VINS BLANCS LLEUGERS I VINS BLANCS AMB COS

I la seva relació amb la gastronomia

La gran amplitud de referències i denominacions d’origen de Família Torres dona molt joc en el marc de les relacions entre vi i gastronomia. En aquesta ocasió, posem el focus als vins blancs i les possibilitats que ofereixen per maridar-los.

 

 

De blancs lleugers

 

Waltraud (riesling - DO Penedès), Pazo das Bruxas (albariño - DO Rías Baixas), Vinyarets Blanco (xarel·lo - DO Penedès) o Celeste Verdejo (verdejo - DO Rueda) tenen cabuda en la categoria de vins blancs lleugers i d’accent àcid. Vins d’acidesa excelsa, que deixen, tant en nas com en boca, una sensació fresca, afruitada, floral i relativament lleugera, però no lleu.

  

És precisament la seva meravellosa acidesa la que hem de tenir en compte a l’hora de combinar-lo amb aliments, que de cap manera s’hauria d’accentuar. Si atenem les recomanacions clàssiques, aquests vins són ideals per acompanyar el peix, atès que la seva acidesa amb la llimona, o com al seu substitut, pot alleugerir aquests plats, fins i tot si es tracta de peixos relativament grassos o bé que han estat preparats mitjançant molt de greix.

 

 

Pazo das Bruxas (DO Rías Baixas) destaca por su franca acidez que acompaña el paso de boca. Final largo y persistente. Marida a la perfección con está esqueixada de bacalao, con tomate, cebolla y aceitunas.

Pazo das Bruxas (DO Rías Baixas) destaca per la seva acidesa franca, que acompanya el pas de boca. Final llarg i persistent. Marida a la perfecció amb aquesta esqueixada de bacallà, amb tomàquet, ceba i olives.

 

 

De la mateixa manera, aquests vins de sabor clar, que no cansen les papil·les gustatives, poden acompanyar una gran diversitat d’entrants (aus de carn blanca, peixos blancs o amanides, sempre que aquestes no portin un amaniment de perfil dolç). L’efecte refrescant d’aquests vins, amb un lleu accent àcid, també fa que es triïn com a contrapunt per reequilibrar l’exuberància d’alguns guisats o rostits.

 

 

 

Waltraud (DO Penedès) es un vino blanco elegante, con cuerpo firme y sedoso. Marida a la perfección con está ensalda.

Waltraud (DO Penedès) és un vi blanc elegant, amb cos ferm i sedós. Marida a la perfecció amb aquesta amanida.

 

 

Tot i que una acidesa excelsa pot ser el denominador comú d’aquests vins, presenten una gran varietat organolèptica, segons la varietat de la vinya: fenc fresc, pastura, pebrot verd, pomes, cítrics, préssec i albercoc, codony o flors que formen part de l’espectre complet d’aquestes notes verdes i grogues. Frescor alegre i contingut alcohòlic moderat per a glops de plaer.

 

 

De blancs amb cos i/o criança en fusta

Milmanda i Sons de Prades (chardonnay - DO Conca de Barberà) o Fransola (sauvignon blanc - DO Penedès) representen aquest grup de vins de perfil exuberant, acidesa subtil i certa estructura tànica regalada per la fusta. Vins que sorprenen pel seu volum en boca i que disposen d’un potencial d’envelliment en ampolla. Vins que, en general, presenten notes de fruites exòtiques (mango, pinya o papaia) i fruits secs.

 

 

Sons de Prades (DO Concà de Barberà) es un vino blanco sabroso, con delicada materia y un limpio final seco. Marida a la perfección con está romescada de rape o con arroz meloso de pescado y sepia.

Sons de Prades (DO Conca de Barberà) és un vi blanc saborós, amb matèria delicada i un final net i sec. Marida a la perfecció amb aquest rap amb romesco o amb arròs melós de peix i sèpia.

 

 

Aquests vins embolcallen amb gust les textures cremoses: nata o mantega a les elaboracions culinàries. El contingut gras dels plats reduirà l’efecte astringent dels tanins de la fusta en el vi, mentre que la seva acidesa reduirà la sensació greixosa dels aliments.

 

 

"El truc més senzill per potenciar el sabor de tots els vins impregnats de les fustes de les botes és el d’afegir una mica de nous torrades al menjar, i d’aquesta manera s’allarga la persistència gustativa del vi amb el gust dels aliments”

André Dominé

 

 

L’estragó, la mel o un pessic de vainilla poden desenvolupar una funció similar. Una salsa condimentada amb aquests sabors, i que acompanyi carns o aus, farà aflorar els aromes a nous, cremosos i, en ocasions, torrats del vi.

 

Entendre i apreciar els diferents matisos que pot oferir un vi blanc des de la varietal, com també els derivats del seu mètode d’elaboració, ens permetrà descobrir, afinar i potenciar maridatges de confiança demostrada per al nostre gaudi. Petits universos en una ampolla que cerquen la proximitat dels nostres plats més terrenals.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't