ULL DE LLEBRE

Mil noms, la mateixa essència

L’ull de llebre, una varietat les diferents sinonímies de la qual amaga una mateixa essència; versàtil, domada en la fruita, amb tendència a l’abraçada de la fusta; mal·leable en funció de les pràctiques de vinificació.

 

A mode de breu història, les investigacions dutes a terme sobre la seva genètica n’ubiquen l’origen a la vall de l’Ebre, fruit d’un encreuament entre les varietats picapoll i benedictí, esdevingut fa mil anys.

 

El reguitzell de noms per a la varietat dibuixa, al seu torn, l’ampli marc de conreu de l’ull de llebre a Espanya: tempranillo (Rioja), tinto fino (Ribera del Duero), cencibel (la Manxa), tinta de Toro (Toro), ull de llebre (Catalunya), escobera (Extremadura), etc.

 

A cada racó, a cada parcel·la, les pràctiques culturals vers la vinya i les diferents tècniques de vinificació ofereixen una multitud de perfils arrelats a certes particularitats comunes: vins aromàtics, afruitats, de grau agradable, versàtils, de taní ferm però delicat. En els climes càlids, s’hi accentua el record de fruites negres del bosc i pruna. En els climes temperats, la fruita negra s’hi torna roja i ens regala un color robí.

 

 

Racimo de uva tempranillo de la Rioja Alavesa, propiedad de Familia Torres

Penjoll de raïm ull de llebre de la Rioja alabesa, propietat de Família Torres.

 

 

La denominació tempranillo (del castellà “temprano”, “aviat”) fa referència a la curtedat del seu cicle de maduresa. Els penjolls es presenten grans i compactes. Les baies estan recobertes d’una pell espessa, són petites i harmònicament circulars; d’una bellesa més que terrenal.

 

Si parlem de vins monovarietals d’ull de llebre, tendeixen a ser aromàtics i divertits, per bé que l’ull de llebre es beneficia de mescles amb varietats com ara la carinyena, el cabernet, la garnatxa o el syrah, que n’eleven el potencial d’envelliment exponencialment.

 

Vinyarets Negre (DO Penedès) és una invitació de Família Torres a descobrir les vinyes al cor del Penedès. És un vi elaborat amb les varietats garnatxa, sumoll i ull de llebre.

 

 

Vinyarets Tinto (DO Penedès), un tinto elegante y de carácter.

Vinyarets Negre (DO Penedès), un vi negre elegant i amb caràcter.

 

 

Hi ha vins monovarietals excelsos, fruit d’un treball enorme a la vinya i al celler. Excepcions que perpetuen el favor dels paladars. Parcel·les seleccionades, en enclavaments amb el favor climàtic i orogràfic, petits espais en algun lloc entre el cel i la terra.

 

Las Pisadas, del celler La Carbonera, és el projecte de Família Torres a la DOC Rioja. És un vi 100% ull de llebre que prové de vinyes tradicionals de la localitat de Labastida (Rioja alabesa). Aquest vi és el resultat d’un minuciós treball de selecció de parcel·les, caracterització de la tipologia de vins i recerca de la tipicitat.

 

 

Las Pisadas (DOC Rioja) parte de la intensidad y la carga de fruta de la tempranillo para tocar el cielo.

Las Pisadas (DOC Rioja) parte de la intensidad y la carga de fruta de la tempranillo para tocar el cielo.

 

 

Celeste Reserva (DO Ribera del Duero), del celler de Pago del Cielo, és un vi elegant que reflecteix la singularitat del seu origen. Prové de vinyes seleccionades acuradament, situades en les cotes més altes d’aquesta regió vinícola castellana, a uns 900 metres d’altura, a la zona de Campo de Peñafiel i la localitat de Fompedraza (Valladolid), on s’ubica la bodega.

 

 

Celeste Reserva (DO Ribera del Duero), es un vino opulento con mucha fruta, cuerpo y color.

Celeste Reserva (DO Ribera del Duero) és un vi opulent amb molta fruita, cos i color.

 

 

Vins llegendaris i de recorregut internacional han comptat amb l’ull de llebre per vertebrar grans vins, noves il·lusions. Una declaració d’intencions amb molta ànima.

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't