JOAQUIM MASSANA

Joaquim és l'ànima i el senyor dels grans blancs de la Família Torres. Un fet inevitable si atenem la seva pròpia experiència vital. Enòleg per inevitabilitat, home de vinya per herència ancestral. Els seus més íntims records van lligats irremissiblement a la dolçor dels raïms i el ressò dels sons del celler, que encara avui, ressonen amb força en la seva memòria.


´Recordo el meu primer dia de verema, amb 8 anys, al costat de la meva família i la resta dels veremadors. Arribar a la vinya i descobrir aquest moment màgic i inoblidable´.


Són capritxosos els recursos de la ment per a recrear records que evoquen a una infància on sons i aromes conformen un univers tan íntim com viu: ’…recordo els sons en el celler familiar. Elgrinyolde la bomba en moure el vi d'uncupa un altre és dels sons més característics i que més m'evoquen a la infància.’

Les aromes. Sempre les aromes. Sembla que des de l'olfacte alguna cosa ens connecta i ens remou. Amb el que som, amb el que vam ser. Una connexió sensorial amb la nostra pròpia història.‘El record de les aromes és dels aspectes més increïbles de la infància. A la vinya, un de les aromes més característiques es produïa amb l'inici de la pluja. Aquesta aroma característica de la terra mullada és un record inesborrable.’ Memòries perfumades per la intensitat fruitera, impregnada en l'ànima i les parets del celler després de la fermentació dels mostos.

‘Al celler, encara recordo l'aroma del most recentment sortit de la premsa, aquesta aroma tan característica i rica.’


Si bé la destinació del Joaquim semblava determinat de molt jovenet a romandre entre vinyes, existeix en el seu àlbum de records un moment que va donar forma al futur enòleg, ‘el moment en el qual el meu pare em va deixar provar el meu primer vi. Un vi blanc recentment tret de la barrica amb una olor increïble i un gust molt especial. Realment aquest moment em va captivar i vaig pensar que el meu futur estaria lligat a la terra i al vi.’


La terra i el vi. Tot un món en dos paraules. Coneixedor expert de les particularitats de la seva terra, Joaquim resumeix la seva visió del fet vitivinícola:


‘Parlar del vi és parlar, inicialment, deterroir. La paraulaterroirengloba quatre conceptes bàsics: el clima, el sòl, la zona geogràfica i la part enològica. La unió d'aquests termes és clau per a aconseguir el nostre objectiu. En l'elaboració busquem traspassar tota aquesta informació de la vinya al vi final per a aconseguir fer feliços a les persones. A partir d'un raïm de qualitat i els nostres coneixements tractem d'arribar a aquest objectiu.

[[{"fid":"19283","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":2362,"width":3543,"style":"height: 333px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Joaquim, al celler Waltraud (Pacs del Penedès), on envelleixen els icònics vins de la Família Torres.

‘Tradició i tècnica s'uneixen per a aconseguir arribar a bon port. El nostre objectiu d'elaborar un vi amb identitat pròpia que pugui arribar a emocionar qui el gaudeixi’.


I ho aconsegueix. Projectant la DO Penedès i a la Família Torres al món sencer. Conscient que ‘una DO és un esment de territori, diferenciació i qualitat. En aquests moments de globalització el fet de fer productes a partir d'una zona determinada és una manera clara de diferenciar-se.’

Joaquim entén la seva professió com una manera de vida. I no pot ser d'una altra manera, ja que la contínua implicació en tot el procés vegetatiu i en celler requereix de tota la seva atenció. ‘El dia a dia de la nostra professió és apassionant. Una vegada finalitzada la verema, durant l'any, cuidem, seguim i controlem amb gran manyaga l'evolució dels diferents vins. En aquest treball és molt important la creativitat i la imaginació per a aconseguir el millor resultat final que, en el nostre cas, serà el millor vi en cada anyada.’



Aprofitem l'ocasió per a inquirir a Joaquim com viu les veremes…

‘La veritat és que visc la verema amb gran passió, sentiment i emoció; és la culminació del treball realitzat durant tot l'any. La presa de decisions és contínua i, gràcies al coneixement i a l'experiència, intentem portar a bon port aconseguir, a partir dels millors raïms de la nostra vinya, el millor vi possible.’


Sempre és curiós saber què beu qui ens dóna beure. I en Joaquim ho té clar:

[[{"fid":"19284","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":2362,"width":3543,"style":"height: 333px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]

‘Quim’ Massana, durant una revisió periòdica de l’estat de les vinyes del Penedès (Família Torres)

‘Inicialment, demano a un vi que estigui ben elaborat i sense defectes. En segon lloc, que respecti les característiques de la zona, varietat i tipologia de vi. I, finalment, que tingui personalitat pròpia; que expressi algun tret característic que el faci diferent i únic. Un vi que aconsegueixi emocionar.‘


L'emoció està present en el dia a dia d'un enòleg que se sap aferrat a la terra i que transmet, en les seves elaboracions, la passió heretada dels seus ancestres, per al gaudi de tot amant del vi.