EL TAST D'ESCUMOSOS I ELS RECONEIXEMENTS DE VARDON KENNETT

VK

Vardon Kennett, el celler dedicat a l'elaboració de vins escumosos d'alta gamma de Familia Torres, ha rebut nous reconeixements internacionals. El certamen Glass of Bubbly Awards 2022, que ha celebrat recentment la seva sisena edició a Londres, ha atorgat la màxima distinció al Cuvée Rosé de Mar 2017 en la categoria 'Sea Breeze', entre que el Cuvée Esplendor 2015 ha obtingut la medalla d'or a la categoria 'Classic and Elegant’.

 

Vardon kennett
Cuvée Esplendor 2015 i Cuvée Rosé de Mar 2017, propietat de Familia Torres. 


Reconeixements

  • El nou rosat Cuvée Rosé de Mar 2017 de Vardon Kennett ha coronat la categoria de 'Sea Breeze' per les seves "notes florals i la seva mineralitat, amb un final salí llarg" segons el jurat, que el considera "un exemple perfecte de brisa marina". Presentat a l'estiu d'enguany, és un escumós d'anyada i llarga criança, de producció molt limitada, que s'elabora pel mètode tradicional amb la varietat pinot noir procedent de les vinyes pròpies d'altura.

 

Cuvée Rosé de Mar de Vardon Kennett.
Cuvée Rosé de Mar de Vardon Kennett. 

 

 

  • Pel que fa al Cuvée Esplendor 2015 de Vardon Kennett, ha sorprès el jurat per la seva elegància i frescor, amb "les seves notes florals, cítriques i de brioix", que li han merescut la medalla d'or a la categoria 'Classic and Elegant'. De bombolla subtil i vivaç, s'elabora amb pinot noir chardonnay i un petit percentatge de xarel·lo, el rei dels raïms del Penedès.

 

Cuvée Esplendor 2015 de Vardon Kennett
Cuvée Esplendor 2015 de Vardon Kennett

 

 

El nom del celler, situat a Santa Margarida d'Agulladolç, a l'Alt Penedès, fa referència a Daniel Vardon Kennett, un comerciant marítim anglès, aventurer i emprenedor, que va viure a la masia que avui allotja el celler i va elaborar allà mateix els seus vins a principis del segle XIX. Els escumosos de Vardon Kennett fan bandera d'aquesta cerca de la llibertat i de l'inconformisme, i experimenta amb varietats, vinyes d'altura i tècniques de vinificació per elaborar vins de petites produccions amb personalitat. 

 

Bodega Vardon Kennett, propiedad de Familia Torres.
Bodega Vardon Kennett, propiedad de Familia Torres.

 

El tast d'escumosos, amb els cinc sentits

Els escumosos de qualitat, com els de Vardon Kennett, ofereixen una infinitat de matisos que cerquen la complicitat dels nostres cinc sentits durant una degustació. A més a més, són, per naturalesa i constitució, la classe de vins que en moltes ocasions necessiten una mica de poesia per ser expressats amb plenitud i justícia. 

A diferència dels vins tranquils, els vins escumosos no només són percebuts al tacte, són els únics que poden ser escoltats, una interpel·lació completa que es veu encarnada en les bombolles que atrapen el gas carbònic, la clau i el principal factor diferencial pel que fa al tast de vins tranquils. 

 

El vi s'escolta. El despreniment del gas carbònic es percep fàcilment per l'oïda. Només cal apropar l'orella a la copa i prestar atenció al mormoleig continuat i juganer de les bombolles, que, com dèiem, li cal certa creativitat literària per a la seva descripció. D'aquesta manera podríem referir-nos a termes del tipus "tímid", "discret", "efervescent", "voluble", "elegant", "fi", "gruixut", i així un llarg etcètera, segons les impressions de cada tastador.  


De la mateixa manera que un vi tranquil pot ser avaluat a la vista en funció del seu color, la intensitat cromàtica, la brillantor i la transparència; els vins escumosos també s'ajusten a aquests paràmetres, als quals se sumen les percepcions relacionades amb l'escuma i les bombolles, i que fan de la fase visual quelcom més complex. 
 

 

Servicio del espumoso Esplendor de Vardon Kennett.
Servei de l'escumós Esplendor de Vardon Kennett. 

 

Com podem observar en aquesta primera aproximació a les particularitats del tast de vins escumosos, el gas és el factor diferencial. El seu pessigolleig ens acarona el paladar i l'oïda; propulsa el nostre sentit de l'olfacte; el veiem brillar i romandre en un anar i venir de bombolles constant i poètic. Una interpel·lació completa als nostres sentits que fa dels vins escumosos vins memorables que queden al record per sempre.