QUINS VINS CAL PRENDRE EN UNA TERRASSA?

bnner

Potser asseure's en una terrassa de bar, compartir conversa i bon vi és una mena d'herència de les sobretaules antigues i interminables, adaptat a tota mena de discursos i emocions. Perquè el vi no jutja. Sempre amb moderació, el vi acompanya, propícia afecció i escurça distàncies. Una trobada amb els nostres per celebrar l'avui i l'ara.

 

Clos Ancestral
Gaudint d'una copa de vi blanc, Clos Ancestral Blanc, en una terrassa. 

De les taules pròpies als carrers, el vi ha passat de formar part de la nostra alimentació  a convertir-se en un element per a la comunicació entre les persones. El protagonisme del vi com a factor de cohesió social es vertebra des d'una evolució que neix de la litúrgia i els rituals, del vi com a element simbòlic fins a la consolidació de la cultura vinícola en totes les capes de la societat.


Però... quin perfil de vi és el més adient per als nostres moments de terrassa?

A les trobades despreocupades amb la nostra gent, no és el moment per a un tast o anàlisi o debats de caràcter enològic. Tot gira al voltant de la companyia, del moment. Els vins han d'adoptar un paper a manera de complement, perquè els protagonistes som nosaltres i els nostres. Aleshores: 

  • Vins amables, sense grans pretensions o complexitat. Sense arestes, rodons i que fugen del fet de destacar-ne l'autoria. Descartem els vins de risc, sense filtrar, o de caràcter experimental. Vins excepcionals, sens dubte, però exigeixen una atenció tècnica i protocols de tast que no encaixen ni deixen espai al propòsit veritable de gaudir-ne en una terrassa. 

  • Vins versàtils, que s'adaptin al pica-pica clàssic: Per encertar-la de debò, preneu nota: Rosats, blancs de criança parcial, subtil, per compensar un possible excés d'acidesa; negres joves de taní tímid, sense sensació astringent. 

  • La fusta ha de tenir un paper subtil, sense marcar en excés. Per a això, els vins de poca criança i/o guarda en ampolla són una opció excel·lent. I cal deixar aflorar el seu perfil més varietal, fruiter i aromàtic, que completarà i sumarà un plus hedonista a les teves trobades.

  • Vins de graduació alcohòlica moderada, perquè sempre volem repetir. I en la moderació hi ha la virtut. 

  • Avui, els escumosos rosats són pura tendència. La seva versatilitat i amabilitat organolèptica li atorguen aquest glamur no buscat però que sempre s'agraeix. A més, a la vista són hipnòticament bells.
     

 

celeste
Gaudint del Celeste Crianza, acompanyat d'unes tapes d'olives i formatges.

Les tendències de consum actuals orbiten sobre la preocupació pel medi ambient; una consciència social més gran i una mena d'arqueologia del que és artesà vinculada al que és emocional, que buscar aferrar-se a la senzillesa d'un passat nu, desproveït d'artificis i de superficialitat. Varietats locals, de poca graduació, que donen color i vida als nostres racons preferits.


El vi ha transitat amb els anys d'element ritual per a uns pocs, a convertir-se en testimoni hedonista i aglutinador social que, avui dia, arriba a tothom. Perquè quan el vi surt al carrer completa el seu propòsit més anhelat: compartir i celebrar la vida.