Família Torres ha estat proclamat el celler més innovador en els Golden Vines Awards 2024, els també coneguts com els 'Oscars del vi' celebrats recentment a Madrid. Aquest premi a la innovació –The 2024 Barca-Velha Golden Vines Innovation Award– reconeix la tasca pionera del celler del Penedès per integrar pràctiques vitivinícoles sostenibles i respectuoses, que uneixen el respecte per la tradició amb la innovació constant i contribueixen al rescat de varietats ancestrals.
Per a Mireia Torres, directora d'Innovació i Coneixement de Família Torres i membre de la cinquena generació: "Aquest és un reconeixement a tot l'equip de professionals que ens dediquem a la recerca, ja sigui des de l’àrea d’Innovació i Coneixement, ja sigui des de diferents departaments que col·laboren en els projectes. Es treballa en diferents àmbits, que inclouen viticultura, enologia, microbiologia, tecnologia o open innovation. El nostre objectiu és trobar solucions que ens permetin afrontar els reptes del sector sent més eficients i resilients, així com aportar idees d’interès per a nous productes”.
En les votacions dels premis d'enguany hi han participat 1.200 professionals del vi d’un centenar de països, incloent-hi Masters of Wine i Masters Sommeliers amb dècades d'experiència col·lectiva, a través d'una àmplia enquesta a partir de la qual s'elabora l'informe sectorial The Golden Vines, que va impulsar Liquid Icons i el seu fundador Gérard Basset. Els premis es van establir en honor seu el 2021 per donar suport, honrar i celebrar "el millor del millor" en el món del vi i destil·lats.
De Família Torres, en tant que celler premiat en la categoria d’innovació, es destaca, a més de les mesures d'adaptació i mitigació que porta a terme enfront del canvi climàtic, l'encomiable esforç per rescatar varietats de raïm que es creien extingides. Un projecte de recerca que va començar el celler fa 40 anys per contribuir a recuperar el patrimoni vitícola català i que ara se centra a recuperar no només les varietats ancestrals amb interès enològic, sinó també les que s'adapten més bé al nou context climàtic.
L'àrea d'Innovació i Coneixement de Família Torres impulsa aquest i altres projectes encaminats a la transformació de vinyes i cellers cap a models més sostenibles i resilients. Entre ells, destaquen els relacionats amb la viticultura regenerativa, un nou model de gestió de la vinya que ja està implementant Família Torres a les seves vinyes d'Espanya i Xile amb l'objectiu de recuperar la fertilitat dels sòls i fomentar la biodiversitat, a més de capturar i fixar el CO2 atmosfèric i mitigar així els efectes del canvi climàtic.