ESPECIAL CABERNET SAUVIGNON
L'ànima del Mas La Plana
El cabernet sauvignon gaudeix d'una reputació que sobresurt del potencial d'altres varietats negres. No endebades, les varietals principals de l'univers vinícola participen de la seva essència i personalitat per vestir-ne les etiquetes més bones. Som davant d'una de les varietats amb una capacitat més gran d'adaptació a sòls i climes diferents.
Cep de cabernet sauvignon a la DO Penedès, propietat de Familia Torres
Una varietat d'abast universal que ressona als ecos de la història, quan se la coneixia com a biturica. Però més enllà del romanticisme, la història, assentada en el subconscient col·lectiu del món Vi, les raons que exhibeix el cabernet sauvignon per reivindicar-se s'assenten sobre arguments sòlids:
Adaptació, la clau de l'èxit
- D'aquesta manera, la varietat parteix de la vella Europa per estendre la seva influència pel continent americà, Sud-àfrica i Oceania; i es perfila amb diferents accents organolèptics, si bé el paradigma varietal coincideix en rendiments baixos, vins tànnics de cos cisellat, elegant, tes i una acidesa elevada. Vins que abracen el descans en roure i la solitud de la reducció complexa en ampolla.
- Les baies, de pell gruixuda i amb una proporció elevada de pell respecte a la polpa, són resistents tant a la podridura com als insectes.
- D'aquesta manera, la varietat parteix de la vella Europa per estendre la seva influència pel continent americà, Sud-àfrica i Oceania; i es perfila amb diferents accents organolèptics, si bé el paradigma varietal coincideix en rendiments baixos, vins tànnics de cos cisellat, elegant, tes i una acidesa elevada. Vins que abracen el descans en roure i la solitud de la reducció complexa en ampolla.
Els sabors de la cabernet
- Tanmateix, hi ha certs sabors distintius comuns a tots els perfils de la varietat que varien de manera subtil en funció dels rigors i les característiques climàtiques:
La cabernet sauvignon se alía con la madera para ofrecernos su mejor y más compleja versión. Del mismo modo que la lenta maduración en botella acentuará la magnificencia estructural, sin excesos, taninos elegantes y aromáticos, y una distintiva elegancia de corte clásico.
- La cabernet sauvignon s'alia amb la fusta per oferir-nos la serva versió complexa més bona. De la mateixa manera que la maduració lenta en ampolla accentuarà la magnificència estructural, sense excessos, tanins elegants i aromàtics, i una elegància distintiva de tall clàssic.
Raïm de la varietat cabernet sauvignon, de la DO Penedès. Propietat de Familia Torres
Mas la Plana: El vi que ho va canviar tot
- Existeix molta literatura al voltant de la història de Mas La Plana. No obstant això, hem de tenir present i recordar els factors principals que fan d'aquesta icona un vi que transcendeix el mateix vi.
- La irrupció de Miguel A. Torres en el panorama vitivinícola espanyol primer, i internacional després, va suposar un pas endavant en la percepció dels vins de qualitat d'Espanya, mitjançant la modernització de les tècniques al celler i l'ampliació del jardí ampelogràfic del Penedès.
Miguel A. Torres va elaborar un vi molt arriscat i que es desmarcava de la tradició enològica per donar vida al fruit dels ceps de cabernet sauvignon conreats el 1966 a la finca homònima.
- Avui, Mas La Plana, la finca, les parcel·les i el vi, són hereus de la tradició analògica més bona, fruit de l'experimentació i l'experiència. Un enteniment meticulós de la varietat que ens permet apreciar les diferències subtils entre parcel·les adjacents, i que li confereixen una identitat única a cada anyada.
L'any 1979, a l'Olimpíada del Vi de París, organitzada per la revista especialitzada de referència Gault-Millau, Mas La Plana, en la seva primera anyada, 1970, va superar els cabernets més aclamats i distingits del món, en altre temps terreny reservat als grans chateaux francesos.
Mas La Plana és un vi negre elaborat amb la varietat cabernet sauvignon i de la DO Penedès
Mas la Plana: Particularitats i sabors
- 29 hectàrees afectades pel clima mediterrani que ja produïen vi a l'època romana i durant l'edat mitjana, allotgen avui dia el conreu de la noble cabernet sauvignon en forma de vinyes amb una mitjana d'edat de trenta anys que es desenvolupen en sòls d'origen quaternari, formats per llims calcaris sobre terrasses d'origen fluvial i graves.
- Sota aquestes circumstàncies el conreu de la vinya s'organitza en fileres orientades per tal que les hores de sol afectin la planta de manera homogènia. Igualment, la densitat de plantació és elevada, de manera que els ceps competeixen per l'aigua i els nutrients, i provoquen una producció menor que es caracteritza per unes baies més petites que aconsegueixen una concentració més gran.
- Així, l'experiència acumulada ha permès que la finca i el celler siguin pioners i referents en mètodes d'elaboració que després s'han exportat amb gran èxit al sector:
- Produccions limitades i de qualitat
- Consciència ecològica envers la terra
- Parcel·lació del territori
- Selecció clonal adequada
- En ampolla descansa, fins al seu destapament, l'ànima d'una terra. L'expressió i l'estructura manifesta del seu origen; inconfusible en la qualitat i riquesa dels tanins carnals i fruiters; i identificable en les intenses notes varietals del microclima de la finca.
Mas La Plana, de la DO Penedès, està elaborat amb la varietat cabernet sauvigno
Mas La Plana s'erigeix des d'un paladar avellutat, de taní càlid i suggeridor que sembla que fa de lligam entre la fruita negra madura, les espècies del roure i l'abraçada final de regalèssia i fruita que conquereix i sedueix.
Mas La Plana va significar un canvi de paradigma i el final de l'aïllament dels vins espanyols al mercat internacional. Un punt d'inflexió del qual potser no ha transcorregut el temps suficient per tal que prenguem plena consciència de la transcendència d'aquesta creació vinícola emblemàtica de Miguel A. Torres, l'essència de la qual és el cabernet.