Les fredelugues: els ocells que anuncien el fred

01 desembre 2022
avefría

Per Jose Luis Gallego. Divulgador ambiental (@ecogallego)

Les bandades de fredelugues que solquen els cels plomissos de finals de la tardor indiquen que les neus comencen a cobrir el nord d'Europa i que el fred intens està a punt d'arribar a les nostres latituds.

Per tota Euràsia els passos de les estacions venen acompanyats d'oscil·lacions en el termòmetre que determinen les condicions de vida dels éssers vius. Un canvi al qual els animals i les plantes fan front amb diferents estratègies d'adaptació. I una de les més freqüents entre les aus silvestres és la migració. 

En viatjar des de les seves àrees de cria cap a territoris d'hivernada, les aus responen a un dels grans reptes que planteja la vida salvatge: superar les condicions ambientals quan tornen a ser més rigoroses i dificulten l'obtenció d'aliment, tot amenaçant la pròpia supervivència.  

Una de les espècies més vinculades a aquest trànsit estacional pels cels d'Europa és la fredeluga (Vanellus vanellus), a la qual en el món rural es considera com a portadora del fred, tal com el seu nom indica. I és que amb l'arribada de les seves bandades als nostres camps, aquestes belles aus, de plomatge elegant i silueta inconfusible, anuncien la proximitat de l'hivern.

 

 

Avefría
Exemplar de fredeluga al camp. Fotografia de: Ana Mínguez

 

Els guarets i les pastures, els arrossars i les maresmes, els camps de rostolls, les deveses i, molt especialment, les vinyes, a finals de la tardor es poblen de fredelugues que solen passar el dia espicossant el terra a la recerca dels invertebrats que els serveixen d'aliment, mentre caminen amb la seva elegància tan característica. 

La fredeluga és una au rodanxona, de cap petit amb un característic plomissall de plomes eriçades al clatell que la fa inconfusible. A la cara mostra un antifaç negre molt fi sota la línia dels ulls i un bec curt i afilat. El plomatge del dors és de color verd brillant, amb irisacions morades, en contrast amb el del ventre, que és blanc molt pur. Llueix un peto negre al pit, i les potes són curtes, de color vermell. Cua molt curta i estreta, de formes quadrades. Fa trenta centímetres d'alt, té una envergadura de 85 cm i pesa 150 g.

 

 

Avefría
Exemplars de fredelugues al camp. Fotografia de: Ana Mínguez

 

El seu vol és molt característic, atès que té unes ales molt amples i allargades, perfectament rectangulars, que bat de manera intermitent mentre fa girs i galantejos a l'aire com si fos una papallona. Vistes des de baix les ales són negres a les puntes i blanques a la part central.

En circumstàncies normals les primeres fredelugues arribaven als nostres camps a mitjans octubre i s'hi quedaven fins al març, però la pujada de les temperatures mitjanes del continent europeu, a conseqüència del canvi climàtic, està alterant aquest calendari, i fa que cada any arribin més tard i se'n vagin abans. 

Tot i que en alguns aiguamolls d'Espanya se sol establir com a resident, els seus territoris habituals de nidificació se situen al nord d'Europa, des d'Alemanya fins a Escandinàvia o fins i tot s'endinsa a l'estepa russa, on forma colònies de cria molt abundants. De la mateixa manera, als hiverns molt freds, es poden produir desplaçaments massius cap al sud, que donen lloc a altes concentracions de fredelugues als nostres camps.