Bons propòsits ambientals per al nou any

Quan s’apropa un nou any, solem fer un repàs del que hem viscut durant el que s’acaba, i el que hem viscut el 2020 ens ha de portar a una reflexió: és el moment d’actuar per evitar que torni a passar. I una de les millors maneres de contribuir a fer-ho, en paraules del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, és “fer les paus amb la natura”.

Actuar a favor del planeta i no en contra seva no requereix grans sacrificis ni enormes renúncies. Sovint es tracta d’incorporar al nostre dia a dia, als nostres hàbits quotidians, una sèrie de petits gestos que són molt poderosos en la lluita contra la crisi climàtica i la cura del medi ambient.

Hi ha moltes accions que podem dur a terme a casa, a la feina o allà on ens trobem. Aquests són tan sols cinc exemples, cinc bons propòsits per iniciar un any 2021 a favor del planeta.

Imatge
Atardecer en los viñedos en una tarde de verano.

Capvespre a les vinyes una tarda d’estiu.

Fer un ús més eficient de l’energia

Estalviar no significa deixar de consumir, sinó fer-ho d’una manera més raonada i sostenible. Ningú està dient que visquem a les fosques, que passem fred a casa o que renunciem a l’ús de la tecnologia. Del que es tracta és de fer un ús més eficient de l’energia, d’utilitzar-la millor, estalviant allà on se’n presenti l’oportunitat i evitant el malbaratament.

Imatge
Manos cogiendo tierra a pie de viñedo.

Mans collint terra a peu de vinya.

Moure’ns millor

La mobilitat ha adquirit un nou valor per a moltes persones. Els episodis de confinament davant la pandèmia de la COVID-19 ens han fet apreciar el viatge, el desplaçament. Gaudeix d’una mobilitat més sana, sostenible i segura. Camina, mou-te en bici. Estudia les opcions de transport públic per desplaçar-te. Proposa a casa fer la propera excursió en tren. La manera com et mous influeix en el teu estat de salut i en el del planeta.

Reduir, reutilitzar i reciclar

El millor residu és el que no es genera. Aquest hauria de ser el principi guia que ha de regir en la nostra relació amb les escombraries: reduir-les. Escull el producte menys envasat, surt a comprar amb la bossa posada, evita els envasos i els embolcalls superflus, i, sempre que puguis, compra a granel. Posa l’enginy en marxa i aprofita millor les opcions de reutilització. I, finalment, separa els residus a casa i llença cada cosa al contenidor corresponent. D’aquesta manera afavoriràs l’ús circular dels materials i evitaràs que apareguin abandonats a la natura.

Escull la talla, el teixit, el color i la durada

La roba té una vida cada vegada més curta. Els costos ambientals de l’anomenada “moda ràpida” són cada vegada més elevats. La producció en sèrie i a baix cost de les peces que vestim està provocant que els residus tèxtils representin ja el 7% de la nostra brossa domèstica. No et deixis arrossegar pel consum compulsiu. Interessa’t per l’origen dels teixits i les condicions en què s’han confeccionat les peces. Avancem junts cap a una moda més sostenible i respectuosa amb les persones.

Estalviar aigua per no haver de trobar-ne a faltar

El canvi climàtic està posant en risc l’accés segur a l’aigua a tot el planeta, incloent-hi les grans ciutats dels països més desenvolupats. Per això cal que tots ens eduquem en l’estalvi. Hi ha una llarga sèrie d’hàbits que podem incorporar a la nostra manera de consumir l’aigua que poden contribuir a evitar el malbaratament: com ara arreglar les aixetes que degoten, posar-hi un airejador, utilitzar cisternes de doble descàrrega al vàter, retenir l’aigua freda de la dutxa en una galleda o fer servir el programa eco de la rentadora i el rentavaixelles. Cada gota compta, no ho oblidis.

Imatge
Atardecer en los viñedos en una tarde de verano.

Au sobrevolant les vinyes.