10 Consells per iniciar-se en el tast de vi

És possible que algú de vosaltres estigui pensant en dedicar-se al tast professional de vins, o simplement vol fer un pas més enllà del "m'agrada o no m'agrada". Potser has trobat al món dels vins una passió inimaginable que et porta a buscar i a tastar vins de moltes regions diferents. Potser ets dels que mires la contra etiqueta d'una ampolla per trobar una varietat de raïm que no hagis tastat abans o un tipus d'elaboració especial. Potser un dia et vas adonar que tots els teus viatges eren regits per visites a cellers o passejades entre vinyes. Potser no vols ser professional però sí saber com aprendre més, com aprofitar millor tot el coneixement i experiència que t’aporten els vins.
Aquests són els meus deu consells per gaudir d’un tast de vi:
1. Tastar no és distingir "el bo" d’allò " dolent". Sens dubte, es gaudeix molt més provant bons vins, però també s'aprèn molt dels defectes d'alguns d'ells. El que m'agrada o no m'agrada només és una percepció subjectiva, que poc té a veure amb el vi i menys amb el tast. L'important és que et preguntis per què uns t'agraden i d'altres no.
2. El tast és memòria. Hom pot tenir una bona formació, viatjar per moltes regions vitícoles, tastar vins i raïm, però tot aquest esforç és estèril si no ho memoritzem per fer del tast un joc de comparacions. Troba el teu propi mètode per intentar retenir tota la informació que vas acumulant.
3. Concentració i reflexió. A vegades, el context que ens envolta quan tastem un vi no és el més apropiat per emetre una valoració. En un dinar amb amics, en una visita guiada a un celler, sorolls, olors ... distorsionen l'apreciació del vi. Concentrar-se i fer una reflexió sobre el vi tastat és essencial. Intentem valorar però sense oblidar gaudir.
4. Esmorteir la subjectivitat. Resulta complicat deixar de banda els nostres gustos personals quan tastem un vi, però si volem valorar-lo amb rigor ho hauríem d'intentar. Per aconseguir-ho, és aconsellable seguir la valoració de paràmetres de qualitat, per exemple, a través de la teva fitxa de tast personal. T'ajudarà a ser més rigorós amb el vi i amb tu mateix.
5. Els secrets del vi. El tast és un exercici meravellós ple de sorpreses. El vi és un líquid tancat en una ampolla que només s'expressa quan nosaltres la obrim. De manera que hem d'estar alerta quan el tastem, concentrar-nos en les seves aromes i sabors, no tenir prejudicis i tenir oberta la ment per experimentar noves sensacions.
6. Apreciar les particularitats. Cada vi podria ser un petit món en si mateix que hauríem de conèixer. D'on ve, qui l'elabora, varietats, mètode d'elaboració, a qui va dirigit, relació qualitat-preu ...
7. Tastar és sentir. Els nostres sentits són les eines que utilitzem per el tast. El paladar, les galtes, els llavis i la llengua que són els que ens informaran de la textura, fluïdesa, consistència, untuositat o equilibri. No es tracta de beure sinó de sentir.
8. El tast és més art que ciència. De la mateixa manera que cada varietat de raïm té la seva personalitat, cada persona que s'inicia al tast aportarà el seu caràcter, llenguatge propi i sensibilitat.
9. Tingues curiositat. El signe d'interrogació hauria de girar al voltant de la copa. No cal donar res per fet, ni intentar jutjar. El gaudi i la reflexió són els millors aliats per aprendre. El tast és un acte d'humilitat davant l'equivocació.
10. Sigues pacient. No desesperis, aprendre a tastar i aconseguir el teu propi mètode no és ni fàcil ni ràpid, però t'asseguro que amb el temps s'aconsegueix.