3 MARIDATGES PER NADAL

Unim forces amb Gastronomistas i el sommelier Fran Ortiz per suggerir-te tres maridatges que [si o si] faran lluir la teva taula nadalenca.
Escrius la carta als Reis amb un mes d'antelació perquè els Mags vagin fent una ullada als regals? Has omplert ja el rebost amb les millors peces de torró per si s'acaben les existències a Xixona i Alacant? Tens la llista dels ingredients que necessites per a les taules de Nadal i Cap d'Any penjada des de l'estiu a la porta de la nevera?
Amb tanta previsió igual ja arribem tard, però potser en temes de celler t'ha entrat la indecisió. És clar que aquí estem nosaltres per donar-te servei amb l'ajuda de Fran Ortiz, sommelier de l'espai enogastronòmic Marídame, a Barcelona. Amb ell et proposem 3 vins Torres i els seus maridatges, producte i plat, perquè no t’hagis de estressar!
Milmanda i pernil ibèric, unió de forces
Milmanda (DO Conca de Barberà) és un vi complex, elegant i amb una harmoniosa combinació d'aromes que marida a la perfecció amb pernil. Però no un qualsevol. Pernil Ibèric Pur de Gla de Porc Negre Maldonado (Alburquerque, Badajoz). Déu n'hi do. I si prefereixes alguna cosa més elaborada, què tal unes vieires al forn rematades amb encenalls d'aquest increïble ibèric?
"Aquí, sens dubte, busquem màxima intensitat -explica el sommelier- i encara que ràpidament pensarem en un negre, que estaria bé, un blanc amb molta estructura, gràcies a la bóta i les mares com és el cas, suportarà la força, intensitat i profunditat del pernil al nostre paladar. A més, com Milmanda és un vi amb gran càrrega de fruita i una acidesa molt ben compensada, salivarem per dos fronts, l'Ibèric i el vi. Sens dubte, unió de forces ".
Celeste i sobrassada, pura persistència
Celler ubicat a Peñafiel, Valladolid (DO Ribera del Duero). 100% elaborat amb tinta fina, de raïms procedents de vinyes situades a 900 metres d’altitud. L'extraordinària alçada on es conrea la vinya inspira l'etiqueta, en la qual apareix la situació dels astres durant la verema de setembre, al costat del seu nom, Celeste; dues metàfores que suggereixen la proximitat del vi amb les estrelles.
Maridem? L'aposta és una sobrassada de Porc Duroc Xesc Reina! I si ho veus poc fi, un cruixent de cereals amb aquesta sobrassada ibèrica et farà quedar com un rei.
"Amb la sobrassada ens trobem amb un producte de gran saturació gustativa, molt penetrant, de notes càrniques i especiades; perfecte per a un Ribera com Celeste, de matisos semblants, amplitud en boca i molta persistència. Empassarem saliva abans de degustar aquesta tapa ... "
Mas la Plana amb perdiu, enriquidor contrast
Un dels vins pioners, al costat de Jean Leon, en introduir la varietat Cabernet Sauvignon a Espanya. Aquest vi és un monovarietal procedent d'una vinya de 29 ha. amb una criança de 18 mesos en bótes de roure francès (DO Penedès). Vermell cirera fosc i intens aroma, amb l'expressió típica del terrer de Mas la Plana. Fruita vermella, nabius, cireres; i també notes de tòfona i records de criança. Elegant, amb volum, ampli. De sucosos tanins que afegeixen complexitat al gust. En definitiva, perfecte per a caça. Combina-ho amb una conserva de perdiu en oli natural o en escabetx, de la casa Orellana (La Carolina, Jaén). O bé, amb una perdiu rostida amb puré de castanyes.
"Enriquidors contrastos són la textura gelatinosa de la conserva i la sequedat i fruita madura del vi; boca equilibrada i viva, ja anunciada en nas amb aquesta fruita madura i mantega. La conserva ajuda, degut al seu greix, a equilibrar la textura dels ingredients amb aquests llargs florals de Mas la Plana.
Pel que fa al rostit, la senzillesa de la carn, el seu gust i suculència, contrasta d'arrencada amb aquestes aromes balsàmiques i animals al nas; boca plena, però vellutada, que dóna amplitud i elegància al maridatge. La castanya aporta al plat fumats i una textura cremosa, afegint aquesta profunditat i amargor que converteix aquest gran vi en un tot terreny ".