De Vins Ecològics a Vins "Eco- sostenibles"

Sobre els vins ecològics

Els vins ecològics (també coneguts com orgànics i/o biològics) són, sintetitzant , vins elaborats amb raïms en el què no s'han utilitzat fertilitzants sintètics, pesticides ni herbicides. Aquesta pràctica està regulada per El Reglament UE n1 203/2012 de la Comissió, que estableix els processos i tractaments enològics permesos i prohibits en l'elaboració de vins ecològics .

A continuació, una breu aproximació a les característiques principals de la viticultura i enologia amb base ecològica:

Característiques de la viticultura ecològica

La viticultura ecològica es diferencia de la convencional en la conservació de la fertilitat del sòl mitjançant:

- Abonaments i esmenes orgànics, adobs verds.

- Treball del sòl 100% mecanitzat .

- Cobertes vegetals .

L'objectiu és nodrir el sòl de què es nodreix la planta.

Manteniment de la biodiversitat mitjançant:

- Cobertures vegetals, bandes florals, marges salvatges...

- Zones arbustives perifèriques, boscos...

- Mantenir ecosistemes naturals de les espècies animals i vegetals.

Objectiu: El manteniment de la biodiversitat és essencial per a la salut de la planta durant el seu cicle vegetatiu.

Lluita contra plagues i malalties mitjançant:

- ¡Prevenció!

- Activitat cultural responsable.

Objectiu: Produir raïm amb el millor estat sanitari possible mitjançant una cultura proactiva de detecció de plagues, en lloc de pràctiques reactives que impliquen tractaments agressius per a la planta i el seu entorn natural.

El treball a celler amb base ecològica

Com hem vist anteriorment una gestió responsable i respectuosa de la vinya és essencial, però el treball a celler requereix també de certes pràctiques per complir amb els requisits de certificació ecològica en totes les etapes, des de la fermentació a l'embotellat. Les enumerem a continuació:

- Fermentació amb llevats autòctons.

- Clarificació amb productes naturals (bentonita i albúmina) .

- Filtració amb mitjans físics.

- Minimitzar l'ús de SO2 (anhídrid sulfurós, emprat per evitar la proliferació de bacteris acètics, responsables de la prematura oxidació del vi).

- Embotellat i expedició amb materials reciclables .

- Etiquetes amb tintes ecològiques.

- Càpsules sense metalls pesants.

- Gestió de residus, depuradora d'aigües, compostatge de material orgànic originat durant el procés d’elaboració.

Una visió de futur: De Vins Ecològics a vins "Eco- sostenibles"

Al novembre de 2012 més de 350 especialistes es van congregar a la tercera conferència Eco Sostenible Wine a Vilafranca del Penedès i Bodegas Torres va ser un dels principals patrocinadors. La conferència va concloure amb la convocatòria de la definició dels mecanismes per crear aquesta nova categoria que reguli la producció i elaboració de vins "ecològic - sostenibles" .

Una de les principals conclusions extretes de la conferència va ser que els sistemes actuals de producció -integrada, ecològica i biodinàmica- tenen diferents nivells d'exigències en matèria de sostenibilitat, però cap ofereix una perspectiva holística que integri el màxim nombre d'aspectes ambientals, com per exemple, l'ús d'energies alternatives, gestió de l'aigua, els recursos naturals i la biodiversitat, petjada de carboni, etc .

"Espero que en el futur el vi ecològic també tingui en consideració el canvi climàtic. El fet que un vi s'elabori d'acord als criteris ecològics no vol dir que automàticament ajudi a lluitar contra el canvi climàtic . Per tant, estem molt a favor d'una nova categoria europea de vi "ecològic - sostenible" que incorpori nous aspectes mediambientals que van més enllà dels estrictament regulats ."

Miguel A. torres

La gamma Habitat

A Espanya disposem de més de 600 hectàrees de vinyes orgàniques certificades d'un total de 1.800, a Xile 350 i 32 a Califòrnia. A Xile totes les vinyes estan certificades com orgàniques des de Març de 2012. La resta les estem certificant poc a poc , però en realitat ja estem treballant de manera orgànica a les nostres vinyes des de fa molts anys, evitant completament l'ús de tractaments químics sintètics i substituint-los per alternatives biològiques .

