(MÉS) CRIDA A L’ACCIÓ

L'altre dia vaig veure el discurs de Greta Thunberg als delegats de les Nacions Unides a la Conferència sobre el canvi climàtic COP25 a Madrid i, de nou, em va impressionar. El que aquesta jove activista sueca ha aconseguit en l'últim any és excel·lent i molt necessari. Esperem que el missatge ara hagi arribat als polítics, les empreses i individus: hem de descarbonitzar la nostra economia mundial a fi de contenir l'augment de la temperatura global en 1,5 graus entre 2030 i 2040, i per a això és necessària la participació de tot el món. Hem de reduir les nostres emissions radicalment i fent-ho «una mica millor» no és suficient. A vegades tinc la impressió que la gent no s'adona de com de seriós és el problema en realitat. Potser ara, després d'aquest estiu i aquesta tardor a Europa, amb aquestes temperatures anormals i extremes i els patrons de pluja, la gent comenci a adonar-se que alguna cosa està passant (o que alguna cosa va malament) i que tots hem de canviar el nostre estil de vida.
[[{"fid":"21315","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":523,"width":800,"style":"height: 327px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]Miguel Á. Torres (4ª generació i President de Familia Torres) durant la seva recent participació a COP25 (Madrid).
També ens vàrem sumar a les accions pel clima mundial iniciades pels «divendres pel clima», el moviment internacional inspirat per Greta Thunberg, reunint a tot el nostre equip al nostre celler de Pacs de Penedès i a les nostres oficines de Vilafranca el setembre passat durant 4 minuts i 15 segons, que simbolitzen l'acumulació de 415 parts per milió (ppm) de diòxid de carboni a l'atmosfera, un nivell insostenible segons els experts. Durant la meva breu intervenció, no només vaig fer una crida a l'acció amb objectius clars i ambiciosos de governs i empreses en la lluita contra el canvi climàtic, sinó que també vaig fer una crida a la responsabilitat individual de les persones en la reducció de les seves pròpies emissions de carboni. Perquè fent canvis en el nostre estil de vida, per petits que semblin, tots podem contribuir, per exemple, utilitzant menys aire condicionat / calefacció, canviant a bombetes LED o menjant menys carn; és una cosa que tothom pot començar a fer avui mateix.
[[{"fid":"21316","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":302,"width":895,"style":"height: 169px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]Col·laboradors de Familia Torres a Vilafranca (esq.) iPacs del Penedès (dreta) sumant-se a les accions en favor del clima el passat 27 de Setembre.
En l'àmbit empresarial, estem mirant de contribuir en el nostre programa denominat «Torres & Earth", que vam començar el 2008, després que la meva dona i jo veiéssim la pel·lícula d' Al Gore "Una veritat incòmoda» el 2007; aquí ens vam adonar que no estàvem fent prou com a celler i que havíem d’ accelerar: com a resultat, es va posar en marxa el programa «Torres & Earth» per reduir les emissions de CO2 en un 30% per ampolla en 2020 en comparació amb 2008 . Des de llavors, hem invertit més de 15 milions d'euros en el programa i hem aconseguit reduir les nostres emissions de carboni directes i indirectes fins al 27,6% (2018 i certificat per Lloyd's) en tota la cadena de valor, des de la vinya fins la destinació final. Hem arribat a aquesta reducció a través d'un paquet relativament ampli de mesures que inclou les energies renovables, com ara la utilització de panells solars fotovoltaics i una caldera de biomassa; l’eco eficiència en el transport, com ara la reducció del pes de l'ampolla; l'optimització de l'ús de l'aigua; mesures d'adaptació a les vinyes i projectes de biodiversitat. Aquests últims inclouen la gestió forestal i la reforestació; un bon exemple és el nostre últim projecte a la Patagona xilena, on vam començar a plantar arbres en una superfície de gairebé 6.000 hectàrees per recuperar el paisatge forestal típic d'aquesta zona i per a la captura de CO2. En el futur, continuarem intensificant els nostres esforços en «Torres & Earth» per adaptar-nos i mitigar el canvi climàtic, i ja hem fixat nous objectius: reduir les nostres emissions directes i indirectes de CO2 en un 50% per al 2030 i un 80% pel 2045, en comparació amb 2008.
