MILMANDA

Sota l’empara geogràfica de la DO Conca de Barberà, la finca de Milmanda descansa al peu de les muntanyes de Prades, envoltada de turons que fan olor de romaní, ginebró i farigola.
El lloc gaudeix d’unes condicions idònies per a la varietat chardonnay i d’una història vitivinícola heretada de la tradició cultural de l’orde del Cister. A la finca s’erigeix, majestuós, el castell de Milmanda.

Vinyes de la finca Milmanda, propietat de Família Torres. Al fons de la fotografia s’albira el castell de Milmanda.
A Milmanda, la història enfonsa les seves arrels en la cronologia. Així, restes arqueològiques trobades en aquest indret afirmen un passat en què ibers, grecofenicis i romans van deixar empremta. Van ser aquests últims els que van crear una vila al costat de la finca actual per tal de beneficiar-se de la proximitat de la via Aurèlia, que unia Tàrraco amb Ilerda (Tarragona i Lleida).
Els visigots hi van alçar un castell, fortificat després pels àrabs. El 1136, el comte Ramon Berenguer IV va alliberar la comarca del domini islàmic, i Milmanda va esdevenir una propietat feudal i abacial. D’ençà d’aquells dies, queda constància escrita dels diferents posseïdors.

El castell de Milmanda, propietat de Família Torres, envoltat de vinyes de la varietat chardonnay.
Els monjos de Poblet van convertir el domini en granja al s. XIII. El castell fou testimoni i protagonista petri de les lluites entre templers i abats.
Ja al s. XVI, el perfil rústic i militar va tornar a una pau real, on personalitats i delegats s’hostatjaven en les seves visites a Poblet.
Tornant als nostres dies i termes vitivinícoles, la finca s’alça 500 metres sobre el nivell del mar (de mitjana). Els sòls són calcaris. El clima és mediterrani amb influència continental, amb una temperatura mitjana pròxima als 14,5 graus, tot i que amortits per la serralada de Miramar a l’estiu, quan cap al tard es nota la carícia de la brisa marina. Els ceps de chardonnay s’aprofiten de la lluminositat, apuntant al sud. D’aquesta manera, plantes i veremes presenten perfils més saludables.
Les pràctiques de la vinya, sempre respectuoses amb el medi ambient, i l’excel·lent maduració de les veremes, sacrificant rendiments per cercar la qualitat, sembren la llavor del vi que serà.

Raïm chardonnay a la finca Milmanda, propietat de Família Torres.
Al celler, la fermentació en botes de roure nou francès aporta aquell perfil tan particular al vi. La temperatura controlada i condicionada permet que els vins romanguin en contacte amb les seves mares durant mesos, cosa que propicia l’assimilació dels seus propis llevats i l’enriquiment amb les seves aromes. El vi resultant és reconegut i admirat arreu del món. Un vi d’intensa elegància i de personalitat única.

Milmandaés un vi blanc, elaborat amb la varietat chardonnay, que es conrea al peu del castell de Milmanda a la DO Conca de Barberà.
A Milmanda es parlen de tu a tu la història i la cultura, l’herència ancestral de la cura de la terra i del nostre llegat.