La nova gamma de vins ecològics Habitat encarna aquest vincle entre ecologia i sostenibilitat . Està elaborada estrictament d'acord amb els requisits de l'agricultura ecològica, certificada per l'organisme oficial de la UE (eurohoja) i la regulació autonòmica (CCPAE) .

Si bé es tracta dels primers vins amb certificació ecològica del celler, el mètode d'elaboració no difereix dels mètodes que Bodegas Torres porta a terme per a la resta dels vins.

Habitat blanc està elaborat amb un 60% de garnatxa blanca i un 40% de xarel•lo, dues varietats blanques identificades com a pròpies de la zona .

- El xarel•lo procedeix del Penedès. Són ceps vells on es busca sobretot maduresa. Donen vins de 13’5 / 13,8 º alc .

- La garnatxa blanca és dels nostres proveïdors de la Terra Alta, de vinyes gairebé ancestrals que es veremen una mica menys madures perquè la garnatxa no sigui tan oxidativa. Dóna notes florals i vegetals.

- En nas és un vi intens, fresc i afruitat, amb notes cítriques, un fons de poma verda i subtils notes herbàcies. En boca es mostra ple, amb una bona estructura àcida i un final llarg i fresc.

Habitat negre. L’assemblage el composen un 60% Garnatxa i un 40% Syrah.

- La garnatxa procedeix de la zona de la Terra Alta , són vinyes velles conduïdes en vas. El raïm es verema bastant madur.

- La syrah procedeix de la zona de Verdú (Lleida), a la Vall de Riucorb, un terreny amb vessants i pendents. Aquesta varietat es verema una mica menys madura. Aquí es busca untuositat en boca, fruita i gotes de violeta al nas.

- De color cirera brillant, té una força aromàtica molt sensual: confitura de mores i de nabius, figues negres, dàtils... En boca és profund i vellutat , amb tanins molt madurs que ofereixen la intensitat de la regalèssia i una nota mineral del terrer que recorda al grafit (mina de llapis).

Adaptació al canvi climàtic: El repte de la viticultura del s.XXI

No especularem amb el que podria succeir durant el proper segle , ni pretén ser la següent reflexió un saberut assaig científic que perfili cap dogma, però sí que pretén exposar amb el màxim rigor i simplicitat, el que ja està succeint a la terra i les conseqüències del canvi climàtic per a la vinya.

Les Causes

Però, com hem arribat fins aquí ?

A més de causes naturals , capritxosos episodis esporàdics que puntualment poden incidir en alteracions climàtiques , les causes antropogèniques - (generades per l'activitat humana) - com la sobreexplotació de combustibles fòssils, dibuixen una aura de culpabilitat que penja sobre els nostres caps. Les emissions de CO2 han augmentat exponencialment en els últims 40 anys, prova irrefutable d'això és que s'ha demostrat que els nivells de CO2, la desforestació i els nivells de temperatura han variat de manera simultània .

La vinya i el clima avui: Els efectes del canvi climàtic

L'augment de les temperatures afecta els aspectes fenològics de la vinya i especialment als processos de maduració. Varietats com la garnatxa, que aconseguia el seu grau de maduració òptim a finals de setembre, mostra ja a finals d'agost una altíssima concentració de sucres, equivalent a una graduació de 14- 15C º ...

Garnacha

Però com afecten aquests canvis al vi? Simplificant, es pot explicar de la següent manera:

Les baies assoleixen una elevada concentració de sucre molt abans, però, les pells i les llavors maduren més lentament pel que trobem vins desequilibrats, amb un augment significatiu del grau d'alcohol i alhora amb un taní verd, poc madur, que afecta decisivament a la qualitat del vi.

Les altes temperatures provoquen que el pH del raïm també augmenti, el que significa que disminueix l'acidesa, accelerant d'aquesta manera l'envelliment dels vins amb els problemes de conservació que això comporta.

Resumint :

- Augment del grau d'alcohol

- Disminució de l'acidesa , fragilitat dels vins

- Envelliment accelerat

De manera que el repte és enrederir la maduració. Amb aquest objectiu experimentem amb diferents sistemes de conducció, cultius de cobertura, densitat de plantació i assajos amb diferents portaempelts .

