Maridatges per al bon temps: un vi per a cada moment

Maridajes para el buen tiempo: un vino para cada momento

Per Laura Conde, periodista 

Arriba el bon temps i l'agenda s'omple d'aperitius entre amics, sobretaules llargues enfront del mar, afterworks improvisats i altres trobades. Els dies s'allarguen, la vida social es multiplica i les cartes dels bars i dels restaurants ofereixen una gran quantitat d'opcions per maridar amb cada plat, moment i lloc. Per a tots aquells que es paralitzen davant d'una carta de vins extensa i, a vegades, difícil de desxifrar, aquí proposem una petita guia per saber quin triar a cada moment. 

Un grupo de amigos disfrutando de Malpastor en una terraza.
Un grup d'amics que gaudeixen del Malpastor en una terrassa.

Una paella a la fresca

Els fans dels arrossos segurament ja han inaugurat la temporada de paelles a l'aire lliure, sovint amb vistes al mar. Atès que normalment els arrossos es comparteixen entre molts, i cal cercar vins de consens, el millor és apostar per opcions senzilles per a tots els gustos. Una paella de marisc maridarà de meravella amb un blanc fresc jove de bona acidesa, com el sauvignon blanc, l'albarinyo o el riesling, amb sabors intensos de fruita i sempre sense bota. Si la paella és mixta, podem anar una mica més enllà i decantar-nos per un blanc amb una mica de bota que aporti cos i matisos (un chardonnay, per exemple, pot ser perfecte, com també una garnatxa expressiva i robusta). Els rosats amb una bona acidesa també són perfectes per maridar amb una paella, atès que el seu toc golós serà un bon contrast amb el toc salí de l'arròs. La taula ha triat arròs negre? Un gewürztraminer d'acidesa moderada i sabors intensos fruiters contrastarà amb l'explosió de sabors de l'arròs (i més si porta allioli).   

Celeste Rosé es el acompañante perfecto para este momento y con paella, ya que su toque goloso será un buen contraste con el toque salino del arroz.  
Celeste Rosé és l'acompanyant perfecte per a aquest moment i amb paella, atès que el seu toc golós serà un contrast bo amb el toc salí de l'arròs.  

Un parèntesi a mitja tarda

Seiem en una terrassa a mitja tarda i el cos ens demana una copa de vi.  Un rosat golós sol ser perfecte, perquè aquest toc de gominoles funciona com l'estímul perfecte del cervell al final del dia. També és un bon moment per apostar per un escumós, des d'un prosecco divertit fins a un cava brut de bombolla fina amb un toc de fruits secs (que maridarà prou bé amb el bol de nous, ametlles i cacauets que solen servir d'acompanyament). 

Celeste Rosé, el vino rosado de Pago del Cielo se presenta como la elección ideal para disfrutar de una pausa vespertina en la terraza, bajo el abrazo del buen clima. 
Celeste Rosé, el vi rosat de Pago del Cielo es presenta com l'elecció ideal per gaudir d'una pausa vespertina a la terrassa, sota l'abraçada del bon clima.

Tot i que no solem relacionar els negres amb les tardes caloroses de l'estiu, sempre hi ha opcions. L'ideal és cercar vins joves sense criança o amb criances curtes, amb una bona presència de fruita, una acidesa equilibrada i un grau alcohòlic discret. Un pinot noir o un merlot, amb els tanins moderats i el caràcter fruiter i lleuger, són sempre perfectes. A més, en el cas dels negres joves, podem demanar que ens els serveixin a una temperatura una mica més baixa de l'habitual (generalment, aquesta mena de vins es consumeixen entre els 13 °C i els 18 °C, per tant, podem optar sense problema per la part baixa de la forqueta). 

Sobretaules que s'allarguen

El destil·lat clàssic de les sobretaules es pot canviar sense problemes per algun vi dolç, que consumirem ben fresc (entre 6 °C i 8 °C). Des d'un porto fins a un moscatell  o un pedro ximenez, no hi ha res més bo que arrencar amb ells a les postres i continuar durant la sobretaula. Compte! Perquè la seva graduació és alta (de 15 ° a 18 °) i són golosos d'allò més, de manera que cal prendre'ls amb cura.

Una barbacoa

Arriba la temporada de barbacoes i convé obrir almenys un parell d'ampolles per sadollar tots els paladars. Com la cosa sol anar de carns -algunes d'elles amb greix-  no hi ha res més bo que un negre amb una mica de criança i certa astringència que aporten els tanins. Un syrah, un ull de llebre o un garnatxa són bones opcions. Els amants de les barbacoes de verdura poden triar algun blanc suau, com ara un pinot gris o un verdejo jove i fresc. Si la cosa va de peixos, un garnatxa blanca exultant ben estructurat serà perfecte per maridar no només amb el peix, sinó amb tots els plats, des dels entrants fins a arribar a les postres. 

Malpastor es un vino elaborado con tempranillo, el acompañante perfecto para este momento de barbacoa con los tuyos.  
Malpastor és un vi elaborat amb ull de llebre, l'acompanyant perfecte per a aquest moment de barbacoa amb els de casa. 

Un sopar fred

L'estiu és una època en la qual es comença per quedar a mitja tarda a casa d'algun amic amb terrassa i s'acaba improvisant un sopar fred a base de formatges, amanides i embotits. Un mencía jove pot funcionar de meravella amb una carn salada i fumada de Lleó, mentre el syrah, amb les seves notes d'espècies i regalèssia, lliga a la perfecció amb una fusta de formatges. Una amanida caprese marida amb un rosat sec, moderadament afruitat, i si tenim la sort que en aquest sopar improvisat algú treu marisc i peixos crus, no hi ha res més bo que un bon cava brut nature per aportar voluptuositat a la nit. Si hi ha fumats, com ara el salmó, un chardonnay els complementarà a la perfecció.