LA FLORACIÓ I EL QUALLAT

Sota la bellesa hipnòtica de tota planta que apunta a una imminent floració, s'oculta, primer latent i després viva, l'activitat fisiològica que dóna lloc al desenvolupament dels seus òrgans reproductors.

A la vinya, són les inflorescències que apareixen en els rovells de l'any anterior les que anuncien l'inici de la floració. Després, i de manera successiva, passarà inevitable el quallat, el creixement de les baies i la seva maduració en el raïm fins al moment de la verema.

Tenint en compte les condicions, característiques i els principals fets que ocorren durant el període de floració i quallat, comprovem com un desenvolupament accidentat durant aquesta etapa del cicle de la vinya pot afectar decisivament a la verema:

[[{"fid":"17913","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":480,"width":480,"style":"height: 500px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

  • Al calendari del cicle vital de la vinya, la floració i el quallat succeeixen de maig a juny en l'hemisferi nord i de novembre a desembre en l'hemisferi sud. Durant la floració, les plantes necessiten unes certes condicions, a saber: temperatures al voltant dels quinze graus, molta llum solar i res de pluja. En cas contrari la pol·linització es veuria afectada, aturant el quallat de la fruita.

[[{"fid":"17914","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":529,"width":794,"style":"height: 333px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Vinyes de L’Aranyó, propietat de Familia Torres, en plena floració.

Les nostres vinyes en l'Aranyó, estan situats a la zona de Juneda, al cor de la comarca de les Garrigues (DO Costers del Segre), a 450m d'alçada. Amb un clima típicament continental i sec, allunyat de la influència marítima, i marcat per una insolació elevada, aquests ceps conviuen amb una pluviometria escassa, encara que amb una persistent boira fins al final d'hivern.


La floració en aquestes vinyes sol començar a principis de Juny, i es produeix durant 10-15 dies, tot i que pot variar en funció del temps.

  • De Flor a Raïm: El Quallat. Com a metamorfosi, el quallat succeeix quan la flor va tornant a fruit, en raïm. No obstant això, no totes les flores canviaran les seves vestidures per vestidura fruitera, de manera que després del quallat, les flors no pol·linitzades desapareixeran. De vegades passa que un nombre important de flors no són fecundades; a aquest fet se’l coneix com corriment i pot provocar un menor rendiment.

[[{"fid":"17915","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":853,"width":1305,"style":"height: 327px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Flor en plena fase de quallat a les vinyes de l’Aranyó. Cepde la varietatquerol.


El quallat és la fase immediatament posterior a la floració, i no té una duració en si. Els ceps conreats a les vinyes de l'Aranyó (DO Costers del Segre) pertanyen a les varietats querol, syrah, garnatxa negra i ull de llebre. Amb totes elles, des de 2012, s'elabora el nostre vi Purgatori.


  • De la mateixa manera, si el desenvolupament de la baia pateix alteracions, es pot donar el cas que aquesta no tingui llavor, el que limitarà el seu creixement, romanent petita. Aquest factor és conegut com amillerandage; i com els corriments, afecten el rendiment de la planta i pot causar problemes, al seu torn, en el ritme de maduració. Tanmateix, i en comptades ocasions, una mica de millerandage pot ser desitjat, ja que les baies sense llavor poden ser molt dolces.



Ara és temps per a les baies de romandre sanes i fortes. Créixer fins que, a recer del verol, els camps de vinyes es tenyeixin de grocs palla, eteris i daurats, de verd, violetes abissals i profund carmesí; amb el savi i atàvic objectiu d'atreure les aus per menjar els seus raïms i propagar així les llavors. Enginyeria de la natura en la seva millor versió.