Maridant Àsia

Quines són les cuines més populars i conegudes del món? O dit d'una altra manera, quins tipus de restaurants es multipliquen a les principals ciutats del planeta?
Efectivament la cuina francesa, la italiana i la xinesa encapçalen el rànquing mundial en popularitat. Però, pel que a gustos es refereix, sabeu que no hi ha res escrit ...
Divergències Culturals
Si amb les cuines occidentals crear les harmonies amb els vins sembla del tot natural ja que els mateixos països ofereixen una gran varietat de vins, amb les diverses cuines orientals maridar vins i plats pot semblar una “missió impossible” culinària.
Els gustos de la cuina oriental poden variar d'un mos a un altre portant-nos a major confusió a l'hora de buscar el maridatge perfecte. I per filar encara més prim, se serveixen diversos plats al mateix temps el que complica encara més la tasca de trobar el vi ideal. Com veiem, el factor cultural és decisiu.
¿Missió impossible?
I ara! Simplement la nostra manera d'afrontar el maridatge ha de ser diferent de la que acostumem amb les cuines occidentals. Com aconsella Jeannie Cho Lee, primera Master of Wine d'origen asiàtic - @ JeannieChoLee -, hem d'aprendre a fer una pausa entre mos i mos. Si sabem que un dels diferents plats entrarà en evident conflicte amb el vi escollit millor prendre un glop d'aigua per netejar el paladar abans de provar el següent plat.
Per norma, els millors vins per a la cuina asiàtica són aquells amb un nivell moderat d'alcohol, tanins suaus, una acidesa viva i de vegades (però no sempre) una mica de sucre residual. Tot és qüestió d'harmonia i equilibri entre les sensacions picants, agres, salades i dolces de la cuina oriental.
A continuació, iniciem un viatge a les principals cuines del continent asiàtic.
Xina
Parlar de menjar xinès és una generalització força atrevida si tenim en compte la immensitat del país. Les cuines regionals que s'han popularitzat dins d'aquest terme genèric són la cuina cantonesa i la pequinesa on destaquen els sabors salats intensos, el dolç, el picant i l'agredolç.
En general els vins blancs mariden molt millor que els vins negres amb el menjar xinès, tot i que les diferents carns rostides com l'ànec harmonitzen bé amb negres lleugers com Atrium merlot o Mas Borràs pinot noir.
Els plats de verdures i carns o peixos saltats solen tenir un fort component salat ja que integren salsa de soja o de peix en la seva elaboració. Blancs frescos com Verdejo o Viña Sol seran aliats perfectes. Pels que prefereixin una mica més de cos, Atrium Chardonnay manté prou frescor per buscar el seu espai entre aquests famosos woks.
Arrossos i fideus són també elements essencials de la cuina xinesa, que podem maridar amb negres lleugers com un Atrium merlot o amb un rosat com De Casta.
Japó
Ja vam tractar el tema de sushis i sashimis en el nostre article sobre menjar cru. Si recordeu, els vins suggerits eren blancs aromàtics i amb bona acidesa per netejar el paladar entre mos i mos. Vins com Viña Esmeralda amb la seva sàvia combinació de moscatell i gewurztraminer o el nostre riesling Waltraud. Com a alternatives, Verdejo o Viña Sol poden ser opcions molt vàlides per harmonitzar amb aquests "imprescindibles" del menjar nipó.
Però el país del sol naixent ens ofereix altres delícies com els delicats arrebossats anomenats tempura, o els rostits a la planxa, els Teppanyaki, en què les arts de tall del xef formen part de l'espectacle gastronòmic. Per als primers i per maridar amb aquesta capa cruixent que envolta verdures i peixos la millor recomanació seria un chardonnay lleuger com Atrium Chardonnay o el llegendari Gran Viña Sol
Per a la planxa, si el protagonista és un bon filet de bou Wagyu (o més conegut com bou de Kobe) podeu atrevir-vos amb un bon vi negre, però compte amb els tanins si el plat va amanit amb salsa de soja o teriyaki ja que la sal accentua la sensació d'astringència. Un ull de llebre com Celeste criança o una garnatxa com la de Gran Sangre De Toro aportaran l'equilibri desitjat.
Vietnam i Tailàndia
En els últims anys s'han popularitzat molt els restaurants d'aquestes dues cuines, aportant-nos una nova manera d'entendre la gastronomia del llunyà orient. I a més han gaudit d'un gran èxit!
Parlar de cuina vietnamita ens porta immediatament a pensar en aquests enormes bols de sopa de fideus d'arròs amb pollastre, porc, vedella, gambes o verdures. Ens referim als Pho, que molta gent amaneix afegint salsa de peix o hoisin. Si bé tradicionalment les sopes no eren objecte de maridatges, aquest plat admet blancs lleugers com Viña Sol o rosats com De Casta.
Per als rotllos de primavera crus, amb els seus fideus i la seva menta, us recomanem un blanc aromàtic (si els acompanyeu amb salsa picant) o bé un blanc amb una mica de criança si els acompanyeu amb la típica salsa de cacauets. Ideals com a entrant d'un pícnic "amb glamur" que sorprendrà a tots els comensals si els marideu amb un Fransola ben fresquet, un sauvignon blanc, amb el que també podreu acompanyar al més popular dels entrepans orientals: el Bánh mi. Us garantim l'èxit!
Seguint el nostre viatge gastronòmic, la propera parada és Thailandia. El seu element diferenciador: l'ús de llet de coco combinat amb curri, especialment, el curri verd. De nou, elements que implicaran vins capaços de respondre a una gamma aromàtica molt especial per posar a prova els paladars i estómacs més intrèpids.
Per als curris verds poc picants molts experts recomanen un pinot noir, de manera que Mas Borràs serà la nostra primera opció, encara que si fem cas als ampelògrafs que diuen que l'ull de llebre comparteix parentesc amb la noble borgonyona, per què no provar amb Corones? Feu la prova i ens ho expliqueu.
Índia
Acabem la nostra ruta gastronòmica a la fascinant i misteriosa Índia. Per les moltes facetes de la seva cuina és força complicat trobar el maridatge ideal, així doncs, el suggeriment continua sent frescor i lleugeresa, tant en blancs com en negres. Vins de graduació alcohòlica moderada, de bona acidesa i amb notes fruitals com les que trobem en el riesling Waltraud, en l'exuberància de Viña Esmeralda i en l'ull de llebre de Celeste Roble.
Encara que pugui semblar complicat, a Torres disposem d’un ventall ample de vins que ens faran la feina més fàcil a l'hora de maridar aquesta saborosa cuina índia, una cuina de múltiples dimensions, mereixedora d'un article a part. Prometo posar-m’hi. Paraula.
En resum: equilibri, pausa i un canvi de perspectiva són els conceptes a tenir en compte per trobar el vostre maridatge ideal amb les variades i fascinants gastronomies orientals. Però, cal recordar, que l'última paraula la dicta vostre paladar.
Bon appétit!
Sergi Castro
- Sergi Castro és Sumiller i Comunicador a Bodegas Torres.
- "Gastròfil" confés, els seus profunds coneixements sobre gastronomia ens fan salivar de valent al bloc.
- Malgrat tots els nostres intents encara no hem aconseguit que ens convidi a sopar...