Els vins de Marimar Torres, elegància europea en sòl californià

Esdeveniment / 2018 · 01 · 26

Família Torres ha presentat els seus vins californians, els que elabora Marimar Torres al comtat de Sonoma (Califòrnia), al Congrés Internacional del Vi Enofusión, que s’ha celebrat aquesta setmana en el marc de Madrid Fusión. El tast, al que han assistit unes 70 persones, l’ha dirigit el sommelier de Família Torres Sergi Castro.

En un homenatge a les dones de la saga familiar, Sergi Castro ha destacat el paper important que han tingut elles a la història d’aquesta família de viticultors del Penedès, recordant a Josefa Carbó, segona generació, que es va mantenir al capdavant del negoci quan va enviudar fins que el seu fill Miguel va acabar els estudis; i a Margarita Riera, que es va implicar de ple en el negoci, col·laborant intensament amb el seu marit Miguel Torres Carbó i superant junts les adversitats com el bombardeig del celler durant la guerra civil.

Marimar Torres és la representant femenina de la quarta generació, germana de l’actual president Miguel A. Torres l’esposa del qual, Waltraud Maczassek, es va ocupar personalment de les exportacions a Alemanya, el seu país natal,  durant 25 anys. Les segueixen Cristina, filla de Marimar, qui en un futur prendrà el relleu de Marimar Estate, i Mireia Torres Maczassek, directora d’Innovació i coneixement de Família Torres i del celler Jean Leon.

Marimar Torres és una dona lluitadora i tenaç, que porta el vi a la sang i va fer realitat el seu somni de fer, ella també, el seu propi vi en sòl californià. Va plantar els primers ceps de chardonnay i pinot noir el 1986 a una vinya que va batejar amb el nom de Don Miguel, en honor al seu pare, a la que més tard se sumaria la vinya Doña Margarita, en honor a la seva mare, situades a les denominacions de Russian River Vallery i Sonoma Coast respectivament sota la influencia de l’Oceà Pacífic. El 1992, va construir el seu celler inspirat en una típica masia catalana.

Fidel al llegat de la família, Marimar Torres va plantar la vinya a l’estil europeu, treballant amb el màxim respecte envers el medi ambient. La viticultura ecològica, l’ús de les energies renovables – el celler és 100% solar-, el reciclatge de l’aigua, la protecció de la flora i fauna local i altres actuacions li han permès obtenir el 2017 el certificat de sostenibilitat que atorga la California Sustainable Winegrowing Alliance i que concep tota la propietat com un ecosistema.

Els vins de Marimar Estate provenen exclusivament de les seves vinyes i són una expressió autèntica del terroir. Segons Sergi Castro: “Marimar té una manera de treballar els vins molt europea; no hi ha dubte que els seus vins són molt de terroir, però al mateix temps es percep el seu toc personal”. “Son vins elegants, fins i de tall molt clàssic, elaborats amb suma delicadesa i fent de la sostenibilitat la seva raó de ser”, ha sentenciat el sommelier de Família Torres.

Chardonnay, pinot noir i albariño, les varietats estrella de Marimar

El tast ha abordat els sis principals vins de Marimar Estate, començant amb l’Albariño 2016, una varietat que s’ha adaptat molt bé a la vinya Don Miguel des del 2010, després de constatar que no prosperava en l’altra vinya, la de Sonoma Coast, perquè feia massa fred fins i tot per a aquesta varietat. És un vi alegre, molt aromàtic i amb una acidesa vibrant i persistent.

Els vins de chardonnay de Marimar Estate són un exemple de classicisme. “Son vins de perfil molt borgonyes, comparables amb els grans chardonnays europeus”, ha comentat Sergi Castro en tastar La Masia 2015. És un vi exuberant i cremós, que ha envellit durant nou mesos sobre lies després de completar la fermentació malolàctica. Acero Chardonnay 2016, en canvi, és un vi que no ha estat en contacte amb el roure, fermenta en acer inoxidable, on també realitza la fermentació malolàctica, donant lloc a un vi fresc i de tacte sedós.

Els tres vins de pinot noir són, segons Sergi Castro, “tres expressions molt diferents de la varietat borgonyesa, però que recullen l’essència del celler de la Marimar”. La Masia 2014 i Cristina 2014 provenen de la vinya Don Miguel, més càlida que la vinya Doña Margarita, on neix Mas Cavalls 2013. Són vins molt aromàtics, nets, de gran elegància i personalitat.