EL PRIORAT

El territori que actualment ocupa la DOCa Priorat coincideix, la major part, amb el vell Priorat històric, antic domini de la cartoixa de Santa Maria d’Escaladei. De fet, la mateixa etimologia, el nom de Priorat, fa referència a les terres del prior, el religiós que regia la comunitat monàstica de la regió, instal·lada a finals del segle XII.

Aquesta terra sempre va albergar vinyes i altres conreus llenyosos de perfil mediterrani. Tanmateix, no podem entendre el context vitivinícola actual del Priorat sense conèixer el seu passat, perquè en pocs llocs com aquí, els esdeveniments històrics van quedar marcats per sempre, donant fons i forma a una manera única d’entendre la vinya.

Els monjos van conrear les dues varietats per excel·lència del Priorat, la garnatxa i la carinyena, que serfs, escuders i cavallers portaven dins les seves alforges des d’Aragó, en forma de sarments i esqueixos.

Després de la reconquesta cristiana, Alfons el Cast, rei d’Aragó, va cedir el terreny als cartoixans, que hi van erigir la primera cartoixa de l’estat, Scala Dei, l’any 1194. L’ordre, creada per Sant Bru, sempre va tenir una profunda vinculació amb la viticultura que transcendia la mera liturgia. D’aquesta manera, les necessitats dels habitants de la comarca adscrits a les terres de la nova cartoixa i la mateixa necessitat d’un producte per consolidar el comerç van suposar el punt d’inflexió en el desenvolupament de la vinya i la seva cultura al Priorat.

Clima i orografia

El Priorat gaudeix d’un clima mediterrani, però d’influència continental, en la seva vessant més occidental. Els hiverns són temperats a la llum del dia, però les baixes temperatures cobren una nova dimensió a les nits. Al contrari, els estius són molt càlids i secs. La ‘marinada’, el vent procedent del mar, bufa fresc i humit, temperant les hores d'insolació més gran, que en són moltes.

Si alguna cosa defineix la personalitat reconeguda dels vins del Priorat és el mateix sòl que bressola les vinyes, la llicorella (pissarra), d’origen paleozoic. Els ceps hi enfonsen les seves arrels, tot serpentejant en vertical, a la busca d’aigua.

Imatge
Viñedo Mas de la Rosa (DOCa Priorat), propiedad de Familia Torres, dónde se puede ver el suelo del viñedo, formado por piedra licorella.

Vinya Mas de la Rosa (DOCa Priorat), propietat de Família Torres, on es pot veure el sòl de la vinya, format per la pedra llicorella.

Aquí, l’orografia obliga a conrear en pendents pronunciades que fan que calgui crear terrasses singulars, icones del paisatge del Priorat. Algunes són tan estretes que impossibiliten el conreu de més de dues fileres de vinyes, fet que fa impossible la mecanització de la feina de conreu i verema.

Imatge
Viñedo Mas de la Rosa, propiedad de Familia Torres, en la localidad de Porrera (DOCa Priorat).

Vinya Mas de la Rosa, propietat de Família Torres, a la localitat de Porrera (DOCa Priorat).

Els vins

L’estil que ha potenciat el Priorat com a DOCa (Denominació d’origen qualificada) es troba en la fermesa i l’elegància dels seus negres: rics, especiats, d’aparença i estructura fèrria, expressius i aromàtics en nas i una graduació que es mostra neta i vellutada en boca.

Imatge
Bodega del Lloar propiedad de Familia Torres, en la localidad de el Lloar (DOCa Priorat).

Celler de el Lloar propietat de Família Torres, a la localitat de el Lloar (DOCa Priorat).

La Família Torres és continuadora del llegat a la zona. A títol d’exemple tangible, el celler de el Lloar. Situat dins el terme municipal de el Lloar, el celler respira modernitat i alhora ofereix una íntima relació amb les vinyes que l’envolten, visibles a través de les seves grans vidrieres, per formar part del paisatge.

Aquí, al Priorat, el vi pioner va ser Salmos. Un vi que anyada rera anyada manté l’excel·lència i un perfil aferrat a la terra de la qual procedeix.

Perpetual és un vi opulent i alhora orgull identitari. En boca és complex però franc. Els seus tanins, madurs i rodons, ens transporten cap a un final tan llarg que sembla aturar el temps i aleshores ens perdem en les seves notes finals de regalèssia i caramel.

També en el Priorat més recòndit, però amb Porrera a l’horitzó, s’amaga una vinya vella de ceps octagenaris. Mas de la Rosa. Un lloc en què, en apendes 1,9 hectàrees situades a 500 metres d’altitud, vesteix la seva ampelografia de garnatxa i carinyena, el duo varietal per excel·lència de la comarca.

Mas de la Rosa neix cercant la singularitat de la petita vinya homònima. És un vi negre excels, que transmet una finura extrema i un estil fresc, i alhora respecta l'essència fruitera, afavorit per la situació de la finca en una zona freda amb orientació cap a l’est. Una orientació que permet que el cicle de maduració del raïm sigui llarg i amb un ritme adequat, atès que durant l’estiu la vinya queda a l’ombra a partir de primera hora de la tarda, i així s’evita la insolació directa als carrassos.

Imatge
Mas de la Rosa, un vino tinto elaborado por Familia Torres, de la DOCa Priorat

Mas de la Rosa, un vi negre elaborat per Família Torres, de la DOCa Priorat

L’última incorporació de Família Torres sota l’empara de la DOCa Priorat és Secret del Priorat. Un vi que construeix el seu perfil des de la seva mescla varietal amb ensambladura de raïms de la zona, amb predominància de garnatxa i carinyena, des d’una fruita vermella madura i expressiva. Un Priorat modern i avantguardista adaptat a noves tendències i sensibilitats, però sense perdre l’essència de la terra que el va veure néixer.

Imatge
Secret del Priorat, un vino tinto elaborado por Familia Torres, de la DOCa Priorat.

Secret del Priorat, un vi negre elaborat per Família Torres, de la DOCa Priorat.

D’aquesta manera, al Priorat hi ha un equilibri perfecte entre tradició i modernitat, sostingut als seus turons i terrasses impossibles; als seus boscos d’ànima mediterrània de ginebró, farigola, pi i romaní, i en el mosaic de pissarra dels seus sòls. En la seva història i patrimoni. En les seves gents. En el temps que sembla aturar-s’hi.