JULIO CARRETER

‘…la incertesa de saber que la mateixa vinya i el mateix cep cada any ens proporciona un raïm diferent, i que seguim aprenent mirant d'expressar tot el seu potencial a cada ampolla.’

Natural de Vitòria-Gasteiz i gestor-enòleg del celler La Carbonera (D.O.C. Rioja), Julio Carreter entén la vida i el vi des del paisatge i la memòria. Un record estès al llarg de la seva trajectòria vital. Un home entregat a la seva terra i el seu ofici de manera inevitable.


Evocar la seva infància a través del vi li porta molts i bons records; dinars familiars al voltant d'una taula en la qual mai faltava una ampolla de bon vi:

‘El so del vi en caure dins del vas xato, on el meu pare sempre se servia i se segueix servint el vi (mai li he pogut convèncer de les virtuts de les copes), les converses familiars i l'aroma d'aquells guisats que ningú fa igual que una mare.’

‘Recordo els càntirs de vidre buits que teníem a casa, esperant que arribés el cap de setmana per anar a la Rioja. Viatges en cotxe, llargs però plens d'imatges de cellers i vinyes, d'aquelles tardors increïbles a la Rioja Alabesa amb els colors vermellosos a les vinyes. Olors de terra humida després de la pluja, i de primavera, en aquells dies que ja s'anaven fent més llargs. Records del so del vent en colpejar les fulles dels ceps, i del vespre en dies de verema, on rostres de cansament i esforç contradeien la felicitat de la feina ben feta.’


Resulta natural que la decisió d’en Julio de lliurar la seva vida a l'enologia anés arrelant en ell de manera gradual:

‘De petit, em quedava embadalit amb els paisatges de vinya de la Rioja. Els diumenges, quan tornàvem a Vitòria, sempre em deia a mi mateix que algun dia formaria part d'això, i que llavors ho gaudiria cada dia.’

Varietat, sòl i clima: els vins d’en Julio

Conscient de la importància i hegemonia de l’ull de llebre a la regió, afirma que "en els vins que va elaborar sempre busco la identitat i tipicitat de la varietat i zona, aquesta finor i elegància de l’ ull de llebre, juntament amb la frescor i càrrega de fruita pròpies dels terrers de la Rioja Alabesa. Vins amb ànima on el protagonista és la varietat, el sòl i el clima '.

[[{"fid":"18693","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":553,"width":886,"style":"height: 312px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Vinya de la Familia Torres en la Rioja Alabesa (municipi de Labastida, 1271m)

Segons en Julio, 'per a la DOC, la presència d'un celler reconegut per la qualitat dels seus vins, per la seva gran tradició, amor per la terra, i respecte pel medi ambient, és un element de gran valor. I per a mi, una oportunitat i un repte, formant part d'un projecte des dels seus inicis, contribuint al seu desenvolupament i creixement. '


En Julio s'aferra als petits plaers del seu dia a dia, reservant un espai i temps per observar i comprendre a la vinya i el seu entorn. És inevitable xerrar sobre la intensitat amb què viu les veremes, una tasca que transcendeix al mer fet de collir el fruit de la vinya:

‘La verema en aquesta zona es desenvolupa normalment durant el mes d'Octubre, però la feina comença de forma intensa mesos abans; una tasca a peu de vinya que dura mesos, i es veu culminada quan el raïm entra al celler.’


És al celler on la feina s'entén més conscienciosa i minuciosa, perquè el vi reflecteixi la parcel·la de la qual prové i els matisos propis de cada anyada. Sobre el seu gust personal: 'A un vi li exigeixo que no tingui defectes. A partir d'aquí, dependrà d'estils o gustos de cadascú. En el meu cas, m'agrada que els vins expressin tipicitat varietal i d'origen, que siguin elegants i equilibrats. Busco més la finor i elegància que la potència, tot i que depèn de l'ocasió.’

[[{"fid":"18694","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":2272,"width":4032,"style":"height: 282px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Enòleg i responsable del celler La Carbonera (DOC Rioja)

En Julio ens explica que tots hem tingut vivències increïbles que, quan mirem de reproduir-les, no deixen el mateix sabor de boca. Això, segons ell, passa perquè cada moment és únic i irrepetible.



‘Cada ampolla de vi pot donar lloc a moments memorables, en família o amics, tot i que, sense cap dubte, el moment que més m'agrada és a la tarda, en arribar a casa, abans de sopar. Prenc una copa de vi amb la meva dona i explicar-nos què tal ens ha anat el dia’.


Així és en Julio. Ànima amb denominació d'origen lliurada a les seves passions. Des de la inevitabilitat del vi a la sang, enòleg per determinisme.