MASTERS OF WINE (II)

Format entre Madrid i Alemanya, Andreas Kubach anava encaminat per al gestor de grans companyies. El seu primer i casual treball en un celler significaria un punt d'inflexió en la seva vida.

"Vaig acceptar la feina, bàsicament perquè em donaven molta més responsabilitat i autonomia del que hagués estat possible en la indústria de l'automòbil o la consultoria. Afortunadament, vaig triar el vi i vaig tenir grans mentors que em van permetre, no només aprendre a gestionar cellers, sinó també a elaborar i vendre vi."

I per descomptat, ja no hi va haver marxa enrere ...

“La passió sorgeix quan t'adones de tot el que hi ha darrere d'una ampolla de vi; ser capaços d'embotellar el temps i un trosset del seu origen. L'increïble és que després de gairebé 25 anys dedicat al vi, em sembla fins i tot més fascinant que al principi!”


Una transició que Andreas ha sabut equilibrar, no fàcilment, fent del seu llegat professional i la seva passió, el seu modus vivendi. Els fonaments d'una reeixida carrera, satisfeta ara per l'exigent títol de Master of Wine (MW).

[[{"fid":"18394","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":998,"width":1802,"style":"height: 277px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Andreas Kubach, en la seva intervenció durant l'última edició de Salón de Gourmets (Madrid)

Kubach reconeix en la seva experiència el camí com a meta. "Jo em vaig prendre el MW com un camí d'aprenentatge i creixement personal. Tenia molt clar que existia la possibilitat d'estar entre el 90% d'estudiants que mai arriben a aprovar l'examen i vaig decidir que això no em preocupava. Aquesta actitud em va fer aprendre més i gaudir molt del camí. Però no negaré que va ser dur, sobretot compaginar-ho amb una feina, que per sí mateix ja exigeix bastant energia i dedicació. "

“El suport de la meva família i dels meus companys de treball va ser fonamental. El programa MW, no només requereix estudiar, viatjar i tastar molt, t'obliga a sortir de la teva zona de confort, aparcar el teu ego, conèixer-te a tu mateix i superar les teves limitacions.”

Incidint en el seu dia a dia, Andreas mira de repartir el seu valuós temps entre Península Vinicultors (PV) i el programa del que en ocasions participa com a conferenciant i professor ocasional. "A PV Som un equip de viticultors, enòlegs i dos MW (l'altre és el meu soci Sam Harrop) dedicat a gestionar íntegrament vinyes i cellers, així com elaborar vins autèntics i sostenibles."

“Potser, el que distingeixi a un MW és que ha de dominar tots els aspectes de l'art i la ciència del vi, des de la vinya fins a la copa, amb una comprensió sòlida de totes les geografies del vi i les diferents disciplines.”

Quan la conversa gira al voltant de la relació entre vi i gastronomia, pel que fa a les ocasionals llistes que elabora per bons amics, Andreas realitza un savi diagnòstic: "Sóc elaborador de vi, no faig llistes, però a Espanya em sembla que tenim una gran assignatura pendent amb les cartes de vi. L'oferta hauria d'integrar-se conceptualment en la proposta del restaurant; ser dinàmica, interessant i contribuir per igual a l'experiència del client i a la rendibilitat del negoci. Hi ha moltes més llistes que aconsegueixen això a Londres o Nova York, per exemple."


Seguint en el panorama internacional, hi ha certes particularitats que fan d'un MW un excel·lent ambaixador per a la projecció mundial dels vins del país. El títol li confereix un grau extra de visibilitat i credibilitat. Andreas treballa estretament amb molts dels millors importadors i distribuïdors de vi del món, que confien en el seu criteri a l'hora de desenvolupar la seva oferta. "Intento estar a l'altura d'aquesta confiança ampliant l'oferta de vins espanyols amb vins autèntics i rellevants, que reflecteixin l'enorme diversitat del nostre país, alhora que aportin alguna cosa als consumidors locals."

[[{"fid":"18395","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":745,"width":1500,"style":"height: 248px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

A la passada edició de Salón de Gourmets (Madrid). D’esq. a dreta.: M. Torres Maczassek (Dir. Gral. de Família Torres) , Andreas Kubach (MW), Fernando Mora y Sergi Castro (Sommelier de Família Torres)

De la mateixa manera, Andreas accepta la responsabilitat del MW pel que fa a la comunicació de la cultura del vi, ja que un dels objectius de l'institut és promoure el coneixement i l'excel·lència en la comunitat global del vi.


“Hem de centrar-nos en el vi com a cultura. Mostrar als amants del vi que el vi és una de les millors coses que té la vida, una manifestació cultural ancorada en un territori i en una tradició, com la música, l'art, la literatura o la gastronomia. També crec que hem d'abandonar la pretensió condescendent d' "educar al consumidor”.


Andreas subratlla la necessitat que els cellers responguin a aquest ideal de vi, atenent a la seva dimensió cultural i l'expressió del seu origen, i fer vins que mereixin aquesta interacció més complexa. "Vins capaços de seduir no només al paladar, sinó també l'intel·lecte i el cor."


“La producció no sostenible es intolerable. Dit d’una altra manera, un vi no sostenible no pot tenir una dimensió cultural, i per tant no mereix ser begut.”


Això ens porta irremeiablement al futur, i li preguntem com imagina la situació del sector a 20 anys vista; la resposta és, de nou, un precís diagnòstic:

  • Els amants del vi seran més globals i crítics, alhora que més oberts i amb menys prejudicis. Exigiran que els vins tinguin autenticitat i que s'hagin elaborat de forma sostenible.

  • El vi com a cultura pot tenir un paper important en un món en permanent canvi, on l'autèntic, amb ànima i personalitat, és més rellevant que mai. És previsible que moltes vinyes es vegin afectades per sequeres més freqüents i llargues, el que pot obligar a un canvi de model.

  • Els rendiments assolits i tolerats en algunes zones són excessius. Sistemes avançats de viticultura, l'elecció de varietats adaptades a cada clima, vinyes en zones de més altitud, el reg deficitari com a factor de qualitat... "Les iniciatives de la Família Torres en aquests camps són modèliques i crec que tindran un impacte molt positiu en el sector."


No són pocs els reptes que la viticultura té per davant, però amb persones com l’Andreas, el futur té moltes oportunitats. Brindem!