La vida explota a la vinya

Juny és el mes de les grans estrenes al camp, on la successió d'esdeveniments biològics gairebé no deixa temps per el descans a l'amant de la natura.
Ja són alçades gairebé totes les collites . Els arbres exhibeixen els seus fruits i els arbustos competeixen en intensitat de floració, perfumant l'aire amb tot tipus de fragàncies naturals. És un plaer passejar pels camins notant l'aroma de l'espígol i la lavanda, de la ginesta, el romaní i la farigola.
Entre les aus silvestres, les espècies que van arribar fa tot just unes setmanes de les seves casernes d'hivern al continent africà veuen com volen les seves llocades, que en alguns casos són ja fins i tot la tercera de l' any. S'han multiplicat orenetes i falciots, mallerengues, carboners, verdums, passerells i caderneres. El trinat es fa tan intens que amb prou feines dóna temps a identificar un cant quan ja és interromput per un altre.
Tot plegat es pot comprovar acudint a un dels cultius que acullen més biodiversitat ornitològica: la vinya.
La vida ha explotat a la vinya, on els ceps arriben als seus màxims de desenvolupament , les fulles cobreixen els filferros de les espatlleres i es duen a terme les tasques de poda en verd per optimitzar una collita que es comença a intuir generosa.
Amb l'ascens de les temperatures els invertebrats s'han apoderat de tots els espais del camp. Es fa difícil trobar un pam de terreny en el què no hi estiguin presents. Especialment els insectes alats , aquest "plàncton aeri " que formen mosques, mosquits, formigues alades, vespes i molts altres que serveixen d'aliment a orenetes i falciots, que, amb les seves segones llocades ja molt crescudes als nius dels ràfecs o les escletxes dels edificis de conreu, tenen en aquests cels de juny un nodrit rebost.
Mai em cansaré d'assenyalar l'alt valor ecològic que tenen les aus insectívores ja que actuen com un dels agents més eficaços en el control de plagues al camp. Els ocells són els grans aliats de l'agricultor, per això és tan important respectar els seus nius, no causar molèsties i afavorir la seva presència en l'entorn de la vinya. I és que com més ocells, menys atacs d'insectes voladors.
Amb l'objectiu d'assenyalar l'important paper que tenen les aus insectívores en la viticultura, la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO / Birdlife) ha posat en marxa aquests dies un estudi a Andalusia (http://www.seo.org/2014/05/30/estudiamos-el-alzacola-rojizo-para-conocer-la-calidad-ambiental-de-los-vinedos-andaluces/ ) en el qual, centrant-se en una de les aus més escasses de la fauna ibèrica i amb més tirada per visitar la vinya, el cuaenlairat vermellós, es pretén avaluar el potencial que ofereixen les vinyes per impulsar el turisme ornitològic com a complement de l'enoturisme .
Gaudir d'una visita a les vinyes per observar els abellerols que crien en els talussos o els xoriguers que van a caçar en els solcs oberts entre ceps pot ser una experiència magnífica per als amants de la natura que estimin també el vi, entre els quals em compto.