8 tendències vinícoles pel 2015

Et convidem a degustar 8 tendències en un any que es tenyeix de color vi; el marsala és el pantone escollit pels gurus de les passarel·les, de manera que, fins i tot, el vestirem.

1- El boom "eco-sostenible"

La producció orgànica i respectuosa amb el medi ambient deixarà de ser minoritària per esdevenir el nou mantra. Cada vegada més conscienciats amb la natura i amb el canvi climàtic, valorem molt positivament el cultiu ecològic i la gestió responsable de l'energia i l'aigua. Respecte per la vinya i el terrer i gust per la feina artesanal ben feta per obtenir vins més bons.

2- El vi natural

No, no és el mateix un vi ecològic que un de natural. Aquests últims no contenen sulfits, no fan servir components afegits ni durant el cultiu, ni durant la fermentació, ni mai. Es tracta de respectar al màxim la terra i el raïm i de mirar cap les elaboracions artesanals d'abans: alguns fins i tot fan servir àmfores de fang en la fermentació. El resultat? Vins agrestes, peculiars, que no són fàcils però sí autèntics. No serà una tendència 'mainstream' sinó alternativa, però seguirà assentant-se aquest 2015, amb noves marques i més oferta.

3- Les varietats autòctones recuperades

En el passat, els cellers van fer grans intents per adaptar vinyes estrangeres al nostre país. Però, per què renunciar al nostre patrimoni quan és gran? És cert que amb la fil·loxera es van perdre moltes varietats i, des de fa ja un temps, els enginyers agrònoms estan tractant de recuperar-les. Mostres desaparegudes, oblidades o minoritàries, que els experts en vi aprecien moltíssim. Per aquest motiu varietats com la garnatxa o la monastrell s'han posat de moda en els últims anys. Els esforços científics seguiran donant fruits que nosaltres veurem traduïts en sorprenents vins d'autor.

4- El Malbec, encara més gran

La varietat estrella dels vins argentins serà encara més reconeguda a tot el món aquest any. Ho diu el guru dels gurus, el senyor Robert Parker a Food & Wine: "Aquesta varietat francesa, que va fracassar tan miserablement a la seva terra -Bordeus-, ha aconseguit una sorprenent qualitat a Argentina. Assequible, deliciós, majestuós i profundament complexos aquells que ja s'estan elaborant en vinyes d'alçada, en 2015 aquesta varietat ignorada tindrà garantit un lloc en el panteó dels vins nobles ".

5- Vins lleugers produïts en vinyes d’alçada

La tendència per una alimentació més saludable es tradueix en un major gust per vins de baix contingut alcohòlic. Menys fusta i sabor més afruitat per a un millor maridatge amb la nostra dieta contemporània. D'altra banda, davant del canvi climàtic molts cellers opten per experimentar amb vinyes d’alçada, situades en terrenys muntanyosos. El resultat: vins generalment més lleugers i frescos.

6- Etiquetes i noms joves

Fugir d’esnobismes i apropar el vi al gran públic, especialment al més jove, és l'objectiu. Apostar per dissenys creatius i marques desenfadades, divertides i fins i tot irreverents, una excel·lent opció per aconseguir-ho. Internet, l'auge de blocs especialitzats, botigues en línia i unes xarxes socials més actives, faran la resta. El món del vi es democratitza i obre la seva ment.

7- Fixar-se en el productor més que en la DO

Les recents polèmiques de cellers que han abandonat les seves denominacions d'origen han deixat palès que pertànyer a una DO no sempre és sinònim de qualitat. Qui fa aquest vi i com ho fa determina el baròmetre de confiança ara més que mai. Busca a l'etiqueta el nom del celler i, si t'agrada, queda't amb ell per explorar els seus diferents productes.

8- Estem de moda

Igual que la cuina, els nostres vins són tendència a la resta del món. Tradició, qualitat, creativitat i una visió moderna són algunes de les nostres aptituds més apreciades pels experts internacionals. Sota el seu punt de mira, destaquen regions menys conegudes a l'estranger com Toro, Priorat o Jumilla.

També tindran reconeixement mundial els vins del Sud d'Itàlia i d'altres països més inesperats com Bulgària, Romania, Rússia, Mèxic, Xina, Japó, Líban o Turquia. El 'planeta vi' es diversifica.

Sobre Gastronomistas:

"En dues paraules: gastrònoms i periodistes. Escrivim sobre gastronomia popular amb llenguatge popular. "

Descobreix-los a: http://www.gastronomistas.com/