4 varietats que [potser] desconeixes i que no t’hauries de perdre (I)

La vinya és una de les plantes amb més capacitat d'adaptació i instint de supervivència. S'adapta a diferents tipus de climes, sòls i ha resistit a plagues tan devastadores com la fil·loxera .
De manera que...
Existeixen centenars de vinyes de l'espècie "vitis vinífera" a tot el món. Sí, són moltes, sens dubte, però...
Juguem?
Quantes varietats podríeu anomenar en 5 segons? (Masters of Wine mantingueu-vos al marge!)
5, 4, 3 , 2, 1...
Cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, chardonnay, riesling, sauvignon blanc... Veureu que les varietats coincidents suposen gairebé un 100% ... cert?
A continuació us presentem 4 varietats que potser no es troben entre les més [re]conegudes però que mereixen entrar a la vostra vida... i a les vostres copes:
1. Godello
· Varietat Blanca
· Origen: Galícia
· País/Regió de major producció: *Galícia (España)
La godello forma part del quartet màgic de varietats blanques gallegues juntament amb la Torrontés, la Treixadura i la més coneguda Albariño.
Godello a la Copa
· Vins de color groc palla amb reflexos verdosos, són expressius en nas, on destaquen notes de fruita blanca madura amb matisos florals molt subtils. Són vins frescos, equilibrats i de paladar untuós i gras.
*Per saber més sobre el panorama vitivinícola gallec us recomanem aquest article publicat recentment en aquest mateix bloc: http://www.clubtorres.com/ca/posts/232-el-vi-gallec-avui
2. Gamay
· Varietat Negre
· Origen: França
· País/Regió de major producció: Beaujolais, Borgonya (França)
La gamay és a Beaujolais (Côte d'Or, Borgonya) el que l'amor als poetes. Necessari, un tot, indivisibles.
Penseu que la gamay suposa avui gairebé el 90% de la superfície de vinya plantada en aquesta reconeguda regió de la Borgonya, famosa pels seus vins joves. I és que la gamay és una eterna adolescent, llurs característiques la converteixen en ideal per als vins de l'any.
Gamay a la copa:
· Vins molt correctes, poc complexos però agradables, amb colors que indiquen joventut. Els vins presenten una acidesa moderadament elevada, escàs taní i un record molt intens a fruits vermells.
Si bé la gamay se sol utilitzar per elaborar vins joves, la seva versió amb criança no té res a envejar als pinot noirs envellits que la mateixa regió produeix, de fet organolèpticament poden arribar a confondre'ns en un tast a cegues...
3. Sémillon
· Varietat Blanca
· Origen: França
· País/Regió de major producció: Xile, França (Bordeus), EUA, Nova Zelanda, Austràlia (Hunter Valley)
No faltaven veus que catalogaven als vins elaborats amb aquesta varietat com vulgars , grossos i fins i tot apagats ... No obstant això , avui i en el seu millor versió, la sémillon pot comparar-se amb els chardonnays més exquisits del món . De fet comparteixen certs paral · lelismes , com ara la seva potencial de criança en bóta .
A més , els vins licorosos de la regió bordelesa de Sauternes , glorifiquen i eleven a la màxima expressió el potencial d'aquesta magnífica varietat.
Sémillon a la copa:
· Centrant-nos en els vins licorosos, la sémillon es mostra dolça, amb notes que recorden a la confitura de llimona, tot i que amb el pas del temps, les mateixes notes deixen un record a caramel.
4. Tannat
· Varietat Negre
· Origen: França
· País/Regió de major producció: Uruguai , França, Portugal
De vegades es diu d'ella que és natural d'Uruguai , quan la veritat és que es tracta d'una varietat francesa portada al país sud-americà al s.XIX...
Tannat a la copa:
El nom d'aquesta varietat no porta a cap equívoc... la tannat aporta una càrrega tànnica important així com estructura i fermesa al vi. De força graduació alcohòlica i bona acidesa, la tannat produeix vins amb molt potencial de guarda, necessària per domar la seva intensa personalitat.
Bé, ha estat només una petita mostra d'un món amb infinitats de varietats per descobrir. En pròximes entregues i si la vostra curiositat no ha estat sadollada, ampliarem aquest catàleg de "rareses" i il·lustres semi desconegudes.
Salut!