QUINS VINS CAL PRENDRE EN UNA TERRASSA?
Potser asseure's en una terrassa de bar, compartir conversa i bon vi és una mena d'herència de les sobretaules antigues i interminables, adaptat a tota mena de discursos i emocions. Perquè el vi no jutja. Sempre amb moderació, el vi acompanya, propícia afecció i escurça distàncies. Una trobada amb els nostres per celebrar l'avui i l'ara.
Gaudint d'una copa de vi blanc, Clos Ancestral Blanc, en una terrassa.
De les taules pròpies als carrers, el vi ha passat de formar part de la nostra alimentació a convertir-se en un element per a la comunicació entre les persones. El protagonisme del vi com a factor de cohesió social es vertebra des d'una evolució que neix de la litúrgia i els rituals, del vi com a element simbòlic fins a la consolidació de la cultura vinícola en totes les capes de la societat.
Però... quin perfil de vi és el més adient per als nostres moments de terrassa?
A les trobades despreocupades amb la nostra gent, no és el moment per a un tast o anàlisi o debats de caràcter enològic. Tot gira al voltant de la companyia, del moment. Els vins han d'adoptar un paper a manera de complement, perquè els protagonistes som nosaltres i els nostres. Aleshores:
-
Vins amables, sense grans pretensions o complexitat. Sense arestes, rodons i que fugen del fet de destacar-ne l'autoria. Descartem els vins de risc, sense filtrar, o de caràcter experimental. Vins excepcionals, sens dubte, però exigeixen una atenció tècnica i protocols de tast que no encaixen ni deixen espai al propòsit veritable de gaudir-ne en una terrassa.
-
Vins versàtils, que s'adaptin al pica-pica clàssic: Per encertar-la de debò, preneu nota: Rosats, blancs de criança parcial, subtil, per compensar un possible excés d'acidesa; negres joves de taní tímid, sense sensació astringent.
-
La fusta ha de tenir un paper subtil, sense marcar en excés. Per a això, els vins de poca criança i/o guarda en ampolla són una opció excel·lent. I cal deixar aflorar el seu perfil més varietal, fruiter i aromàtic, que completarà i sumarà un plus hedonista a les teves trobades.
-
Vins de graduació alcohòlica moderada, perquè sempre volem repetir. I en la moderació hi ha la virtut.
-
Avui, els escumosos rosats són pura tendència. La seva versatilitat i amabilitat organolèptica li atorguen aquest glamur no buscat però que sempre s'agraeix. A més, a la vista són hipnòticament bells.
Gaudint del Celeste Crianza, acompanyat d'unes tapes d'olives i formatges.
Les tendències de consum actuals orbiten sobre la preocupació pel medi ambient; una consciència social més gran i una mena d'arqueologia del que és artesà vinculada al que és emocional, que buscar aferrar-se a la senzillesa d'un passat nu, desproveït d'artificis i de superficialitat. Varietats locals, de poca graduació, que donen color i vida als nostres racons preferits.
El vi ha transitat amb els anys d'element ritual per a uns pocs, a convertir-se en testimoni hedonista i aglutinador social que, avui dia, arriba a tothom. Perquè quan el vi surt al carrer completa el seu propòsit més anhelat: compartir i celebrar la vida.