La qualitat i el preu del vi

Factors que afecten la qualitat

1 . Factors mediambientals

Al marge de factors obvis com ara l'estructura genètica del raïm (genotip), o la seva expressió a la zona conreada (fenotip), la incidència del clima i del temps afecta de diferents maneres al correcte desenvolupament de la vinya i del seu fruit. I és que per a l'obtenció d'una collita de raïms sans i madurs les plantes necessiten diòxid de carboni, aigua, llum solar, calor i nutrients.

La calor i la llum del sol influeixen directament en la correcta maduració del raïm. La llum solar permet, actuant com a energia, que el raïm combini el diòxid de carboni i l'aigua i els transformi en sucre. Aquest fet és bàsic ja que aquest sucre es transformarà en alcohol durant la fermentació.

Algunes varietats necessiten d'un clima càlid per assolir la maduració (cabernet sauvignon, syrah ...) mentre que altres necessiten d'un clima més fresc per destacar les seves notes de fruita (sauvignon blanc, pinot noir...).

L'aigua necessària per al desenvolupament de la vinya pot procedir de la pluja, de la terra o bé de la irrigació. Una quantitat excessiva d'aigua provocarà que els raïms s'inflin, diluint d'aquesta manera els sabors i sucres. Així, obtindríem una major producció però d'un vi simple i poc estructurat.

En zones amb dèficit hídric, com molts països del Nou Món, la irrigació és essencial. El cas contrari, en zones amb freqüents precipitacions (com en molts països d'Europa), les millors vinyes es conreen en pendents i en sòls que faciliten el drenatge de l'aigua.

Els nutrients necessaris per a un bon desenvolupament de la vinya els proporciona el sòl. Si bé la vinya s'adapta amb facilitat a diferents tipus, és en sòls pobres on s'aconsegueixen raïms de millor qualitat.

Generalitzant, podríem dir que el vi obtingut de raïms conreats en climes calorosos tindrà més grau, cos, tanins i menys acidesa. Per contra, en climes frescos parlaríem d'un menor grau, taní i cos, però una major acidesa.

2 . El cultiu de la vinya

L'activitat cultural a la vinya (poda, verema, etc.) I el control dels rendiments són els dos principals actors que incideixen en la qualitat del raïm.

Les activitats de conreu de la vinya permeten que la maduració sigui uniforme i en certa manera controlada. Una poda adequada, el control del nombre de raïms per cep, el maneig de la canòpia i la superfície foliar (que permet augmentar o disminuir la temperatura i el grau d'exposició al sol i a la calor dels raïms) són tasques fonamentals en qualsevol vinya de qualitat .

Els rendiments per cep també incideixen de manera directa en la qualitat del raïm. Rendiments baixos ajuden a concentrar sabors en el raïm i s'obtenen més madurs. No obstant això, controlar el nombre de gotims és una tasca complicada i que necessita molt de temps, de manera que aquest fet es veurà reflectit en el preu final del vi.

Factors que afecten al preu

Què determina el cost de producció d'una ampolla vi ? Ho veiem a continuació de manera molt esquemàtica:

1 . A la Vinya

- El cost de la terra

- El grau de mecanització del treball

- El cost de la mà d'obra i el seu equipament

2 . Al Celler

- L'equipament de les instal·lacions , el seu manteniment i el seu ús eficient

- El cost de les bótes de roure

- Instal·lacions necessàries per a l'envelliment

3 . Embotellat , distribució i venda

- Per als vins que s'exporten el tipus de canvi afectarà al preu final del vi

- El cost de les ampolles, caixes, embalatges i etiquetes

- El transport

- Els marges del distribuïdor o minorista

- Impostos

Com hem vist, darrere de cada ampolla s'amaga una quantitat ingent de dedicació i treball. Una atenció al detall que va des de la feina a la vinya, fins a la tasca de comercials, distribuïdors i minoristes.