Blanco Granito 2019 del Pazo Torre Penelas

Aquest nou projecte vitivinícola de Família Torres a les Rías Baixas aglutina innovació i viticultura ancestral. Un vi d’una frescor varietal i una identitat pedregosa. Salinitat i perfil atlàntic. Essència cítrica, acidesa marcada i fragància de fruita de l’os. Una mena d’equilibri mineral entre tradició històrica i avantguarda.
Blanco Granito 2019 és el primer vi vinificat i criat en dipòsits de granit, la roca predominant i exclusiva de la denominació d’origen gallega.

Blanco Granito 2019 (DO Rías Baixas)
Pazo Torre Penelas, ubicat al municipi de Portas (Pontevedra), a la vall de Salnés, és el nou projecte vitivinícola de Família Torres a les Rías Baixas, present a la regió des del 2012. Liderat per l’enòleg Víctor Cortizo, està focalitzat en l’elaboració de vins singulars en innovadors dipòsits ovoids de granit, que mostren l'expressió més honesta de la vinya emmurallada de sis hectàrees que forma part de la propietat. La casa pairal, pazo, del segle XIV o XV està catalogada com a patrimonio històric i disposa d’elements típics dels pazos gallecs com ara la sitja, el colomar i la capella. L’any 2018 es va habilitar un petit celler a la base de la torre del pazo per experimentar amb la vinificació en granit.

Pazo Torre Penelas, ubicat a la vall de Salnés
“En aquest projecte vam voler innovar pensant en el territori i en la història que conten els trulls rupestres tallats en la roca de granit, la majoria d’origen romà. Per això vam decidir incorporar dipòsits de granit per fermentar i criar el vi durant vuit mesos, és fer l’ullet a aquesta viticultura ancestral quan la pedra i el vi van plegats”.
Miguel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres

Mapa geogràfic de la DO Rías Baixas
El granit es caracteritza per la seva porositat, la qual cosa permet una microoxigenació constant del vi, que potencia les aromes i alhora li transmet la mineralitat i la salinitat de la roca. La forma ovoide afavoreix el moviment del vi a l’interior del dipòsit i fa que els pòsits es mantinguin en suspensió, i aportin una major untuositat i volum en boca.
Els dipòsits de granit potencien les aromes i la mineralitat del vi i el doten d’una major untuositat, volum i recorregut en boca.
Marcat per la influència del mar i del riu Umia, que vertebra la vall de Salnés i que passa a pocs metres del pazo, Blanco Granito 2019 és un vi singular i el primer que fa la fermentació i la criança en granit. Es vinifica en els dipòsits ovoides de granit durant 15 dies a una temperatura de 14 ºC i roman en aquests mateixos dipòsits durant un període de 8 mesos, en un moviment sempitern que manté els pòsits en suspensió. Posteriorment, el vi descansa vuit mesos en dipòsits d’acer inoxidable abans de ser embotellat.

El viBlanco Granito 2019 (DO Rías Baíxas)
El resultat és un vi que posseeix un bell color verd amb reflexos daurats, que es mostra net i brillant. Pel que fa a l’aromaticitat, el Blanco Granito conserva una càrrega varietal intensa, amb notes d’aigua de mar, cítrics i fruita d’os. En boca mostra una acidesa marcada, ben integrada al vi, com també un perfil atlàntic de caràcter salí, cobert per un gran volum. Equilibrat, llarg i expressiu.
Una vegada més, tot allò que és ancestral esdevé avantguardista. D'allò més primari a allò més excels. Del mar, la sal; de la pedra, el mineral. Blanco Granito és un vi que neix de la terra i que mira l’oceà. Del granit, l’essència; del vi… l’afecte.