DENOMINACIÓ D'ORIGEN QUALIFICADA

24 maig 2022

A capdamunt de la piràmide de les denominacions d'origen, la denominació d'origen qualificada (en endavant DOQ) és un rang molt exclusiu que només disposa de dos afiliats: La Rioja i el Priorat.

I és que per aconseguir aquesta categorització s'han de complir uns requisits estrictes que només poden assolir aquestes dues regions del vi. D'entre les condicions requerides per pertànyer a la DOQ, destaquen les següents:

  • Han de passar almenys deu anys des que aquesta zona hagi estat reconeguda com a DO.
  • Tot el vi comercialitzat ha de ser embotellat en cellers adscrits i ubicats a la zona geogràfica determinada amb aquesta finalitat.
  • Ha de disposar d'un sistema de control.
  • Prohibeix la coexistència en el mateix celler amb vins sense dret a la DOQ, amb l'excepció de vins de finca qualificats, ubicats al seu territori.
  • Han de disposar d'una delimitació cartogràfica (per municipis) dels terrenys aptes per elaborar vins amb dret de pertinença a la DOQ.

La Rioja i el Priorat són tan diferents i alhora compleixen el que s'ha descrit anteriorment, però el pòsit històric, cultural i patrimonial suposa un plus per tal que aquestes estels brillin amb llum pròpia.

Cal destacar que un vi emparat sota una DOQ no és necessàriament millor que un altre del mateix estil i que pertanyi a qualsevol altra denominació d'origen (DO), sinó que el vi tresoreja els requisits descrits anteriorment i que el certifiquen com a DOQ.

La DOQ Rioja

La Rioja, el sud d'Àlaba i part de Navarra componen, geogràficament, la llar de la DOQ Rioja. Un trosset de cel a la terra, perfilat d'oest a est pel riu Ebre i set dels seus afluents, que donen forma a valls ideals per al conreu de la vinya.

Els romans assentats a la vall alta de l'Ebre van propagar i estimular el conreu de varietats viníferes per tal de donar forma (de vinyes) a la seva expansió i alhora satisfer el seu consum propi. Així, les legions romanes van ensenyar els pobladors les tècniques de vinificació que practicaven.

Pel que fa a la geografia, la DOQ Rioja queda emmarcada en tres zones, diferenciades i perfilades pel pas de l'Ebre. Riu amunt hi ha la Rioja Alta, on es concentra un clima septentrional i terres fèrtils per a la vinya. La Rioja Alabesa és, possiblement, la més interessant geogràficament parlant, per ser un franjat de cota alta i d'inclinació més gran, ubicada entre el riu i la serralada de Cantàbria, cadena muntanyosa paral·lela a l'Ebre, que la protegeix dels vents freds del nord i tempera l'atmosfera. La Rioja Baixa és més oberta, seca i pròpia de conreus llenyosos mediterranis. (Per Haro, passa la línia Winkler, que separa la climatologia septentrional de la mediterrània en aquesta vall).

Imatge
Atardecer en los viñedos de la DOCa La Rioja, propiedad de Familia Torres.

Capvespre a les vinyes de la DOQ Rioja, propietat de Família Torres.


Com a tal, la denominació d'origen La Rioja es va constituir l'any 1925, i va passar a DO Qualificada l'any 1991.

Sens dubte, la ull de llebre és el vaixell insígnia de la regió. Una varietat que domina les mescles, en companyia de ceps excel·lents per a l'envelliment i la bona criança: samsó (carinyena) i morastell. La garnatxa també està molt estesa, especialment a la Rioja Baixa, on regala uns negres excel·lents.


Els negres de la Rioja són fins, elegants i avellutats, nets i i permeten un bon airejament a la decantació. La raó es troba a la condició edafològica (ciència que tracta de la natura i les condicions del sòl en la seva relació amb les plantes) i climàtica, que s'allunya de l'extremisme d'altres zones, i és modulada i moderada. Són vins que es caracteritzen per aquesta tenacitat tan delicada, aquest color que va del vermell vermelló dels joves, al vermell teula dels grans reserves, passant pel vermell robí dels criances.

