L'últim sopar de la Marilyn

Jean Leon era gran amic de la diva i d'altres grans estrelles del Hollywood clàssic. La història de la seva vida: bigger than fiction. Al·lucinant.
El valor del silenci
"Allò que fa fort a la gent és saber callar un secret", deia Jean Leon. Ben segur que va silenciar molts, propis i aliens, i d’entre ells, el més compromès: l'última nit de Marilyn (5 d'agost de 1962).
Se suposa que la Marilyn el va telefonar perquè volia sopar a casa. Ell mateix, propietari del famós restaurant La Scala, li va portar un dels seus plats favorits: uns fetuccini. De fet, a la carta, tots els plats feien referència a alguna estrella. Un dels més recordats era, per descomptat, eren els fetuccini Marilyn, el favorit -com no- del president John Fitzgerald Kennedy... Leon mai va aclarir si aquella última nit estava sola o acompanyada de Robert Kennedy, com es va dir, o si la seva anècdota no era més que una de les seves exageracions.
Jean Leon va néixer a Santander sota el nom molt menys glamurós de Ceferino Carrión. La seva infància i primera joventut van ser dures: primer va perdre la casa en un incendi el 1941 i després al seu pare i al seu germà gran en un tràgic accident durant la Segona Guerra Mundial. Fugint de la misèria del país, va acabar a França, on després de vuit intents va aconseguir embarcar com a polissó rumb als Estats Units.
De taxista carismàtic a propietari d'un restaurant llegendari
Nou nom, nova vida. Especialment si el teu somni és convertir-te en actor. Ceferino queda enrere amb el seu passat i es reinventa com Jean Leon a Los Angeles, després d'un temps treballant de taxista a Nova York amb la llicència 3055. (No us diu res la xifra?)
Coneix a Frank Sinatra, i aquest el contracta com a cambrer al seu restaurant Villa Capri. Amb carisma, astúcia i picardia, acaba fent-se amic de la Veu i de clients com James Dean, Dennis Hopper i Natalie Wood.
Ja té la seva xarxa de contactes, següent objectiu: obrir el seu propi restaurant. A punt està de fer-ho amb en James Dean, tot està a punt, però el seu accident mortal trunca els seus plans. Gràcies a un préstec del seu cunyat, Jean Leon obre el que es convertirà en un local mític: La Scala. Gran relacions públiques, en poc temps el converteix en el 'place to be', un lloc alegre ple a vessar de celebrities nit rere nit.
El famós que va revolucionar el món del vi
Convertit en un personatge cèlebre a Hollywood, la seva ment inquieta ja està ideant un nou projecte: crear el seu propi vi pels clients de La Scala. Decideix fer-ho al Penedès, on deixa a tothom petrificat amb la seva extravagant proposta: plantar varietats franceses, cabernet-sauvignon i chardonnay. Aconsegueix el seu objectiu i amb un gran resultat. Han nascut els vins Jean Leon, “made in Penedès” però amb 'charme' francès. És l’any 1963
Per només un any, Marilyn no va poder tastar aquell vi que tant va triomfar als Estats Units, fins al punt que Ronald Reagan el va triar per celebrar la seva investidura presidencial el 1981.
Jean Leon va morir el 1996, abans de fer realitat el seu nou somni: crear una rèplica de la Scala a Tailàndia, país on va anar a viure després de l'ocàs de Hollywood.
La seva apassionant història pot conèixer-se millor visitant el celler Jean Leon, amb una interessant exposició de fotografies i objectes del seu fundador (que són alhora un retrat d'aquest glamour de Hollywood), visites teatralitzades, tasts, recorreguts per les vinyes ... I si no tens l'oportunitat d'anar-hi, fes-te amb el recomanable documental d'Agustí Vila "3055 Jean Leon".
