Vinyes velles: història i tradició a cada glop

bnner

Per: Laura Conde, periodista

Les vinyes velles han estat sempre una part important del llegat de Familia Torres, que disposa de diverses parcel·les repartides per tot el planeta, des de la Conca de Barberà, a Catalunya, fins a la Vall de Curicó, als Andes xilens. L'aposta per les vinyes velles es tradueix en vins singulars, de personalitat forta, capaços com pocs d'expressar l'essència del territori del qual procedeixen. 

Durant l'edició passada de la Barcelona Wine Week, la fira dedicada al sector vitivinícola que té lloc cada any a Barcelona, la directora d'Innovació i Coneixement de Familia Torres, la Mireia Torres, va liderar un tast guiat per alguns vins procedents de vinyes velles. Amb ella, el sommelier Sergi Castro va repassar les particularitats de diversos vins que, en alguns casos, procedeixen de vinyes de més de 120 anys. «Parlem de vinyes velles quan tenen més de 35 anys», explica Torres. Tanmateix, en alguns llocs, com ara el Priorat, la definició encara és més estricta, «atès que la denominació d'origen estableix que una vinya vella ha de tenir entre 75 i 100 anys», perquè per a ells els 35 anys no arriben a encarnar aquesta maduresa històrica. 

Mireia Torres y Sergi Castro, durante la cata en el marco de la BWW
Mireia Torres i Sergi Castro, durant el tast en el marc de la BWW.

«Aquests ceps, molt resilients, absorbeixen de manera més eficient els nutrients del sòl i expressen l'essència del territori, tot i que durant períodes de sequera intensa poden patir perquè tenen arrels molt profundes», afegeix Torres. Per això requereixen una dosi especial de paciència i dedicació que dona lloc a vins molt personals, especialment estimats pels qui els elaboren. Entre les expressions presentades durant la Barcelona Wine Week hi havia les següents:


Chardonnay de vinya vella 2023 (Conca de Barberà)
Procedent de ceps de chardonnay de més de 40 anys de la finca emblemàtica Milmanda, a Vimbodí (Tarragona), aquest vi fresc i expressiu es madura durant 6 mesos en bota nova, i posteriorment té una criança en dipòsit de 10 mesos en contacte amb els solatges. 

Milmanda 2025 (Conca de Barberà)
Un altre chardonnay monovarietal de la finca Milmanda, un vi que reflecteix molt bé el caràcter d'aquesta varietat plantada en sòl de Tarragona i procedent de vinyes de més de quatre dècades. Les particularitats del sòl, en aquest cas argilosos i calcaris profunds, amb una bona retenció de l'aigua, fan que aquest chardonnay sigui perfecte per a la criança. En aquest cas, s'envelleix durant dotze mesos en bota de roure francès. 

Carinyena vinya vella 2023 (DOQ Priorat)
Un negre que evoca la tradició i la robustesa de vinyes de 80 anys plantades a la finca emblemàtica d'Els Cargols, ubicada al terme municipal del Lloar.  Pur Priorat en boca en un vi amb aromes intenses i una estructura marcada, elaborat exclusivament amb carinyena i amb un 20 % de raïm sencer i rapa. 

Los vinos que se probaron en la cata de la BWW.
Els vins que es van tastar al tast de la BWW.

Perpetual 2019 (DOQ Priorat)
De vinyes de més de 75 anys neix un vi emblemàtic de Familia Torres, que condensa com pocs l'essència del Priorat. Elaborat majoritàriament amb carinyena, tot i que també amb una mica de garnatxa (un blend fidel a la realitat de les vinyes velles del Priorat) és un vi de gran concentració i personalitat, que a la seva anyada de 2019 ja hi va incorporar l'etiqueta 'Vinyes Velles'. 

Mas de la Rosa 2020 (DOQ Priorat)
Mas de la Rosa, una finca històrica de Porrera, disposa de vinyes plantades el 1939-40, de les quals neix una edició limitada del vi icona de Familia Torres al Priorat. La combinació de garnatxa i carinyena dona lloc a un vi rodó i contundent, amb criança de 19 mesos en fudre de roure francès. 

Tinto Fino Viña Vieja 2021 (DO Ribera del Duero)
Un tinto expressiu i estructurat que mostra la fortalesa i resiliència dels ceps vells, capaç d'evolucionar de manera espectacular. Les seves vinyes de 65 anys de la parcel·la Valdegumiel, ubicada a la zona de La Horra, donen lloc a un vi amb una estructura potent, elaborat íntegrament amb tinto fino. Pura expressió en boca de la Ribera del Duero.

Celeste Reserva 2019 (DO Ribera del Duero)
Continuem a la Ribera del Duero per tastar aquest vi refinat amb un gran potencial de guarda, que reflecteix a cada glop les particularitats del territori on neixen les seves vinyes: a 895 metres sobre el nivell del mar, al sector centreoriental de la Ribera del Duero. De gran personalitat, persistent i avellutat, s'envelleix durant 16 mesos en botes de roure. 

Manso de Velasco 2020 (Valle de Curicó, Xile)
La finca Manso de Velasco, dedicada exclusivament al conreu del cabernet sauvignon, dona origen a un vi negre de gran profunditat i intensitat cromàtica. Icònic a Xile, Manso de Velasco procedeix de vinyes de més de 120 anys i constitueix un veritable símbol d'excel·lència, guardonat amb nombrosos premis a nivell internacional. Manso de Velasco va néixer el 1985 com el primer vi d'alta gamma de Miguel Torres a Xile i l'anyada 2020 destaca per la maduresa tècnica i l'acidesa moderada, una mica més baixa que la que hi ha als anys més frescos. 

Participantes en la cata de la BWW.
 Participants en el tast de la BWW.