Imatge
Vides en otoño, propiedad de Familia Torres, en la DOCa La Rioja.

Vinyes a la tardor, propietat de Família Torres, a la DOQ Rioja.


La Carbonera és el projecte vitivinícola amb el qual Família Torres afiança la seva aposta per la Rioja Alabesa, i més concretament per Labastida, on se centra en l'origen i la tipicitat per elaborar vins únics que interpreten el paisatge d'aquesta regió històrica.

Las Pisadas, el vi, sedueix des d'una profunda càrrega de fruita; és net, equilibrat i de bona concentració, a més a més de disposar d'un taní elegant i un gran potencial d'envelliment.

Imatge
El vino Las Pisadas, propiedad de Familia Torres, elaborado en la DOCa La Rioja.

El vi Las Pisadas, propietat de Família Torres, elaborat a la DOQ Rioja.


La DOQPriorat

El Priorat va passar a ser reconeguda com a DOQ l'any 2000, però el seu arrelament com a terra de vins fa penetrar les seves arrels en la cronologia. I és que el fet que l'antic Priorat històric coincideixi amb la seva delimitació geogràfica amb el territori actual que ocupa la DOQ no és més que la presència tangible de l'empremta d'un passat, que avui defineix la cultura i l'estatus dels vins d'aquesta comarca de la vella Tarraconense romana.

Els monjos de l'orde van conrear les dues varietats per excel·lència del Priorat, la garnatxa i la carinyena, que serfs, escuders i cavallers portaven en les seves alforges des de l'Aragó, en forma de sarments i esqueixos per vestir la vinya amb personalitat.

El Priorat gaudeix d'un clima mediterrani però d'influència continental en la seva vessant més occidental. Aquí els hiverns són temperats a la llum del dia, però les baixes temperatures cobren una nova dimensió a les nits. I al contrari, els estius són molt càlids i secs. La 'marinada', el vent procedent del mar, bufa fresc i humit, temperant les hores de major insolació.

Imatge
Vides en la DOCa Priorat, propiedad de Familia Torres.

Vinyes a la DOQ Priorat, propietat de Família Torres.


Però si alguna cosa defineix la personalitat reconeguda dels vins del Priorat és el mateix sòl que bressola les vinyes: la llicorella (pissarra).

L'estil dels vins del Priorat descansa en la fermesa i l'elegància dels seus negres: rics, especiats, d'aparença i estructura fèrries, expressius i aromàtics en nas i una graduació que es mostra tersa i vellutada en boca.

La Família Torres és continuadora del llegat envers la vinya a la zona. Salmos, Perpetual, Secret del Priorat i Mas de la Rosa materialitzen la voluntat i el compromís de la família amb la regió. Mas de la Rosa busca la singularitat de la petita vinya homònima. El resultat és el vi més exclusiu de Família Torres.

Mas de la Rosa és un vi excels que transmet una finor extremada i un estil fresc, i que respecta l'essència fruitera, afavorit per la situació de la finca en una zona freda amb orientació cap a l'est, la qual cosa permet que el cicle de maduració del raïm sigui llarg i amb un ritme adequat, atès que durant l'estiu la vinya queda a l'ombra a partir de la primera hora de la tarda, i evita d'aquesta manera la insolació directa als carrassos.

Imatge
El vino Mas de la Rosa, propiedad de Familia Torres, elaborado en la DOCa Priorat.

El vi Mas de la Rosa, propietat de Família Torres, elaborat a la DOQ Priorat.


Les DOQ son un patrimoni a perpetuar i protegir. Una vegada més, el vi com a ens de cohesió, arrelament, enteniment i font d'una manera d'entendre i viure la vida.