Altos Ibéricos: Una nova mirada a la Rioja
Amb el mateix potencial de guarda però en contraposició amb el classicisme de les notes torrefactes i especiades de les criances d'abans, l'essència de la tempranillo s'obre pas brillant amb llum pròpia. Paradigma varietal d'una regió que afronta una nova manera d'entendre el vi i la tradició. I això, sent la primera DOQ d'Espanya, no és una tasca senzilla.
La Rioja
No descobrim res quan diem que la relació entre el vi i la Rioja és gairebé atàvica. De manera que no repassarem la història de la regió i l'evolució dels seus vins amb el temps, de sobres coneguda i perfectament relatada a la pàgina web del consell regulador.
Ens centrem avui en una Rioja contemporània, que sense perdre el respecte per la seva vastíssima tradició vinícola, afronta nous temps i nous reptes, això sí, amb tot el potencial de sempre. Logronyo, a la vora del riu Ebre, exerceix de capital i de punt de referència per a dividir la regió en tres subregions:
Rioja Alabesa:
S'estén des de la serra de Cantàbria fins a l'Ebre. Les seves vinyes es situen a una altitud màxima de 800 metres. Sòls molt calcaris i d'argila, molt aptes per el cultiu de la varietat tempranillo. Els vins d'aquesta zona són, potser, els més elegants i lleugers de la Rioja.
Rioja Alta:
La regió s'estén entre les ciutats d'Haro i Logronyo. Les vinyes se situen al sud de l'Ebre, plantades entre els 500 i 800 metres d'altitud. Els seus sòls són majoritàriament d'argila calcària, tot i que també trobem sòls vermellosos a causa de l'alta presència de ferro. La Rioja Alta ha tingut un gran pes en el paper de la regió (representa un 42% del total de la vinya Rioja). Vins d'excelsa qualitat, llarga tradició i prestigi.
Rioja Baixa:
Situada a l'est de la capital, el clima és més continental (estius calorosos i hiverns més freds). El sòl està compost principalment d'argila. La Rioja Baixa és territori copat per la garnatxa negra, tot i que també la graciano guanya protagonisme per a barreges amb la tempranillo. Solen ser vins amb menor potencial d'envelliment que els de la Rioja Alabesa o Alta.
Tempranillo
Altres Varietats negres
Graciano:
- Poc estesa, d'escassa productivitat i maduració tardana, s'utilitza principalment en els cupatges amb la tempranillo per aportar perfum i estructura.
- Els vins que gaudeixen d'aquesta varietat posseeixen un bell color vermell profund, una gran acidesa i exhibeixen una poderosa intensitat aromàtica amb records vegetals, flors i fruita vermella.
Garnatxa negra:
- La varietat dominant de la Rioja Baixa. En cupatges amb tempranillo, aporta cos i aroma, tot i que les seves característiques organolèptiques depenen molt de les condicions climàtiques i de cultiu.
- En regions càlides exhibeix les seves característiques més paradigmàtiques. En zones més fredes s'aconsegueixen vins de major acidesa, equilibrats, frescos, ideals per a l'elaboració de rosats, similars als de Navarra.
Mazuelo:
- Com la graciano, s'utilitza principalment en suport a cupatges. Varietat de molt taní, elevada acidesa, però escassa intensitat aromàtica, és el complement perfecte per a la tempranillo en vins destinats a llargs envelliments.
Varietats blanques
Si bé són vuit les varietats blanques aprovades pel Consell Regulador, la viura (macabeu) és la varietat blanca més estesa a la Rioja. Les últimes incorporacions a la llista (2007), són les internacionals chardonnay i sauvignon blanc, i també la verdejo.
Viura
De gran productivitat, es caracteritza per la seva notable acidesa i aromes florals. Utilitzada en l'elaboració de vins frescos i joves, així com en els tradicionals blancs de llargues criances, no són pocs els cellerers que la utilitzen també en cupatges per a vins negres, en poques proporcions, per regalar-nos la personalitat única dels vins de regió.
Torres al cor de la Rioja Alabesa
El 2005 la família Torres va decidir establir el seu celler al municipi de Labastida, en ple cor de la Rioja Alabesa i sota la DOQ Rioja, conscients del potencial de la regió per al cultiu de la vinya i de la possibilitat d'elaborar vins d'alta qualitat, amb personalitat única i gran aptitud per a la criança.
Altos Ibéricos Crianza
Un idil·li a la cuina
En un “piolada” a la xarxa social de l’ocellet, podríem definir Altos Ibéricos Crianza com "un vi negre contemporani, de suaus tanins i fruita molt viva. Versatilitat a l'enèsima potència i paradigma d'una nova Rioja "
Les noves tendències i realitats gastronòmiques demanen nous vins que vagin de la mà amb un nou escenari culinari.
Aquesta reflexió, fruit del diàleg amb professionals de la restauració, es troba darrere del naixement d’Altos Ibéricos Crianza. Un vi per als que busquen alguna cosa diferent sense haver de traspassar fronteres, elaborat per estrènyer llaços amb una nova gastronomia, moderna, creativa i sense complexos!
Els sedosos tanins d’Altos Ibéricos Crianza encaixen especialment amb tapes elaborades amb aliments frescos com carns vermelles, peixos blaus, formatges i tota mena d'embotits.