POSTRES AMB VI

A l'estiu són moltes les receptes de postres que combinen fruita i vi. A la resta de plats el vi acostuma a formar part de salses que amaneixen àpats més desitjables quan arriba el fred de la tardor i l’hivern.
Per norma general quan utilitzem vi o licors per cuinar, existeix la tendència equivocada d'emprar productes de molt baixa qualitat. Un gravíssim error que pot arruïnar completament la nostra recepta. Tampoc és necessari utilitzar els millors vins, però si utilitzem productes de qualitat, el nostre plat sempre sortirà guanyador en aromes i sabor.
Repassant diferents receptes de postres amb vi, veiem que en general especifiquen únicament el color del vi, i poques vegades la varietat del raïm. Si bé és cert que quan coem el vi no només perdem part de l'alcohol sinó també part de les seves propietats aromàtiques, algunes d'elles varietals.
Recomano utilitzar vins afruitats i poc astringents ja que els propis sucres del raïm es convertiran en un bon aliat de les postres i evitarem els gustos amargs procedents dels tanins.
Personalment per preparar postres amb vi negre m'agrada treballar amb garnatxa, encara que sigui part d'un cupatge més ampli amb carinyena, per estructurar aquesta primera varietat.
Algunes suggerències
Préssecs amb SANGRE DE TORO
La fruita ideal per aquestes postres són els préssecs de vinya. De polpa més ferma que les altres varietats un cop pelats i desossats (això sempre costa una mica més en aquesta varietat) els tallem i els posem directament en un got al qual afegirem el vi. Després, un cop de fred a la nevera. En el moment del servei podeu afegir una mica de sucre, però "al natural" són ben bons.
Albercocs i nespres amb VIÑA ESMERALDA
Voleu sorprendre als vostres convidats? El nostre vi més aromàtic funciona de meravella amb aquestes altres fruites a les que podeu afegir uns pètals de rosa per potenciar aquest aroma propi de la varietat gewürztraminer. A l'hora de servir-ho, si sou llaminers, una mica de mel sobre les fruites i enllestit!
Salsa de vi per broquetes de fruites
Les broquetes de fruita fresca amb salsa de xocolata s'han convertit en una de les postres més populars. Aquí va una nova proposta per adults: salsa de vi per broquetes de fruites. Per coure el vi i fer-lo reduir amb espècies, utilitzaré un CORONAS, un ull de llebre molt fi al qual afegeixo uns quants claus d'olor, canyella en branca i mòlta, uns grans de pebre i algunes cullerades de sucre (al gust). Només falta posar-lo al foc perquè redueixi i espesseixi per esdevenir una untuosa salsa per a les fruites fresques. Us atreviu a provar-ho amb un vi blanc com VIÑA SOL? Si és així, repetiu la recepta però sense el pebre.
Pa amb vi i sucre
Per últim, vull recuperar un dels berenars més típics dels nostres pares i avis. Si per a molts una simple llesca de pa banyada en vi negre i sucre pot ser, per la seva primerenca edat, tota una novetat, us presentem dues de les creacions que van tenir un gran èxit en el passat BARCELONA TORRES EXPERIENCE:
Una pipeta d'hostaleria farcida amb MOSCATELL FLORALIS tot banyant un dau de pa de pessic empolvorat amb sucre. Simple, vistós i deliciós.
Però la versió amb vi negre va ser la que es va endur la major ovació: Triem un vi negre (podeu utilitzar SANGRE DE TORO, CORONAS o CELESTE ROBLE) i ho portem a ebullició amb pela de taronja i llimona, clau, canyella en branca i sucre. Apaguem el foc i ho deixem temperar i macerar 24 hores. Tallem uns rectangles de pa per fer uns sandvitxos i els omplim amb una maduixa tallada a làmines. Ho banyem amb el vi macerat i empolvorem amb sucre. Decorem amb una maduixa, nata muntada i "voilà"!