NEREA CUENCO

El vincle entre el vi i la gastronomia es materialitza entre fogons i sales de restaurants que, com a temples d'adoració hedonista i cultural, projecten aquest binomi al món. Una expressió sincera que ens representa com a societat, com a territori. La identitat de la terra al plat i a la copa.
Vi, gastronomia i una sana cultura de l'oci. La perspectiva vital i professional de la Nerea Cuenco transita, des de la seva formació universitària en Sociologia de l'Oci, pel costat hedonista de la vida.
Llicenciada en sociologia, va treballar uns anys en màrqueting industrial, però en poc temps es va adonar que tolerava malament la rutina i la monotonia d'un despatx. Buscava alguna cosa més creativa, amb més pes de les relacions socials i on desenvolupar la seva especialitat universitària; buscava, a més, una activitat amb la que fes gaudir a la gent. Així que ...:
‘Em vaig associar amb la meva parella, Jon Lodeiro, que ja era hostaler i un magnífic xef, el 2006, per obrir el Restauranti Vinoteca Sikera a Barakaldo, Biscaia.’
La relació de la Nerea amb el vi, si bé es gesta en la seva tendra infància, té com a punt d'inflexió seu pas per França. 'Amb 24 anys vaig anar un estiu a estudiar francès a la Universitat de Bordeus i em va impressionar la magnitud de la Facultat d'Enologia, les vastes extensions de vinya i els châteaux de tota la regió. Allà vaig tenir el meu primer contacte amb la metodologia de tast '.
La curiositat va precedir al salt professional. Així, després de la inauguració de Sikera, Nerea va formalitzar els seus estudis a l'Escola d'Hostaleria d'Artxanda, culminant-los en un postgrau, a la Universitat de la Rioja (Experta en Anàlisi Sensorial del Vi).
‘Em sembla meravellós el que pot detectar amb entrenament el paladar humà; no inventarem mai una màquina de tast tan complexa.’
[[{"fid":"19000","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":2454,"width":2853,"style":"height: 430px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Poc a poc, i de la mà del vi, Sikera ha transformat la seva essència amb el pas del temps.
'Amb els anys hem evolucionat més cap a un restaurant de producte a la carta, amb els mateixos principis de qualitat i honestedat, però amb un servei i matèria prima millorats. A la barra més aviat una vinoteca, i racions de productes de temporada, de gran qualitat '.
Nerea ha treballat a consciència la carta de vins i la seva relació amb la clientela: 'Volen una carta seleccionada; no excessivament llarga, sinó amb un bon filtrat i selecció prèvia. Per descomptat compta amb marques i cellers de renom, però també cellers petits i referències menys comercials. '
El secret? Nerea confessa que les prop de 150 referències a la bodega són de la seva particular elecció; 'vins que compartiria en bona companyia'.
Entre ells, vins de Família Torres no hi falten. Tampoc vins dels cellers germans de Xile i Califòrnia. Un descobriment per a molts, que guanya adeptes dia a dia; 'tenim una clientela fixa i molt fidel a les seves elaboracions'.
'A més, és molt interessant la seva sensibilització amb l'agricultura orgànica i ecològica en moltes de les seves elaboracions, així com l'aptitud vegana en algunes d'elles'.
[[{"fid":"19001","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":2832,"width":4256,"style":"height: 333px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Nerea fa èmfasi en l'esforç que va més enllà de la mera elaboració; uns valors que, per compartits, fa seus:
‘Destacaria també la feina de les micro elaboracions i micro vinificacions, de l'enorme esforç per recuperar varietats quasi-extingides; una activitat amb tant valor que el poso en coneixement de la meva clientela cada vegada que puc.’
Un valor afegit, intangible, emocional, que cimenta la nostra relació amb Sikera i els seus habituals, i que segella la nostra relació amb vins de gran personalitat i estil propi: 'Enhorabona!'
A vosaltres, Nerea!