Purgatori 2017 de Família Torres es corona com el millor vi català del 2021 en els premis Vinari

13 octubre 2021

Família Torres aconsegueix la màxima distinció en els Premis Vinari 2021 amb el seu vi de Costers del Segre, Purgatori 2017.

Aquest vi negre, elaborat majoritàriament amb garnatxa i carinyena, s’alça com el millor vi  de l’any en ser el més ben valorat pel jurat del concurs de vins catalans, que enguany celebrava la novena edició. També rep la medalla Vinari Gran Or en la categoria de Vins negres de guarda.

Purgatori és el vi amb què Família Torres dona veu, des del 2012, a la finca històrica situada entre Juneda i Borges Blanques, al cor de Les Garrigues, que va ser propietat de l’Abadia de Montserrat el 1770. Allà hi enviaven els monjos a treballar la terra –hi ha qui diu que com a penitència per purgar els seus pecats– però aviat van descobrir el potencial d’aquest indret inhòspit com a terra de grans vins. Família Torres va adquirir la finca a finals dels anys noranta i hi va reintroduir el cultiu de la vinya que s’havia anat perdent amb els anys. Impulsat per Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, i amb l’enòleg David Barriche al capdavant, el projecte rememora aquesta història a través d’un vi honest i expressiu.

El celler es va construir el 2018, preservant l’antiga masia dels monjos i la cava on feien vi. La vinya s’alça davant del celler; es cultiva en ecològic i ocupa una extensió de 200 hectàrees, de les quals 50 es destinen a l’elaboració del vi Purgatori. Formada per sòls molt profunds, ben drenats i de textura moderadament fina, està distribuïda en tres nivells que van dels 350 metres als 550 metres d’altura, on hi ha plantades les varietats que conformen el cupatge. L’anyada 2017 va ser un any sec en general, amb temperatures normals tot i que el final de la maduració del raïm va ser més fresc que de costum.

Els Premis Vinari 2021 han atorgat també el Premi a la Trajectòria professional en el món del vi a Miguel A. Torres, president i quarta generació de Família Torres, per ser, segons el jurat, un visionari per la seva implicació i lideratge en nous mètodes de conreu per combatre el canvi climàtic.

En l’entrega de premis, celebrada el passat 8 d’octubre a Vilafranca del Penedès, Miguel A. Torres es va mostrar agraït i feliç per la seva contribució en donar a conèixer els vins catalans al món, però va expressar la seva preocupació amb el clima i va fer una crida a l’acció: “No soc feliç amb el que està passant amb el clima. Això  no són accidents o coses que passen de tant en tant; és un fenomen gravíssim que tenim com a societat i tothom hi ha de fer alguna cosa per ajudar a frenar-lo. Hem de lluitar contra el canvi climàtic, hem de reduir les emissions, perquè és el futur de les vinyes”.

A banda d’aquests reconeixements, Família Torres ha sumat dues medalles Vinari de Plata per a Secret del Priorat 2018 (DOQ Priorat), en la categoria de vins negres amb criança, i Gran Coronas 2016 (DO Penedès), en la categoria de vins negres de guarda, així com el premi al Millor restaurant de celler per al Jardí Restaurant El Celleret, de Pacs del Penedès, que va ser entregat a la gala d’estiu dels Premis Vinari.