celebrar el seu Dia com es mereix, per tot el que ens ha donat. La nostra identitat arrelada a la vinya i projectada a les copes dels amants del vi en el nostre planeta.
Carràs de raïm d'ull de llebre a l'època de la tardor.
Sabies què...?
Les recerques dutes a terme sobre la seva genètica, ubiquen el seu origen a la Vall de l'Ebre, fruit d'un encreuament entre les varietats picapoll gran i la benedicto, que va succeir fa mil anys.
En general, els vins elaborats amb ull de llebre ofereixen vins aromàtics, afruitats, de grau agradable, versàtils, de taní ferm però delicat. En els climes càlids, s'accentua el record de les fruites negres del bosc i la pruna. En els climes moderats, la fruita negra es torna vermella, i ens regala un color robí preciós.
En els varietals ofereix vins joves i aromàtics. Si bé, a causa de certa manca d'acidesa, es beneficia de mescles amb varietats com la carinyena, cabernet, garnatxa o syrah, que eleven el seu potencial d'envelliment exponencialment.
També coneguda com
Una varietat les sinonímies diferents de la qual amaguen la mateixa essència, versàtil, domada en la fruita, amb tirada a l'abraçada de la fusta, mal·leable en funció de les pràctiques de vinificació:
- Tempranillo (Rioja), tinto fino (Ribera del Duero), cencibel (la Manxa), tinta de Toro (Toro), ull de llebre (Catalunya), escobera (Extremadura). També la trobem a Burgos, Àlaba, Conca, Ciudad Real, Calatayud, Cigales, Navarra, les Balears, Somontano, Utiel-Requena, Valdepeñas i a vins de Madrid.
- D'aquesta manera, la varietat dibuixa alhora un marc ample de conreu de la ull de llebre al nostre país. I a cada racó, a cada parcel·la, les pràctiques culturals envers la vinya i les diferents tècniques de vinificació ofereixen una multitud de perfils.
- Més enllà de les nostres fronteres, la ull de llebre ha trobat lloc a països com ara Portugal, França, Argentina, Mèxic, el Marroc, Grècia, Sud-àfrica i Califòrnia (EUA).
Ceps d'ull de llebre a la DOCa Rioja, propietat de Familia Torres.
El seu nom fa referència al seu cicle de maduresa curt. Els seus carrassos es presenten grans i compactes. Les seves baies estan recobertes d'una pell espessa, i són petites i harmònicament circulars.
Malpastor (DOCa Rioja)
-
El Malpastor ens remunta als primers pastors que es van dedicar al conreu de la vinya, i sovint van deixar el ramat a la seva sort. Pioners d'esperit aventurer que molts anomenaven 'mals pastors', però que van acabar essent viticultors visionaris.
Malpastor elaborat a la DOCa Rioja davant d'una vinya d'ull de llebre.
- Ens trobem davant d'un vi paradigma de les elaboracions modernes de La Rioja: tipicitat i avantguarda. Una varietal d'ull de llebre conreat a mà procedent de vinyes d'entre vint i vint-i-cinc anys, disposades en vessants suaus i petites terrasses de sòls calcaris.
- Pel que fa a l'enologia, el Malpastor roman en contacte amb els seus pòsits durant un mes en dipòsit de formigó i tres mesos en botes de roure americà i francès, on continua la seva criança fins als dotze mesos. Després, reposa en ampolla un mínim de sis mesos, per afinar i donar forma a aquesta sensació vellutada i sedosa.
Malpastor és un vi intens i fragant, amb delicioses aromes fruitals i espècies, com també notes que ens recorden el pa torrat. De taní vellutat i sucós, perfilat subtilment per la criança en fusta. En boca es presenta madur, amb cos i bona acidesa; rodó i ple.
La ull de llebre a cada una de les seves manifestacions identitàries i regionals, ofereix perfils diferents, però alhora reconeixibles per les seves particularitats distintives que tots comparteixen.