Lamentablement, el canvi climàtic -encara que, en realitat, hauríem de parlar de crisi climàtica - és un fet, i si no es prenen mesures immediates, el món, però especialment la viticultura, es dirigirà cap a grans problemes i canvis. Amb l'augment de les temperatures, molts productes agrícoles seguiran conreant sense cap gran diferència perceptible per al consumidor, mentre que, en el cas del vi, es veuran afectats la qualitat i/o quantitat. Pràcticament tots els viticultors del món ja van notar el canvi climàtic fa 1-2 dècades, perquè les vinyes són molt sensibles als canvis de temperatura. A Família Torres hem vist un augment de 1,3 °C a la temperatura mitjana a les nostres contrades durant els últims 40 anys, i ara, la nostra collita comença de mitjana 10 dies abans que fa 20 anys. El problema és que les diferents parts d'un raïm no necessàriament maduren a el mateix ritme. Quan el temps és més càlid, el fruit del raïm serà més madur i dolç més aviat. Però les llavors i pells maduren més lentament, el que provoca un desequilibri creixent en la maduresa.
Així, la paraula i el treball claus són retardar la maduració. Per aconseguir aquest objectiu, com viticultor bàsicament tens 3 opcions: en primer lloc, implementar pràctiques de viticultura que ajudin a retardar la maduració del raïm; a través de l'experimentació vam veure que els diferents sistemes de formació, el cultiu de cobertures, la gestió de la coberta vegetal, la densitat de les plantes, els diferents portaempelts i fins i tot l'ús de xarxes-ombra ajuden a retardar la maduració. La segona opció és la plantació de vinyes en àrees més fredes, per exemple, a una major altitud, ja que, per cada 100 m d'alçada, la temperatura baixa gairebé 1 ° C. Ja hem plantat més de 100 hectàrees al Prepirineu a gairebé 1000 metres i els resultats són excel·lents. I la tercera opció és replantar varietats de raïm anomenades «varietats de maduració tardana», la qual cosa és un gran avantatge perquè ja porten l'estàndard de «maduració retardada» en el seu ADN. En aquest sentit, val la pena esmentar el nostre projecte de recerca sobre varietats ancestrals, que vam començar fa 30 anys. Aquest projecte es va crear per re introduir varietats oblidades com una mena de responsabilitat sobre el patrimoni cultural; gairebé un exercici d'arqueologia vitícola. Però com a efecte secundari afortunat, també trobem que algunes d'aquestes varietats oblidades de raïm són varietats de maduració tardana i, a més, algunes d'elles van resultar ser molt resistents a la sequera i als la calor.
Així, en resum, aquestes són, per descomptat, mesures d'adaptació molt útils, però a el mateix temps tots hem de reduir radicalment les nostres emissions i ajudar a descarbonitzar nostre planeta. Com ja s'ha esmentat, cal actuar en l'àmbit de govern, de l'empresa i en l'individual. Tots podem contribuir, però crec que el concepte clau per als propers anys és el treball conjunt; també, com a sector de el vi. Per tant, a principis d'aquest any, Jackson Family Wines i Família Torres van començar una nova iniciativa anomenada «Cellers internacionals per a l'acció climàtica» per fer que la col·laboració entre cellers en relació amb el canvi climàtic sigui més fàcil. La idea és que aquesta unió sigui un detonant perquè altres cellers s'uneixin i accelerin o per iniciar l'execució de programes de reducció d'emissions de carboni. Han passat diversos mesos i és fantàstic veure que diversos cellers ja estan en procés de convertir-se en sol·licitants d'IWCA o en membres de ple dret.
Espero que la visió del biòleg Dr. Jamie Goode (que va parlar en el nostre curs del Canvi Climàtic de la Família Torres a 2019) sigui una realitat en pocs anys: «que les emissions de carboni siguin socialment inacceptables, ja siguin produïdes per empreses o per individus ». Certament això implica un canvi de paradigma, però aquí la pregunta és: ¿Els consumidors acceptarien un augment considerable en els impostos sobre productes fòssils? ¿Detindria això el creixement?