Família Torres rep el Premi a la Innovació en els Golden Vines Awards 2024

06 novembre 2024

Família Torres ha estat proclamat el celler més innovador en els Golden Vines Awards 2024, els també coneguts com els 'Oscars del vi' celebrats recentment a Madrid. Aquest premi a la innovació –The 2024 Barca-Velha Golden Vines Innovation Award– reconeix la tasca pionera del celler del Penedès per integrar pràctiques vitivinícoles sostenibles i respectuoses, que uneixen el respecte per la tradició amb la innovació constant i contribueixen al rescat de varietats ancestrals.

Per a Mireia Torres, directora d'Innovació i Coneixement de Família Torres i membre de la cinquena generació: "Aquest és un reconeixement a tot l'equip de professionals que ens dediquem a la recerca, ja sigui des de l’àrea d’Innovació i Coneixement, ja sigui des de diferents departaments que col·laboren en els projectes. Es treballa en diferents àmbits, que inclouen viticultura, enologia, microbiologia, tecnologia o open innovation. El nostre objectiu és trobar solucions que ens permetin afrontar els reptes del sector sent més eficients i resilients, així com aportar idees d’interès per a nous productes”.

En les votacions dels premis d'enguany hi han participat 1.200 professionals del vi d’un centenar de països, incloent-hi Masters of Wine i Masters Sommeliers amb dècades d'experiència col·lectiva, a través d'una àmplia enquesta a partir de la qual s'elabora l'informe sectorial The Golden Vines, que va impulsar Liquid Icons i el seu fundador Gérard Basset. Els premis es van establir en honor seu el 2021 per donar suport, honrar i celebrar "el millor del millor" en el món del vi i destil·lats.

De Família Torres, en tant que celler premiat en la categoria d’innovació, es destaca, a més de les mesures d'adaptació i mitigació que porta a terme enfront del canvi climàtic, l'encomiable esforç per rescatar varietats de raïm que es creien extingides. Un projecte de recerca que va començar el celler fa 40 anys per contribuir a recuperar el patrimoni vitícola català i que ara se centra a recuperar no només les varietats ancestrals amb interès enològic, sinó també les que s'adapten més bé al nou context climàtic.

L'àrea d'Innovació i Coneixement de Família Torres impulsa aquest i altres projectes encaminats a la transformació de vinyes i cellers cap a models més sostenibles i resilients. Entre ells, destaquen els relacionats amb la viticultura regenerativa, un nou model de gestió de la vinya que ja està implementant Família Torres a les seves vinyes d'Espanya i Xile amb l'objectiu de recuperar la fertilitat dels sòls i fomentar la biodiversitat, a més de capturar i fixar el CO2 atmosfèric i mitigar així els efectes del canvi climàtic.