Còctels, Vins i molta Classe

Stinder, Barracuda, B52, God Mother, French 75. Us sona? Bloody Mary, Margarita, Gin Fizz, Negroni... i ara?
Còctels de tots els gustos, sabors, colors i olors. Des del famós Cosmopolitan de les noies de la sèrie "Sexe a Nova York", el no menys popular Dry Martini de James Bond, l'Old fashioned de Don Draper a "Mad men" i tants altres en la iconografia cinematogràfica i televisiva.
Però, com un còctel pot posar-se de moda i passar a la història?
El vincle entre la cocteleria i el glamour és més que evident. Tant és així que molts noms de còctels reforcen aquesta particular unió: Mary Pickford, Hemingway Special, Shirley Temple (sense alcohol), Paradise, Manhattan ... personatges, moments, ciutats on transportar-se còctel en mà.
La clàssica base de la cocteleria han estat els destil·lats (ginebra, whisky, rom, vodka ...) però i el vi?, Podrien els sabors i olors del vi assolir aquest grau de glamour? Sens dubte. De fet alguns còctels clàssics i contemporanis estan basats en alguna tipologia de vi, i d’altres, els de la nova era de begudes, estan incorporant les particularitats del vi, experimentant, barrejant i ampliant els límits de la tradicional cocteleria.
Anem de còctels!
Si us agraden el vi i els destil·lats, no tens complexos en combinar-los i vols experimentar, et proposo un repàs pràctic i 9 receptes per elaborar a casa i compartir-les amb els teus amics.
Còctel amb Escumosos
El cava i el xampany són clàssics de la cocteleria. Pel seu contingut en gas carbònic no haurien de ser agitats a la coctelera ni remoguts en got mesclador. Acompanyen molt bé a sucs i cremes de fruites (préssec, cassis ...), a destil·lats envellits o neutres (calvados o vodka) i també a alguns licors amb alcohols destil·lats del vi. En qualsevol d'aquests casos és aconsellable utilitzar un cava o xampany tipus Brut i elaborar el còctel directament a la copa en què es servirà, sent la de tipus flauta la més utilitzada. En el cas que hi hagi diversos ingredients és millor emulsionar-los en un got mesclador i després passar-los a la copa acabant el còctel amb l’escumós triat.
1. Kir Royal: Aperitiu originari de la Borgonya, és tot un clàssic i molt senzill d'elaborar: 1 part de crema de cassis i 2 de cava o xampany servit directament a la copa.
2. Bellini: Servim a la Copa tipus flauta 1/3 de suc de préssec (si pot ser acabat d'esprémer millor) i 2/3 de cava brut fred.
3. Mimosa: a parts iguals cava o xampany i suc de taronja fresc servit ben fred directament en copa.
4. Champagne Cocktail: 9 parts de xampany o cava, 1 de brandi, angostura i glaçons de sucre. S’afegeix l’angostura al terròs de sucre i ho aboquem a la copa de flauta, després s'afegeix el brandi seguit de l’escumós i s'adorna amb una rodanxa de taronja i una cirera.
Còctels amb Brandi
Els vins de Jerez destaquen per la seva versatilitat. Matisos d'aromes, sabors i colors, consumits de manera tradicional o trencant motlles com a base per combinats o còctels. Prendre un Cream d'aperitiu amb gel i pell de taronja o Pedro Ximénez sobre gelat formen ja part del nostre entorn quotidià. Noves combinacions per a nous públics que triomfen també fora d'Espanya, com al Japó o els Estats Units. I si parlem del Penedès, també el brandi és protagonista a la cocteleria:
5. Brandy Sling: 3 mides de brandi, 1 cullerada de sucre, un rajolí d'angostura i suc de 1/2 llimona. Posem tots els ingredients en un got alt amb un parell de glaçons de gel. Completem la beguda amb aigua i ho decorem amb una guinda i pela de llimona.
6. French Connection: Brandy i Amaretto de Saronno en la mateixa proporció en un got baix ple de gel.
Còctels amb Vi
Amb els vins negres i blancs també tenim diverses opcions a l'hora d'elaborar còctels. Conegut és el Kir, vi blanc amb cava o xampany servit en copa de vi, mentre que d’altres responen a la nova cocteleria, tendències en determinats tipus de vins i versions d'altres còctels.
Des d'alguns anys, cellers i institucions dels vins de Porto han desenvolupat campanyes per donar a conèixer els seus vins a un públic més jove mitjançant noves receptes de cocteleria, una manera d'iniciar-se en el món dels vins de Porto. Des del popular Port Tonic -Porto blanc amb tònica en parts iguals amb gel i en got sota-, Port Mojito o Dry de Porto.
Us proposo 3 còctels ben diferents per sorprendre en una vetllada:
7. Porto Flip: una part de brandi, quatre parts de Porto negre i rovell d'ou. Tot això batut en coctelera amb gel, servit en copa de còctel i empolvorat amb nou moscada.
8. Sweet Memories: 12 ml de vi negre, 3 ml de triple sec, 1 ml de ginebra, 2 ml de suc de llimona i gel. Tots els ingredients agitats en una coctelera, servits i adornats amb fulla de menta.
9. Guimaguari: 3 cl d'orujo de Galícia, 2 cl Martini Blanc, 2,5 cl de suc de pinya, 2,5 cl de suc de taronja i una mica de xarop de sucre. Tots els ingredients en coctelera amb gel i decorat amb pinya.
Vins de Jerez, cava o xampany, brandi del Penedès, negres, blancs i fins i tot les brises poden ser consumits en moments molt diferents: Lleugers per l'aperitiu, refrescants a mitja tarda o saborosos com copa després del sopar... Això, ja és cosa vostra. Salut!