També ens estem preparant per al pitjor escenari possible: les nostres vinyes a Catalunya encara poden suportar un augment d'1 a 2 graus de temperatura, però si aquesta progressió va en augment les vinyes haurien de traslladar-se a zones més altes. De fet, ja disposem de més de 100 hectàrees de vinyes al Pre-Pirineu ( a Tremp, a 850 metres d'altitud), amb excel·lents resultats. I recentment hem adquirit un altre terreny a 1.200 metres d'altitud , tot i que a dia d’avui encara és massa fred per conrear vinyes .

Finca St.Miquel, Tremp.

De la reacció a la prevenció

Quina actitud adoptar davant aquests canvis ? Lògicament la clau rau en la prevenció. Cal un augment de la inversió en I + D + i que ha de ser assumida i entesa pels cellers com una condició inherent al seu model productiu. Una inversió ineludible per adaptar-se a aquesta nova realitat climàtica.

D'altra banda, una gestió ètica de la terra i respectuosa amb l'entorn ja no és una opció, sinó una obligació.

Avui són molts els cellers que duen a terme accions per adaptar-se a les noves regles del joc, tot i que amb més o menys convicció, val a dir. Una cosa perfectament comprensible ja que aquest nou model de viticultura només admet una mirada a llarg termini, on ciència, immenses dosis de treball i paciència han d'alimentar quelcom , que sovint i per moments, sembla convertir-se en un corrent filosòfic davant l'absència de resultats immediats. No hi ha lloc per objectius a curt termini.

Com més cuidem la terra millor vi aconseguim

Aquest és l'axioma que orbita sobre totes les accions de Torres adscrites al programa Torres & Earth. La continuació d'una sèrie de projectes iniciats fa més de 20 anys i que tenen com a finalitat assolir un model productiu sostenible, mitjançant una gestió responsable del consum energètic i dels nostres recursos hídrics, així com la cura del nostre entorn natural i la seva biodiversitat. Per consultar en detall els projectes duts a terme, seguiu aquest enllaç: http://www.torresearth.com .

Wineries for Climate Protection (WFCP)

Bodegas Torres forma part d'un grup de cellers que uneixen esforços per regular i consensuar polítiques preventives davant els efectes del canvi climàtic a la vinya . WFCP és un moviment iniciat el 2011 pel sector vitivinícola espanyol que té com a horitzó la protecció del clima i de la vinya, a través d'un desenvolupament sostenible que no comprometi els recursos i les condicions de la vida humana. Aquesta iniciativa es va materialitzar al juny de 2011 amb la "Declaració de Barcelona", un decàleg de compromisos que assumeixen de manera voluntària els cellers signants. En la declaració s'insta a la Federació Espanyola del Vi i a l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi a que estableixin un protocol d'accions que han de realitzar els cellers, i també a desenvolupar els oportuns sistemes de tutela que garanteixin el compliment dels compromisos adquirits amb la signatura d'aquest manifest. http://www.wineriesforclimateprotection.com/

Conclusió

Assolir un consens en matèria de sostenibilitat en la producció de vins ecològics és altament necessari. La integració de pràctiques preventives contra els efectes del canvi climàtic en l'elaboració d'aquests vins ha de ser articulada i compartida per tots els agents implicats en el sector.

Hem d'emprendre el camí de retorn, un retorn a una viticultura justa i equilibrada, on la terra i l'home convisquin en harmonia, on els avenços tècnics d'avui ens permeten treballar les nostres vinyes amb la mirada posada en un futur esperançador. És el nostre deure, envers la terra i aquells que la treballaran després nosaltres, iniciar aquest debat. Un debat necessari i urgent.

Fonts i enllaços d’interès:

www.torresearth.com

http://www.wineriesforclimateprotection.com/

http://www.fev.es

http://www.oiv.int/oiv/cms/index?lang=es

“El Vina y el Clima: Una relación amenazada”: http://www.youtube.com/watch?v=U6oAFYc73T4

Diccionario Salvat del Vino, Mauricio Wiesenthal. Ed. Salvat