Dossier: Especial Priorat

"Es podria dir que al Priorat el clima és salvatge, la vida dura, la vinya pobre i el vi extraordinari." Mauricio Wiesenthal, Diccionari Salvat del Vi.

El 1990 el govern de la Generalitat va publicar una vastíssima guia de vins de Catalunya recollint en un sol volum els 1.000 anys de tradició vitícola catalana. Les mencions al Priorat eren inexistents. De fet, els seus vins, eren sovint menyspreats i catalogats per crítics esnobs com "pansificats" en excés, alcohòlics i oxidatius.

Avui, els vins del Priorat acaparen continus reconeixements nacionals i internacionals, i la regió s'ha convertit en una mena de terra promesa per a l'elaboració de vins d'alta qualitat. Però, quins factors han vehiculat aquesta transformació?

A grans trets, podem enumerar dos catalitzadors del "miracle" del Priorat:

  • En primer lloc, la tasca de viticultors visionaris com, sobretot, René Barbier, al qual van seguir els Palacios, Pastrana, J.L. Pérez i posteriorment Miguel Torres, durant els últims anys del s. XX, i que van apostar pel Priorat, reconeixent-li un potencial ignorat fins aleshores.
  • D'altra banda, la inclusió del cultiu de varietats com la cabernet sauvignon, la merlot i la syrah, que en combinació amb les tradicionals garnatxes i carinyenes ha redefinit el perfil dels negres del Priorat sense perdre la personalitat pròpia de la terra que els bressola.

I és que no és possible entendre als vins del Priorat sense entendre la seva estreta relació amb la natura, la seva història i el particular entorn del qual provenen. A continuació, un breu repàs a les característiques que fan del Priorat una regió única per a la producció de grans vins:

L'entorn, la història i la llegenda

  • La vinya del Priorat s'estén per les terres de l'interior de Tarragona, ocupant agrestes muntanyes i valls escarpats presidits per la serra del Montsant. El paisatge, salvatge, veu suavitzades les seves formes per les tonalitats del bosc mediterrani que l'envolta.
  • El cultiu de la vinya en aquesta comarca data de temps romans, si bé van ser monjos medievals els que van dotar d'esplendor vitícola a la zona des del segle XII fins a la desamortització de Mendizábal el 1835, moment en què van ser despullats de les seves terres.
  • Vestigi d'aquell temps és el monestir cartoixà d'Escaladei, - (Escala de Déu) - que deu el seu nom al somni d'un camperol en el què havia vist els àngels pujant per una escala daurada que emergia d'entre els arbres i s'estenia cap al cel.
  • Actualment segueix sent una zona despoblada, muntanyosa i d'una bellesa rude i tosca, evocada en la màgia dels seus petits pobles medievals i les velles vinyes circumdants.

A l'abric del Serè ...

  • El clima és temperat i sotmès a vents secs del nord-oest (el Serè). La temperatura mitjana és d'uns 14 º C, però a l'estiu es donen grans oscil·lacions entre el dia (40 º C) i la nit (12 º C) que són molt beneficioses per a la vinya.
  • Les precipitacions tot just superen els 400 mm anuals.
  • La insolació mitja del Priorat és de 2.700 hores de sol a l'any. El poder madurador del sol es veu incrementat per la composició dels sòls, ja que les pedres de pissarra que els cobreixen emmagatzemen la calor i la reverberen durant la nit.

La viticultura i el Sòl: Una relació complexa

  • El cultiu de la vinya és difícil, dur, sobretot en els vessants agrestes que impedeixen el treball mecànic.
  • La vinya es conrea en terrasses excavades en sòl de pissarra en cotes que oscil·len des dels 200m fins a alçades superiors a 800m.
  • Els sòls formats en vessants a partir de pissarres o llicorelles del període Carbonífer - (300 Milions d'anys) - es caracteritzen per ser de color marró fosc i amb una textura rica en sorres i llims. Aquestes característiques li confereixen un drenatge ràpid i una capacitat de retenció d'aigua limitada que és favorable per a la producció de vins de qualitat.
  • Aquests sòls tenen un potencial productiu molt limitat a causa de la seva poca profunditat i la gran quantitat de pedres que contenen. Aquest factor, determina una dinàmica de circulació de l'aigua molt particular - (les arrels de la vinya excaven túnels a través de les falles de llicorella per trobar aigua fresca) - i representa una limitació al creixement de la planta però, en contrapartida, una menor producció es veu compensada amb l'obtenció d'un raïm concentrat que dóna un grau alcohòlic elevat i un vi únic.

Els Vins

Inclosa en la categoria de Denominació d'Origen Qualificada el 2001, la qualitat dels vins del Priorat està relacionada amb les extremes condicions físiques en què es conreen les vinyes.

  • Els sòls minerals de pissarra són el secret dels vins del Priorat, on els vells ceps de garnatxa i carinyena - (les varietats més característiques) -, cultivades amb produccions mínimes en aquests pedregars, ofereixen la seva millor versió: negres carnosos, intensos, càlids , i de ferma estructura. Vins de bell color fosc, profunds, robusts i racials.
  • També es conreen varietats blanques com la Macabeu, la Pedro Ximénez, la Garnatxa blanca i en menor mesura la Chenin Blanc.
  • Menció a part mereixen els sublims vins rancis, en especial els dolços. Atenció a les garnatxes...

Torres i el Priorat

La Finca de Porrera de 52h, emmarcada en la localitat del mateix nom, és el bressol de Salmos i Perpetual, dos exemples de la modernitat assolida pels vins del Priorat. Vins contemporanis però que recullen en el seu ADN l'orgullós origen de la terra que els ha vist néixer.

  • Salmos encarna harmònicament l'equilibri entre potència i elegància. Opulent i gras però alhora sedós i de llarg final, està elaborat amb les varietats Garnatxa, Carinyena i Syrah, envellint en bótes de roure francès durant un període no inferior als 14 mesos, podent arribar als 16 mesos, depenent de l'anyada.
  • Ceps de Garnatxa i Carinyena gairebé centenaris donen vida a Perpetual. El nostre particular homenatge als tradicionals vins de guarda del Priorat. Perpetual és caràcter i intensitat, característiques afinades en la seva llarga criança en roure nou francès durant 18 mesos i una llarga letargia en ampolla al celler del Lloar. Sotabosc, espígol i agradables notes de torrefacció en apropar-nos la copa al nas. En boca, tanins rodons, dolços i un post gust gairebé etern.

Blancs, negres o rosats, els vins del Priorat estimulen els sentits, aporten calidesa a l'ànima i ens retornen a un passat remot d'una riquesa històrica i cultural incomparable. La brillantor de la quarsita de les pissarres, amb la seva mineralitat, insisteix en aferrar-nos a l'essència nua i crua d'una terra mil·lenària.

I és que, tal i com cita Hugh Johnson en la seva magistral i monumental obra "Història del Vi": "Els negres del Priorat es consideren més una medicina que un vi"