David Attenborough, el llegat d’un gran divulgador

“Sóc David Attenborough i tinc 93 anys. He tingut una vida extraordinària, però només ara sóc conscient de l'extraordinària que ha estat” Així comença l'últim documental de l'insigne naturalista i divulgador ambiental britànic, titulat “Una vida en nuestro planeta”.

Sir David Attenborough, considerat un dels pioners en documentals sobre la naturalesa. © Conor McDonnell / WWF-UK
Amb aquest treball, Sir David Attenborough, que el maig vinent complirà 95 anys, ret homenatge al planeta fent una crida a la humanitat per a salvar-lo, o millor dit per a salvar-nos. Perquè el que està en perill no és el planeta, sinó les circumstàncies naturals que ens permeten habitar-lo.
En aquest meravellós documental, el naturalista fa un repàs als seus més de seixanta anys de trajectòria com a divulgador ambiental. Tota una vida recorrent els espais naturals més espectaculars del planeta, des dels grans parcs nacionals del món, fins als racons més recòndits on habiten les espècies més extraordinàries, per a mostrar-nos la fortuna d'habitar aquest bell planeta i la responsabilitat de conservar-lo.
Però també ens mostra els canvis en el planeta des del seu primer viatge com a reporter de naturalesa per a la BBC: amb només 24 anys! “El món natural és una meravella única i espectacular -assenyala des d'un primer pla mirant fixament a l'espectador- però el nostre estil de vida està provocant el seu declivi”

Fotografía de David Attenborough en los 70s, extraída de la cuenta de Instagram oficial dedavidattenborough
La tasca d'aquest insigne naturalista ha transcendit el món de la televisió per a convertir-se en una de les veus més destacades a favor del medi ambient i contra la crisi climàtica. En l'últim cim del clima es va dirigir als principals mandataris del món per a exigir-los que emprenguessin mesures urgents per a evitar els pitjors escenaris cap als quals ens condueix l'escalfament global: “hem de ser conscients del que hem fet, reconèixer el nostre error i passar a l'acció assumint la responsabilitat que tenim a les nostres mans".
Actuar tots junts, administracions, institucions, empreses i ciutadans, cadascú des del seu àmbit, cadascú amb les eines que tingui a la seva disposició: des del treball, l'escola o la nostra pròpia llar. Aquest és l'objectiu que ha d'unir-nos, perquè aquesta és la nostra major esperança de salvació.
Un objectiu al qual des de fa més d'una dècada ve dedicant bona part de la seva tasca Miguel A. Torres, president de Família Torres, impulsant tot tipus de mesures, tant internes, des de la pròpia empresa, com a nivell del sector, per a promoure l'adaptació a l'escalfament global i mitigar els seus efectes.
L'últim exemple d'aquesta àrdua i constant labor ha estat la recent creació al costat del prestigiós celler Jackson Family Wines de Califòrnia del projecte “International Wineries for Climate Action (IWCA)”, per a incentivar la reducció d'emissions per part dels cellers de tot el món.

Miguel A.Torres, president de Família Torres i membre de la quarta generació, amb Katie Jackson, segona generació de propietaris de Jackson Family Wines i vicepresidenta de responsabilitat corporativa, i Shaun Kajiwara
Col·laborar des de totes les àrees de la societat: des de l'àmbit global a l'individual; des de les institucions a les empreses. Actuar com a ciutadans responsables, exercint la nostra consciència crítica d'espècie per a evitar que la crisi climàtica alteri fatalment el meravellós planeta que ens ha mostrat Attenborough a través de les seves sèries i documentals: com la memorable “La vida en la terra”, “El nostre planeta”, “Vida” o l'espectacular “Planeta Blau”.
En la part final del seu últim documental, i a manera de comiat, Sir David Attenborough recupera el to esperançador per a insistir-nos que encara som a temps d'evitar el pitjor, apel·lant al nostre compromís amb l'espècie a la qual pertanyem i el planeta que habitem, reclamant la col·laboració de tots: “Si ens decidim a actuar tots junts i ara, encara som a temps d'evitar la catàstrofe. Però ha de ser ara: demà tal vegada és tard”. No se’l perdin.
El documental “Una vida en el nostre planeta” és una producció de Netflix en col·laboració amb l'organització conservacionista WWF. El tràiler pot veure's aquí.